ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚKE Λασιθίου για το ολοκαύτωμα της Βιάννου το 1943

Σαν σήμερα πριν από 73 χρόνια, από τις 14 έως τις 16 Σεπτέμβρη του 1943 η Βιάννος και τα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας γνώρισαν τη σφαγή, τον όλεθρο, την κτηνωδία του φασισμού, που το έγκλημα είναι η δεύτερη φύση του, ένα έγκλημα που δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει. 8 μηνών ήταν το πιο μικρό, αγέννητο, στην κοιλιά της μάνας του, 96 χρονών ήταν ο πιο μεγάλος. 980 κατοικίες σε 10 χωριά καταστράφηκαν. Δεκάδες είναι οι οικογένειες που θρήνησαν δέκα, δεκαπέντε και είκοσι νεκρούς, συζύγους, γονείς, αδέλφια και ξαδέλφια.

Η μεθοδική καταστροφή, λεηλασία και ισοπέδωση των μαρτυρικών χωριών, δεν ήταν μια μεμονωμένη πράξη των κατακτητών, δεν ήταν «ατύχημα», δεν ήταν η «κακιά ώρα». Ήταν μέρος της τρομοκρατικής λογικής και πρακτικής με την οποία ο ναζισμός οργάνωνε και ποδηγετούσε τους λαούς.

Τα χωριά της δυτικής Ιεράπετρας, ο Μύρτος, τα Γδόχια, οι Μάλες, η Ρίζα, οι Μύθοι, ο Χριστός, οι Μουρνιές, το Μεταξοχώρι μαρτύρησαν από  τη ναζιστική τρομοκρατία. Σήμερα όμως δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης. Είναι μέρα υπόσχεσης και τιμής στους πατριώτες που δολοφονήθηκαν, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο το πιο αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού, το φασισμό-ναζισμό, ενάντια συνολικά στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τον πόλεμο και την δυστυχία.

Στις εποχές που ζούμε το κύμα του αναθεωρητισμού στην ιστορία κάνει προσπάθεια εξομοίωσης του θύτη με το θύμα, όπως επιχειρεί ο ανεκδιήγητος και επικίνδυνος Γερμανός συγγραφέας Heinz Richter, τον οποίο μάλιστα το Πανεπιστήμιο Κρήτης τον έχει αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα του. Το νέο γράψιμο της Ιστορίας επιχειρεί με κάθε τρόπο να εξωραίσει τον ναζισμό και την εφιαλτική Νέα Ευρώπη που έκτισε τη θεωρία του εικοστού αιώνα ότι ο κομμουνισμός είναι η συμφορά της ανθρωπότητας, ενώ οι ναζί, δεν είναι παρά θύματα παρεξήγησης.Η ιστορία της ναζιστικής Ευρώπης, είναι γεμάτη από παραδείγματα όπου η μαζική θανάτωση ανθρώπων σηματοδοτούσε την επίδειξη δύναμης και πυγμής. Αποσκοπούσε στο να μπολιαστεί ο μόνιμος φόβος, ο αυτοματισμός του τρόμου ως βάση για τον απόλυτο σεβασμό του κυρίαρχου – στρατού, λαού, φυλής, όπως κάνει και σήμερα η ναζιστική-εγκληματική οργάνωση Χ.Α.

71 χρόνια από το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:

Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο – ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα
Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα που αναγνωρίσθηκαν από την Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 – Γενάρης 1946).

Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων
Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.
Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη, γιατί επί της ουσίας δεν έθεσαν το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Με πρόσχημα ότι «δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα» αφήνονταν να κυλήσει ο χρόνος χωρίς όμως ποτέ να «έρθει η κατάλληλη στιγμή».

Ο λόγος προφανώς και δεν ήταν η έλλειψη στοιχείων για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων. Άλλωστε, τέτοια είχαν καταγραφεί κατά καιρούς στο παρελθόν. Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων – αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ήταν η εναρμόνιση τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μην διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Το ΚΚΕ που στάθηκε αιμοδότης και ψυχή των αγώνων του λαού μας, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από την Γερμανία σε κοινή δράση με την οργάνωση των αντιστασιακών, την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης- Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά να δείξουμε πού βρίσκεται η δύναμη του λαού. Η δύναμή του βρίσκεται στη Λαϊκή Συμμαχία. Μόνο μια ισχυρή αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών, της φτωχής αγροτιάς μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά. Να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να καταργήσει την εκμετάλλευση και να κατακτήσει τη λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό.

Εμπνεόμαστε από την λαϊκή πάλη και αντίσταση. Από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, τον ΔΣΕ. Από τα εκατομμύρια των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών σε όλο τον κόσμο που δεν δίστασαν να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους.

ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close