ΕΛΛΑΔΑ

Η «μαύρη» επέτειος: Εννιά χρόνια μετά το Καστελόριζο

Ήταν 23 Απριλίου 2010, ακριβώς 9 χρόνια πριν. Με μια σύντομη δήλωση, περίπου 600 λέξεων, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε ότι η χώρα θα προσέφευγε επισήμως στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο βαθμό που οι αγορές επέμεναν να αντιμετωπίζουν εχθρικά την ελληνική οικονομία και επιδίωκαν να αποδομήσουν «όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας».

Ο τότε πρωθυπουργός παραδεχόταν ότι αυτό που ήταν μπροστά ήταν μια «Οδύσσεια» αλλά υποσχόταν ότι στο τέλος θα βρίσκαμε την «Ιθάκη».

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στο μόνο στο οποίο έπεσε μέσα ο Γ. Παπανδρέου ήταν η διάρκεια της μνημονιακής εμπλοκής της χώρας. Συμπληρώνουμε ήδη εννιά χρόνια μνημονίων.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου όριζε με τον παρακάτω τρόπο την προοπτική: «Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες. Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους».

Εννιά χρόνια μετά είναι προφανές ότι δεν ήρθε η απαλλαγή ούτε από την επιτήρηση ούτε από την κηδεμονία. Κυρίως δεν επήλθε καμία απελευθέρωση της ελληνικής κοινωνίας και των δημιουργικών της δυνάμεων.

Η Ελλάδα μετά από 9 χρόνια είναι μια χώρα αποκαρδιωμένη, με απώλεια δημιουργικών δυνάμεων, αναιμική ανάπτυξη, ενεργό brain drain και μεγάλο μέρος της κοινωνίας κυρίως να επεξεργάζεται τεχνικές επιβίωσης και όχι ανάπτυξης.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close