Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται τη γη, παράγουν τρόφιμα και επεκτείνουν τις καλλιέργειες, πρέπει να αλλάξει άμεσα ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και η επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό αναφέρουν σε έκθεση που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη του ΟΗΕ, τονίζοντας μάλιστα πως η βιοποικιλότητα και η ανθρώπινη υγεία θα τεθούν σε κίνδυνο αν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επεκταθούν περισσότερο και στην ξηρά.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η έκθεση αναφέρει πως η αύξηση του πληθυσμού που συντελέστηκε παγκοσμίως και οι αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα έχουν οδηγήσει σε έλλειψη των αποθεμάτων νερού αλλά και γεωργικών εκτάσεων. Οι υπεύθυνοι προτρέπουν τους πολίτες να προβούν σε μεγάλες αλλαγές στις καλλιέργειες αλλά και τις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να μην ξεμείνουν από τροφές αλλά και νερό στο μέλλον.

Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, οι νέες διατροφικές συνήθειες, που περιλαμβάνουν φυτικά τρόφιμα και τρόφιμα ζωικής προέλευσης που έχουν παραχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον, θα μπορούσαν μέχρι το 2050 να απελευθερώσουν εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και ενδεχομένως να μειώσουν αισθητά τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πραγματοποίησε σύσκεψη στη Γενεύη, προκειμένου να αποφασίσει για τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα πρέπει να δώσει στις κυβερνήσεις των χωρών που θα συναντηθούν αργότερα μέσα στη χρονιά στη Χιλή συζητώντας τους τρόπους εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού και την αποφυγή της περαιτέρω κλιματικής αλλαγής.

Οι συντάκτες της έκθεσης κρούουν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την αναστάτωση που αναμένουν να προκληθεί στην ισορροπία των τροφικών αλυσίδων, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον πλανήτη γίνονται όλο και πιο συχνά.

Zuper Service

Οι αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα όμως έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα 2 δισεκατομμύρια ενήλικες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ περίπου 821 εκατομμύρια άνθρωποι να εξακολουθούν να υποσιτίζονται.

Η κατά κεφαλήν προσφορά φυτικών ελαίων και κρέατος έχει υπερδιπλασιαστεί με βάση τα δεδομένα από το 1961, ωστόσο επί του παρόντος, το 25-30% του συνόλου των παραγόμενων τροφίμων χάνονται ή σπαταλώνται.

Η Ρέγιες Τιράντο, επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου της Greenpeace στο Πανεπιστήμιο του Έξιτερ επισημαίνει πως: «το κλειδί είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και των τρόπων καλλιέργειας. Υπό αυτή την έννοια, το να αλλάξουμε τη δίαιτα μας τρώγοντας λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά αναμένεται να είναι μία από τις βασικές συστάσεις. Έτσι θα απελευθερωθούν εκτάσεις γης απαραίτητες για αγροτικές καλλιέργειες και για ανάπτυξη δασών».

Η προστασία των δασικών εκτάσεων έχει πολλές παραμέτρους που απαιτούν ρύθμιση: την υλοτομία, τα βοσκοτόπια, τα τροπικά δάση με φοινικόδεντρα. Πρόκειται για χρήσεις που ευθύνονται για το 15 με 20% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

Στο μεταξύ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές θεωρούν πως η έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή για το τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις, αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μην επεκταθεί άλλο η κλιματική αλλαγή.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button