ΕΛΛΑΔΑ

Καθοριστική παρέμβαση Παυλόπουλου για τις αλλαγές στον Αρειο Πάγο

Καθοριστική υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο θέμα της επιλογής νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης που έχει βάλει φωτιά τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό σκηνικό.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που θα κληθεί να επικυρώσει την κυβερνητική επιλογή με προεδρικό διάταγμα, διαμήνυσε ότι δεν θα υπογράψει παραμονή των εκλογών, εκτός κι αν οι επιλογές που θα γίνουν είναι τέτοιες που δεν θα προκαλούν πολιτικές αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα να μη βρεθεί η Προεδρία σε θεσμικά δύσκολη θέση.

caffeine adv2020b

Μετά από αυτά, αναζητείται λύση σε ανώτατους δικαστικούς που κατά τη διαδικασία της Βουλής, όταν πέρασαν από ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ψηφίστηκαν εκτός από την κυβέρνηση και από άλλα κόμματα, την αξιωματική αντιπολίτευση ή από το ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα με το θέμα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, η προεδρική παρέμβαση φαίνεται ότι ξεμπλόκαρε και το θέμα των ποινικών κωδίκων. Τα δύο νομοθετήματα ύψιστης σημασίας, που βρέθηκαν εγκλωβισμένα από τις πολιτικές εξελίξεις, θα προχωρήσουν προς ψήφιση.

neratzoulis neo

Αλλωστε τα δικαστήρια περιμένουν την ψήφισή τους για να προχωρήσουν χιλιάδες δίκες που είναι σε αδράνεια, καθώς δικηγόροι και κατηγορούμενοι θέλουν να κριθούν με το νέο νομοθετικό καθεστώς, ενώ παράλληλα το σύνολο των κρατουμένων περιμένει την ψήφιση των κωδίκων.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρησε τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη μη ψήφιση των κωδίκων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά και την κατάσταση στις φυλακές, που ενδεχομένως να αντιμετώπιζε προβλήματα αν οι προσδοκίες των κρατουμένων τελικά είχαν ματαιωθεί.

Σε ό,τι αφορά τους κώδικες, η κοινοβουλευτική διαδικασία θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ για την ηγεσία της Δικαιοσύνης οι διεργασίες για επιλογή προσώπων που δεν θα προκαλούν αντιδράσεις συνεχίζονται.

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button