ΕΛΛΑΔΑ

Η ομιλία του Μανόλη Θραψανιώτη για τον προυπολογισμό του 2018 (video)

Τελευταία ενημέρωση:

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρατήρηση στον προηγούμενο ομιλητή που αναφέρθηκε στη συνάδελφο, την κ. Γκαρά και τη ρώτησε «ποιο είναι το παλιό και το νέο», αναφερόμενος σε Βουλευτές με μακρόχρονη θητεία στο Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι ένας παλιός Βουλευτής μπορεί να έχει φρέσκιες ιδέες, νέες ιδέες, όπως και ένας καινούργιος Βουλευτής μπορεί να μην έχει τέτοιες ιδέες.

Συζητούμε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2018, την κορυφαία ετήσια λειτουργία του Κοινοβουλίου. Αυτός ο προϋπολογισμός, επειδή είναι ο τελευταίος μιας σειράς προϋπολογισμών υπό επιτροπεία, σηματοδοτεί το τέλος μια εποχής, μιας εποχής που θα μείνει στη συλλογική ιστορική μνήμη με τα πιο αρνητικά συναισθήματα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την ψήφιση αυτού του προϋπολογισμού θα κλείσουμε το κεφάλαιο της επιτροπείας που μας επιβλήθηκε από την καταστροφική πολιτική που άσκησαν τα προηγούμενα χρόνια τα κόμματα της λεγόμενης εξουσίας. Και θα είναι αυτή η Κυβέρνηση που θα καταφέρει να επιστρέψει στον λαό και στο Κοινοβούλιο ένα μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας που έχουμε στερηθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα νόμιζε κανείς ότι όλα τα δεινά της χώρας προέκυψαν τα τρία τελευταία χρόνια. Πιστεύετε στα αλήθεια ότι ο λαός μας έχει μνήμη χρυσόψαρου, ότι έτσι εύκολα ξεχνάει; Τα τρία αυτά χρόνια, ασκώντας μηδενιστική αντιπολίτευση, είναι αρκετά και να εξαγνιστείτε στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για το τεράστιο έγκλημα που διαπράξατε, θέτοντας τη χώρα σε επιτροπεία;

Άραγε, ξύπνησαν ένα πρωί οι δανειστές και είπαν ότι εκεί στην Ελλάδα χρειάζεται να σφίξουμε τα λουριά; Όχι. Αιτία είναι οι πολιτικές που ασκήσατε εσείς, που κυβερνήσατε τη χώρα. Είναι τα δανεικά των κομμάτων σας, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, βάζοντας ενέχυρο μελλοντικά εκλογικά ποσοστά. Τόση αλαζονεία! Είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία 12,80 το κρέας, 12,80 ο αρακάς, ο τιμοκατάλογος του ΚΕΕΛΠΝΟ, που μαζί με τις διαφημίσεις που μοιράζατε στους «ημετέρους» θα πάνε στον εισαγγελέα. Δεν είναι τα θαλασσοδάνεια, αλλά τα αεροδάνεια -θυμάστε την κυνική ομολογία του κ. Ψυχάρη- στους ολιγάρχες του Τύπου και της Τηλεόρασης, για να έχετε την εύνοιά τους.

Είναι τα δανεικά και αγύριστα στους κολλητούς και φίλους που έγιναν βίλες και καταθέσεις σε τόπους εξωτικούς. Είναι ακόμα οι πολιτικές που εκτόξευσαν τις δαπάνες υγείας από 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2004, σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και που ανάγκασαν τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας κ. Κρεμαστινό να αναρωτηθεί: «Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Βρείτε τα». Τώρα ξέρουμε πού βρίσκονται. Βρίσκονται στους φορολογικούς παραδείσους. Ο κατάλογος των παραλείψεών σας αλλά και των συνειδητών επιλογών σας είναι ατέλειωτος.

Σε τούτη την Κυβέρνηση, είτε αρέσει είτε όχι, έλαχε ο κλήρος να διορθώσει αυτήν την κατάσταση. Αυτή η Κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία τον Αυγούστου του 2018, θα την οδηγήσει σε οριστική έξοδο από την κρίση και από τα προγράμματα, όπως όλοι παραδέχονται, και θα λειτουργήσει επιτέλους σαν ένα κανονικό κράτος.

Τα πρόσφατα παραδείγματα αυτό μας δείχνουν, ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη διεθνώς. Η ανταλλαγή παλιών ομολόγων σε ποσοστό επιτυχίας 86% αποτελεί ένα ηχηρό παράδειγμα, όπως και η επιτυχής έκδοση του πενταετούς  ομολόγου.

Με την έξοδο στις αγορές θα δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας, η δημόσια εκπαίδευση και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Θα οδηγήσει στη μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών. Θα ανακουφίσει τους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που σήκωσαν το βάρος της κρίσης.

Με τον παρόντα προϋπολογισμό ενισχύεται το κοινωνικό κράτος, παρά την κρίση. Ο προϋπολογισμός στον τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης από τα 750 εκατομμύρια ευρώ το 2015 θα φθάσει στα 1,83 δισεκατομμύρια το 2018, δηλαδή αυξημένος πάνω από δύο φορές.  Αυξάνονται τα προνοιακά επιδόματα από 650 εκατομμύρια ευρώ σε 910 εκατομμύρια ευρώ. Ιδρύονται τετρακόσιες νέες δομές βρεφονηπιακών σταθμών για δέκα χιλιάδες επιπλέον θέσεις, με στόχο το 2019 να έχουν δημιουργηθεί εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδες  θέσεις έναντι των εκατόν εννέα χιλιάδων σήμερα. Ενισχύονται τα σχολικά γεύματα, δημιουργώντας προστασία στην παιδική φτώχεια.

Από την υπεραπόδοση των εσόδων επιστρέφονται στους πολίτες ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή δίνονται 750 εκατομμύρια ευρώ ως μέρισμα τους δικαιούχους, επιστρέφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν από το 2012 και ενισχύονται οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το πώς προέκυψε αυτό το ποσό, να θυμίσουμε της μείωση της ανεργίας λόγω δημιουργίας νέων θέσεων μισθωτής εργασίας. Να θυμίσουμε επίσης ότι την ανεργία τη βρήκαμε στο 27% και είναι σήμερα στο 20%. Δεν μπορεί να υπερηφανεύεται κανείς, αλλά υπάρχει μια διαρκής πτωτική τάση.

Προέκυψε από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής αλλά και το σημαντικότερο από την εθελουσία αποκάλυψη εισοδημάτων. Να τονίσω ότι 711 εκατομμύρια έχουν ενισχύσει τα δημόσια έσοδα.

Θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά στο Λασίθι, μια περιοχή με ξεχωριστές επιδόσεις στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό και με ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. Υπήρχαν και υπάρχουν εγκαταλελειμμένα και ημιτελή έργα, κακοσχεδιασμένες υποδομές και κυρίως διαλυμένα νοσοκομεία με υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Με ελάχιστους πόρους και μνημονιακούς περιορισμούς, κάνοντας αυστηρές ιεραρχήσεις, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε έργα και να αποκαταστήσουμε την λειτουργία των νοσοκομείων και της διοίκησης. Η σταθερότητα και η προοπτική της χώρας ενεργοποίησε μεγάλα επενδυτικά σχέδια που είχαν παγώσει από την αρχή της κρίσης.

Παρά τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και τις επιδόσεις της γεωργίας, χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά.

Χρειάζεται κυρίως η προστασία των συμβάσεων των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός και κατασκευή του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης από το Καστέλι μέχρι τη Σητεία. Το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Η δημιουργία ενός νέου συνεταιριστικού κινήματος που θα προστατεύει και θα ενισχύει τον κόπο του αγρότη. Την άμεση ολοκλήρωση παραμελημένων αρδευτικών έργων, που αποτελεί πιεστική προτεραιότητα, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σε μια ιδιαίτερα ξηροθερμική περιοχή.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο επόμενος προϋπολογισμός του 2019 θα έχει πραγματικά αριστερό πρόσημο. Θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που θα είναι και ασφαλής και σίγουρη προς μεγάλη απογοήτευση ορισμένων. Θα περιέχει όμως μια μεγάλη αλήθεια και μια αντίφαση.

Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι εσείς μας βάλατε στα μνημόνια και εμείς, η σημερινή κυβέρνηση, θα μας βγάλει απ’ αυτά. Πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός και θα το εκτιμήσει και θα το επικροτήσει.

Ευχαριστώ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close