ΕΛΛΑΔΑ

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου μας συμφέρει!

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε «κόκκινο συναγερμό», παρακολουθώντας τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, μετά και τον απόπλου του Oruc Reis προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα και όχι την Αίγυπτο για τη συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε πως «με εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή».

caffeine adv2020b

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου. Μάλιστα, αμέσως μετά τη Navtex το ερευνητικό πλοίο συνοδεία πολεμικών πλοίων απέπλευσε από το σημείο όπου βρισκόταν, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, πλέοντας προς την περιοχή που δεσμεύει η Navtex.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε για την τουρκική άποψη σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, «έτσι όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία ( σ.σ. Ελλάδας -Αιγύπτου) μας συμφέρει ,διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

neratzoulis neo

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button