ΕΛΛΑΔΑ

Και τυπικά «τίτλοι τέλους» για το Ποτάμι

Στην απόφαση αναστολής λειτουργίας του κόμματος και μαζί στη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης που θα ελάμβανε μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές προχώρησε έπειτα από σχετική συνεδρίαση το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού.

Η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα δύο άξονες: πρώτον, τη δεδομένη πρόθεση του επικεφαλής Σταύρου Θεοδωράκη να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και δεύτερον, λόγω των πολιτικών συγκυριών όπως διαμορφώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, που η εκλογική επίδοση του κόμματος ήταν πολύ χαμηλή εξαιτίας της μεγάλης πόλωσης.

caffeine adv 2021

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Συμβουλίου, όπου υπάρχει η αποστροφή πως «ο πολιτικός μας χώρος έχει καταληφθεί από άλλες δυνάμεις – έστω και προσχηματικά σε πολλές περιπτώσεις». Ως εκ τούτου τονίζεται πως υπήρχε ο κίνδυνος μετατροπής του Ποταμιού σε «κόμμα-σφραγίδα». Παράλληλα, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιστροφή της κρατικής χρηματοδότησης. Το 1,52% που έλαβε στις ευρωεκλογές του 2019 του εξασφάλιζε μια κρατική χρηματοδότηση μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές ύψους 100.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή συνολικά 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, αν το ΥΠΕΣ δεν μπορεί για τυπικούς λόγους να διακόψει τη χρηματοδότηση, τότε ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ζητήσει το ποσό να πηγαίνει κάθε χρόνο σε υποτροφίες του ΕΚΠΑ. Το Ποτάμι, λοιπόν, «έδυσε» πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία του. Τότε, εντός βεβαίως ενός εντελώς διαφορετικού πολιτικού πλαισίου, τίποτα δεν προμήνυε τον σύντομο βίο του.

Η ίδρυσή του ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, με πλήθος προσωπικοτήτων να το στηρίζουν τότε. Η δυναμική που εμφάνισε με το «καλημέρα» ήταν τέτοια, που στις πρώτες εκλογές που κατήλθε, τις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς, πέτυχε ένα εντυπωσιακό για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα 6,6%.

neratzoulis neo

Στις πρώτες εθνικές εκλογές του 2015 το Ποτάμι κατετάγη τέταρτο κόμμα με το επίσης υψηλό 6,05%, εκλέγοντας 17 βουλευτές. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ήρθε η πρώτη καθίζηση, καθώς μέσα σε 7 μήνες έχασε σχεδόν 150.000 ψηφοφόρους, λαμβάνοντας ποσοστό 4,09%. Η κατιούσα ξεκίνησε από τότε, με πολλούς να κατηγορούν τον κ. Θεοδωράκη για ασαφές ιδεολογικό στίγμα. Αλλο σημείο-σταθμός ήταν η απόφαση του προέδρου το 2017 να διεκδικήσει την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση και λίγο μετά το Ποτάμι αποχώρησε από το σχήμα. Η καθοδική πορεία του κόμματος αποδείχθηκε μη αναστρέψιμη.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button