ΕΛΛΑΔΑ

Το «κάρφωμα» ανασφάλιστης εργασίας θα γίνεται και ανώνυμα και ηλεκτρονικά

Εκτός από την τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για ανασφάλιστη εργασία, το υπουργείο ανοιγει και ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε οι ενδιαφερόμενοι για καταγγελία να την κάνουν και εύκολα (με ένα κλικ) και ανώνυμα.

Εντούτοις η θεωρία απέχει πάντα από την εφαρμογή. Κατ’ αρχήν το υπουργείο έδινε στην αρχή λανθασμένη ιστοσελίδα για τις καταγγελίες, Τελικά αποφάσισε ότι η σωστή διεύθυνση είναι  η sepenet.gr. Πήγαμε εκεί και διαπιστώσαμε το δεύτερο πρόβλημα: Είναι υπό κατασκευή.

Πάντως το υπουργείο καλεί τους πάντες να καταγείλουν με όποιο τρόπο μπορούν. Στη σχετκή  ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά:

«επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μπορούν να υποβάλλονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ με κάθε πρόσφορο μέσο (κατάθεση εγγράφου, αποστολή τηλεομοιοτυπίας, τηλεφωνικά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ταχυδρομική αποστολή).»
Τώρα βέβαια κατα πόσο είναι ανωνυμο το διαδίκτυο, είναι ένα αλλο θέμα και θα πρέπει να απασχολησει όσους θέλουν να καταδώσουν κάποιον ανώδυνα και ανώνυμαΕκείνο που ως θέμα  πρέπει να απασχολήσει το υπουργείο και την κοινωνία, είναι

*αφ’ ενός η κουλτούρα του καρφώματος που καλλιεργείται θεωρητικα για το δημόσιο συμφέρον -και κατά πόσο το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται όντως απο την νοοτροπία της κατάδοσης όταν είναι κοινή γνώση ότι η μαύρη εργασία άνθισε κυρίως στα μηνομονιακά χρόνια για συγκεκριμένους λόγους -συχνά ως συναινετική άμυνα και επιβίωση και όχι πάντα προς πλουτισμό

* αφ’ ετέρου το γεγονος ότι στην ανώνυμη καταγγελία θα βγει πολλή χολή και για προσωπικους λόγους -π.χ. «καρφώματα» της πεθεράς όχι για την προστασία των εργαζομένων στο κατάστημά της, αλλά για αντεκδικηση. Πολλές ανώνυμες καταγγελίες θα γίνονται με ταπεινά ελατήρια -π.χ. από αντίπαλο, ανταγωνιστικο  μαγαζί – επιχείρηση που έχει επισης αδήλωτους εργαζόμενους αλλά «καταδίδει» τον ανταγωνιστή του με το σκεφτικό «να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα»

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close