Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΚΝΕ | «16 χρονών πας Α’ Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο!»

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

«16 χρονών πας Α’ Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο!» τονίζει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει ακόμα και ανήλικα παιδιά στη δούλεψη των μεγαλοξενοδόχων.

Αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν σταματημό όταν πρόκειται για “δωράκια” στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έφτανε στους μεγαλοξενοδόχους το άνοιγμα του Τουρισμού, χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας, που έκανε η κυβέρνηση για χατίρι τους, δεν έφταναν τα 13ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες, τώρα θέλουν να επιτρέψουν την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας! Μάλιστα αυτό το ονομάζουν “κοινωνική προστασία”. Δεν έχουν ίχνος ντροπής! Θέλουν, κυριολεκτικά, να μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους απροστάτευτα και ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα!

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η λέξη “απασχόληση” που χρησιμοποιούν είναι γνωστό, χρόνια τώρα, πως μεταφράζεται στην πράξη σε τζάμπα ή σε “σχεδόν τζάμπα” εργασία. Ξέρουν από αυτήν οι χιλιάδες σπουδαστές και σπουδάστριες των ΙΕΚ που δουλεύουν ήλιο με ήλιο κάθε καλοκαίρι στα μεγαλοξενοδοχεία «για να μάθουν τη δουλειά», oι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που σακατεύονται κάθε σεζόν σηκώνοντας στις πλάτες τους το “θαύμα του ελληνικού τουρισμού”. Ξέρουν από αυτήν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που κάνουν “μαθητεία” δουλεύοντας 12ωρα!

Η υπόθεση ανήλικη εργασία έχει παρελθόν. Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, “θεωρήθηκε” ο αριθμός ρεκόρ των πάνω από 7,5 χιλιάδες βιβλιάρια ανηλίκων. Φέτος θεσμοθετήθηκε, με νόμο του υπουργείου Παιδείας, να δουλεύουν από τα 15 και τα 16 τους χρόνια και οι μαθητές των “πρότυπων” ΕΠΑΛ, των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Αλλά αυτά, μάλλον δεν αρκούν…

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Αν τους νοιάζει τόσο πολύ η προστασία αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να τους έδιναν αναβαθμισμένη και εξειδικευμένη στήριξη για να ολοκληρώσουν το σχολείο, μοριοδότηση στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιπρόσθετες διευκολύνσεις στη φοιτητική μέριμνα. Να έχουν ουσιαστική κοινωνική και κρατική στήριξη για όσο διάστημα την έχουν ανάγκη. Αλλά αυτά τα μέτρα …κοστίζουν, ενώ η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας βγάζει κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο. Και η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια φορά την επιλογή της.

Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Σκλάβος τον 21ο αιώνα δεν θα γίνει κανένας νέος, καμία νέα. Η αηδία και η οργή που νιώθουμε για τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης μπορούν και πρέπει να γίνουν δύναμη ανατροπής!».

Zuper Service

Η ανακοίνωση έχει τον ωραίο τίτλο «Συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για την Κοινωνική Πρόνοια». Βγήκε μετά τη συνάντηση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό.

Προσέξτε, λοιπόν, ποια είναι τα τρία σημεία που προσανατολίζεται αυτή η «συνεργασία».

«Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων. Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας».

Η κυρία υφυπουργός στα παραπάνω βλέπει «ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών» (!) και «κοινωνική αλληλεγγύη» που «γίνεται πράξη»!

Για την «κοινωνική αλληλεγγύη» των «αρίστων» έχουμε τα εξής ερωτήματα:

– Τι είδους εργασία είναι αυτή που προωθείται για ανήλικα παιδιά, άνω των 16 ετών;

– Σε τι συνθήκες εργασίας και με ποια δικαιώματα προβλέπεται να δουλεύουν τα παιδιά; Διότι για παιδιά πρόκειται.

– Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα συγκατάθεσης του γονιού, ποιος θα δίνει την έγκριση; Το υπουργείο γίνεται «κηδεμόνας» για εργασία ανηλίκων;

– Είναι τόσο «ευαίσθητο» το υπουργείο και οι ξενοδόχοι που δεν μπόρεσαν να προσανατολιστούν στην εκπαίδευση των παιδιών και προτίμησαν την «προσαρμογή» στην αγορά εργασίας πριν την ενηλικίωση τους;

– Είναι γνωστές οι συνθήκες δουλειάς, σε πολλά ξενοδοχεία, για τους ενήλικες (συμβάσεις πείνας ορισμένου χρόνου, ανασφάλιστη εργασία κ.α). Μήπως, λέμε μήπως πρόκειται, για φθηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό που προσφέρεται σε ξενοδόχους.

Όποιες πάντως και να είναι οι απαντήσεις εδώ έχουμε εργασία ανηλίκων σε ξενοδοχείο με κυβερνητική σφραγίδα!


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button