ΕΛΛΑΔΑ

Κεραμέως: Αύξηση του προϋπολογισμού για την ΠαιδείαΤην αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το έτος 2021 κατά 142 εκ. ευρώ, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που προκάλεσε διεθνώς η επιδημιολογική κρίση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021 η Υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

«Παρότι προφανώς η πανδημία έχει επηρεάσει την εκπαίδευση και στη χώρα μας, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία προχωρούν, και οι επενδύσεις στην παιδεία επίσης» δήλωσε χαρακτηριστικά. Το ποσοστό αύξησης είναι της τάξης του 2,5% σε σχέση με πέρυσι, καθώς το 2021 προϋπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν για την Παιδεία 5,605 δις € έναντι 5,463 δις € το 2020. Από αυτά, τα 4.895.100.000 € θα αντληθούν από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και τα 710 εκ. € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η κυρία Κεραμέως παρουσίασε τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων του 2021, ομαδοποιημένα σε 3 συστατικά στοιχεία, που από κοινού σηματοδοτούν τις προτεραιότητες και το σχεδιασμό του Υπουργείου για τη χρονιά που έρχεται.

Συστατικό πρώτο: Μόνιμοι διορισμοί

swell adv 2021

Η Υπουργός αναφέρθηκε σε μία «καινοτομία για τα εκπαιδευτικά δεδομένα της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία» που εμπεριέχει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2021: «10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενισχύουμε το δημόσιο σχολείο με ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζουμε τη μαθησιακή διαδικασία, παρέχουμε στους εκπαιδευτικούς μας σταθερότητα, προοπτική και δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης.». Προσέθεσε, δε, ότι «οι μόνιμοι αυτοί διορισμοί, που καλύπτουν σημαντικές ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, έρχονται να προστεθούν στους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που υλοποιήσαμε φέτος, τους πρώτους στην ιστορία της χώρας στον ευαίσθητο αυτό χώρο της εκπαίδευσης.»

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Συστατικό δεύτερο: Στοχευμένες αυξήσεις σε σημαντικά κονδύλια  

Η Νίκη Κεραμέως ανέδειξε τις κατηγορίες του τακτικού προϋπολογισμού στις οποίες αυξάνεται η χρηματοδότηση. Μεταξύ αυτών, οι «επιχορηγήσεις προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας για λειτουργικές δαπάνες, κατά 5.780.000 €. Επιπλέον, έκτακτη επιχορήγηση για τα Πανεπιστήμια ύψους 16 εκ. €, και πάλι στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων όπως και πέρυσι. [….] Αύξηση επίσης κατά 3.000.000 € σημειώνεται στην εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία. Η προνοιακή αυτή μέριμνα συνδυάζεται επίσης με εξορθολογισμό στο σύστημα των μετεγγραφών. «Στο ευρύτερο πλαίσιο της μέριμνάς μας για την εκπαιδευτική κοινότητα εν μέσω πανδημίας, αυξήσαμε το στεγαστικό επίδομα, ενώ καλύπτουμε και την επιδότηση εισιτηρίου, καθιστώντας τη μεταφορά εκπαιδευομένων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από την κατοικία τους στην έδρα της εκπαιδευτικής δομής δωρεάν. Αυξάνεται, επίσης, η χρηματοδότηση του ΔΟΑΤΑΠ, καθώς συνεχίζουμε τη μεταρρύθμιση ενός φορέα που συνιστά πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία των πολιτών, της εκπαίδευσης, της εξωστρέφειας, ένα καίριο εργαλείο ανάσχεσης του “brain drain”», είπε η κ. Κεραμέως.

Συστατικό τρίτο: Αυξήσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Η Υπουργός υπογράμμισε ότι «το 2021 σημειώνεται αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε σχέση με το προϋπολογισθέν ΠΔΕ 2020.» Αυτές οι επιπλέον πιστώσεις ύψους 200 εκ. εξασφαλίσθηκαν για δαπάνες εφαρμογής εμβληματικών δράσεων και προγραμμάτων του Υπουργείου, σε συνδυασμό με κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ.
Ενδεικτικά, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε τα 100,6 εκ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τα 561,2 εκ. για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς και την ενίσχυση, σε επίπεδο δράσεων, του ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου, της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, της ενισχυτικής διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, της ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και προσφυγοπαίδων στο εκπαιδευτικό σύστημα, της μαθητεία ΕΠΑΛ, ΣΕΚ και ΙΕΚ.

Επίσης, μεταξύ άλλων, αυξάνεται η χρηματοδότηση του προγράμματος για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, της υποστήριξης σχολικών Μονάδων από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, της πληρωμής αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω κορωνοϊού

Για την εξ’ άποστάσεως εκπαίδευση

Η Υπουργός έκλεισε την ομιλία της, λέγοντας. «Μέσα σε λίγους μήνες, εντάχθηκαν περίπου 2,2 εκατομμύρια πολίτες από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο και την δια βίου μάθηση, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καταρρίπτοντας στερεότυπα, γκρεμίζοντας στεγανά, μετασχηματίζοντας την εκπαίδευση, προσεγγίζοντας το παρόν στο μέλλον της. Το εγχείρημα τιτάνιο, οι δυσκολίες πολλές. Όμως, σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί. Και θέλω να ευχαριστήσω, για ακόμη μία φορά, από καρδιάς, κάθε μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή, εκπαιδευτικό, γονέα, που προσπαθεί και προσαρμόζεται, που υπερνικά εμπόδια, με κάθε μικρό αλλά και μεγάλο βήμα. Όλοι μαζί θα βγούμε από αυτή την κρίση, ενωμένοι, πιο δυνατοί.»


Σχετικά άρθρα

Back to top button