ΕΛΛΑΔΑ

Η Γαλλία στέλνει ωκεανογραφικό νότια της Κρήτης

Ενισχύονται τα σενάρια περί ανάμειξης του Παρισιού με έρευνες εντός της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης, ύστερα από τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για γεωτρήσεις σε Κρήτη και Καστελόριζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδουν τα «Νέα», είναι πιθανόν η Γαλλία να στείλει γαλλικό ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης, κατά τις πληροφορίες περί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2020.

caffeine adv2020b

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει παρασκηνιακά διάφορα σενάρια περί ανάμειξης του Παρισιού με έρευνες εντός της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης. Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσε να σταλεί το μήνυμα στην Αγκυρα να μην προχωρήσει σε νέες προκλητικές κινήσεις, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αν και ανώτερη διπλωματική πηγή εξέφρασε άγνοια την προηγούμενη εβδομάδα σε σχετικό ερώτημα περί έλευσης γαλλικού πλοίου τον Ιανουάριο, η πραγματικότητα είναι ελαφρώς διαφορετική.

Tο γαλλικό ωκεανογραφικό σκάφος «Pourquois Pas?», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό (είχε συνεισφέρει με 45% στη ναυπήγησή του) και πραγματοποιεί έρευνες τόσο στην υδάτινη κολόνα όσο και στον βυθό, έχει ήδη ζητήσει για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την πραγματοποίηση ερευνών νοτίως της Κρήτης. Μια έλευση ενός γαλλικού πλοίου σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, που ενδεχομένως θα επικαλύπτουν περιοχή η οποία βρίσκεται εντός εκείνης που έχει οριοθετηθεί με το πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης Αγκυρας – Τρίπολης, θα προσέθετε άλλη μία αιτία τριβής στις ήδη τεταμένες σχέσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά, μένει να αποδειχθεί αν όλα θα κυλήσουν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

neratzoulis neo

Ηδη άλλωστε η Αγκυρα προειδοποιεί ότι η πραγματοποίηση ερευνών στην επίμαχη περιοχή είναι θέμα χρόνου. Ο Ερντογάν, αφού παρουσίασε ως «ανατροπή» της Συνθήκης των Σεβρών το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, προανήγγειλε παράλληλα όχι μόνο σεισμικές έρευνες, αλλά και γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Μάλιστα, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber, o τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. την ίδια στιγμή έδειχνε επί ενός χάρτη όπου εμφανίζονταν περιοχές δυτικά του Καστελλορίζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης), θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε επίσης πρόσκληση προς ισχυρές εταιρείες του πετρελαϊκού χώρου για συνεργασία στην περιοχή και υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button