ΕΛΛΑΔΑ

Κάπα Research: Ποιος φταίει για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και πόσοι θα εμβολιαστούνΟι επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν πως το lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση ήταν απαραίτητο τη δεδομένη στιγμή για την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες (σε ποσοστό 52% από 13% τον Απρίλιο) πιστεύουν πως η κρίση που έχει ξεσπάσει είναι πρωτίστως υγειονομική και λιγότερο οικονομική.

Σαφώς όλοι επιδεικνύουν λιγότερες αντοχές, πιο έντονο εκνευρισμό και περισσότερο στρες από την πρώτη φορά. Πιο συγκεκριμένα, το 37% των πολιτών δηλώνει θυμό και οργή ενώ το 36% ότι κυριαρχούν συναισθήματα άγχους στρες και ανησυχίας.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Τα θετικά της υπόθεσης

Οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου ενισχύουν την επιθυμία εμβολιασμού μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό των «αρνητών». Με άλλα λόγια, η αυξημένη ανησυχία έχει και θετικά σημάδια.

swell adv 2021

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν σήμερα ότι τηρούν τα μέτρα πολύ και αρκετά σχολαστικά (88% – με αύξηση 16 μονάδων από τον Σεπτέμβριο), ενώ σημαντικά έχει αυξηθεί και η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών στην τήρηση των μέτρων αυτών (στο 51% με άνοδο 12 μονάδων από τον Σεπτέμβριο).

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Με αντίστοιχο τρόπο επιδρούν οι θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού: Σε σύγκριση με την τελευταία μέτρηση του Σεπτεμβρίου, μειώνονται σημαντικά κατά δέκα μονάδες – στο 25% – οι λεγόμενοι «αρνητές» του εμβολιασμού, με το 75% των πολιτών να δηλώνει σήμερα πως προτίθεται -έστω και με προϋποθέσεις- να κάνει το εμβόλιο όταν αυτό είναι διαθέσιμο.

Φταίει κυρίως η ελλιπής προετοιμασία

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος, οι ευθύνες βαραίνουν κυρίως τους χειρισμούς και την προετοιμασία των Αρχών (55%) και λιγότερο την ανυπακοή των πολιτών (37%). Κατά την άποψη των Ελλήνων, ειδικότερα, για την κατάσταση ευθύνεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ (σε ποσοστό 93%), οι ελλείψεις του συστήματος υγείας (σε ποσοστό 77%) και το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι (σε ποσοστό 72%).

Στο ίδιο το μέτωπο της διαχείρισης της πανδημίας, παρά την ένταση του δεύτερου κύματος και τις ευθύνες που η κοινωνία τής επιρρίπτει, η κυβέρνηση διατηρεί τη θετική αξιολόγηση στα επίπεδα του 48%, σημειώνοντας στατιστικά μη σημαντική κάμψη 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον Σεπτέμβριο.

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Παράλληλα, οι βασικοί διαχειριστές της κρίσης, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, συγκεντρώνουν υψηλά – δεδομένης της μεγάλης χρονικής διάρκειας της κρίσης – επίπεδα εμπιστοσύνης (60% και 46% αντίστοιχα).

Επιπρόσθετα, θετικής αποδοχής (44%) χαίρει και η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, ενώ καθίσταται σαφές ότι η Ε.Ε., με θετικές αξιολογήσεις μόνο από το 36%, πρέπει να επισπεύσει τις όποιες ενέργειες αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως και κατά τη διάρκεια της δύσκολης δεκαετίας του 2010, οι Έλληνες διατηρούν την αισιοδοξία τους, την πίστη σε μια συλλογική επιτυχία, «θα τα καταφέρουμε παρά τις δυσκολίες».

Αντέχει την πίεση η ΝΔ

Σε πολιτικό επίπεδο, τα παραπάνω φαίνεται να μην αλλάζουν ουσιαστικά το σκηνικό: παρά το μερικό ξεφούσκωμα από τα υψηλά του Απριλίου, η Νέα Δημοκρατία αντέχει στην πίεση του δεύτερου κύματος διατηρώντας ευρύ προβάδισμα της τάξεως των 14 μονάδων στην πρόθεση ψήφου (ΝΔ: 37,4% – ΣΥΡΙΖΑ: 23,4%), ευρύτερο προβάδισμα στην παράσταση νίκης (ΝΔ:65% – ΣΥΡΙΖΑ:20%), ενώ η υπεροχή του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται και στον δείκτη καταλληλότερου πρωθυπουργού (Κυριάκος Μητσοτάκης: 43% – Αλέξης Τσίπρας: 25%).


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button