Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Η δικογραφία για το τέρας που σκότωσε το γαϊδουράκι

Ολη η κτηνωδία ξεδιπλώνεται μέσα από τις σοκαριστικές μαρτυρίες των συγχωριανών του - Δεν είναι η μοναδική περίπτωση κακοποίησης ζώου που του ανήκει - Ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και φιλοζωικών οργανώσεων θα κάνει αυτοψία στους στάβλους του

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Στην περιοχή της Ζίτσας των Ιωαννίνων ο Γιώργος Σταλίκας είναι γνωστός ως ο «καουμπόης» της περιοχής. Κυκλοφορεί με ένα θηριώδες αγροτικό 4×4, αδιαφορεί για όλους και για όλα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι έσερνε το βαριά τραυματισμένο γαϊδουράκι  μέσα από τον κεντρικό δρόμο του χωριού μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συντοπιτών του, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Δηλώνει κτηνοτρόφος, μηχανουργός, άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτικός παράγοντας και αλίμονο σε όποιον τα βάλει μαζί του. Το μεγάλο σόι και οι ψήφοι που κουβαλάει τον έκαναν να πιστεύει ότι είναι άτρωτος…

“IN_AND_OUT

Τελικά, ο 63χρονος Γιώργος Σταλίκας, μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος του Δήμου Ζίτσας που χρειάστηκε η παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για να «ξηλωθεί» από τη θέση του, αποδείχθηκε ότι είναι αυτό που όλοι ήξεραν στην περιοχή, αλλά δεν τολμούσαν να καταγγείλουν.

Για τον τραχύ και άγριο άνθρωπο με τα κτηνώδη ένστικτα λέγεται ότι η πονεμένη ιστορία με το δύστυχο γαϊδουράκι (στο οποίο τέσσερις ημέρες αργότερα οι ιππίατροι υποχρεώθηκαν να κάνουν ευθανασία) δεν είναι η μοναδική περίπτωση κακοποίησης ζώου που ανήκει στην ιδιοκτησία του. Η κατάθεση της προέδρου της Φιλοζωικής Οργάνωσης ΚΙΔΙΖΩ Ευαγγελίας Κρυστάλη, που την ώρα της σύλληψής του πήγε μαζί με τους αστυνομικούς στον στάβλο του, αποτυπώνει τη θλιβερή κατάσταση: «Με αστυνομικούς του Τμήματος Ζίτσας, μεταβήκαμε στο Βαγενίτι Ζίτσας Ιωαννίνων στο στάβλο του ατόμου που έσερνε το γαϊδούρι και όπως πληροφορήθηκα ονομάζεται Σταλίκας Γεώργιος. Εκεί βρήκαμε παρκαρισμένο το ανωτέρω αγροτικό όχημα, όπου στην καρότσα του υπήρχαν εμφανή ίχνη αίματος καθώς και σπλάχνα του ζώου τα οποία τα έτρωγαν πάρα πολλά σκυλιά τα οποία ήταν σε άθλια κατάσταση αποστεωμένα και γεμάτα δερματικές ασθένειες τα οποία μπαινόβγαιναν στο στάβλο του ανωτέρω».

Mechanical Solutions

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και φιλοζωικών οργανώσεων να επισκεφθεί τους στάβλους του Σταλίκα προκειμένου να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Περιγραφές-σοκ

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει τη δικογραφία της υπόθεσης και μέσα από τις μαρτυρίες των συγχωριανών του «καουμπόη της Ζίτσας» ξεδιπλώνεται όλη η κτηνωδία που υπέστη το γαϊδουράκι από τον Σταλίκα, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. «Στις 18:52 της 27ης Αυγούστου 2022, βρισκόμουν στο καφενείο της πλατείας του χωριού. Εκείνη τη στιγμή είδα στον παράπλευρο δρόμο του καφενείου τον κύριο Σταλίκα Γεώργιο, τον οποίο γνωρίζω. Οδηγούσε ένα Nissan Νavara με χαμηλή ταχύτητα, χρώματος μπλε και είχε δεμένο με σκοινί στην κουσαδούρα έναν γάιδαρο, τον οποίο έσερνε κατά μήκος του δρόμου τραυματίζοντάς τον, με εμφανή αίματα στο δρόμο και όλο τον κόσμο της περιοχής να παρακολουθεί άναυδος. Οδηγός συνέχισε απτόητος την πορεία του συνεχίζοντας να τραυματίζει το ζώο. Αμέσως ειδοποίησα με την άμεση δράση η οποία ήρθε στο σημείο. Οδηγός εξαφανίστηκε και κανένας δεν είδε προς τα πού ακριβώς κατευθύνθηκε. Επίσης, σας παραθέτω βιντεοληπτικό υλικό που τράβηξα με το κινητό μου, στο οποίο φαίνεται η κακοποίηση του ζώου», αναφέρει στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς ένας από τους κατοίκους του χωριού Γραμμένο, ο οποίος παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό το αποτρόπαιο θέαμα.

Ανατριχιαστική είναι και η περιγραφή που έδωσε στους αστυνομικούς ένας συγχωριανός του αποπεμφθέντος αντιδημάρχου: «Εβοσκα τα πρόβατα στο χωριό και καθόμουν στο τελευταίο σπίτι του χωριού και ξαφνικά είδα το αγροτικό του Σταλίκα Γεωργίου να σέρνει ένα γάιδαρο πεσμένο στα τέσσερα, δεμένο από το λαιμό τραυματίζοντας τον και με εμφανή αίματα στο δρόμο. Τότε είδα το αυτοκίνητο να σταματάει 20-30 μέτρα παρακάτω και έλυσε το γάιδαρο, προσπάθησε να τον σηκώσει και μαζί με το γιο του που τον ξέρω έβαλαν το γάιδαρο στο αγροτικό Nissan μπλε και αποχώρησαν από το σημείο».

Ενας τρίτος κάτοικος του χωριού του οποίου η καρδιά μάτωσε αντικρίζοντας το ανυπεράσπιστο γαϊδουράκι να βασανίζεται, τον πλησίασε λέγοντάς του «κρίμα το ζώο», όμως δεν πήρε καμία απάντηση. Ο Σταλίκας τον αγνόησε και αγέρωχος συνέχισε τον δρόμο του. «Ξαφνικά άκουσα φασαρία και βγήκα έξω. Τότε αντίκρισα αίματα στο οδόστρωμα και ξαπλωμένος ένας γάιδαρος με αίματα. Στο σημείο βρισκόταν και ο Σταλίκας Γεώργιος του Αλέξανδρου, τον οποίο γνωρίζω, με το αυτοκίνητο του, Nissan μπλε αγροτικό. Στην κοτσαδούρα από το αυτοκίνητο, κρεμόταν ένα κομμάτι απο κομμένο σχοινί, από το οποίο, όπως πληροφορήθηκα, ήταν δεμένος ο γάιδαρος και τον έσερνε. Τότε απευθύνθηκα προς τον κύριο Σταλίκα και του είπα “κρίμα το ζώο”, ενώ παράλληλα βίντεοσκοπούσα το γεγονός με το κινητό μου. Αμέσως είδα να καταφθάνει στο σημείο ενός νεαρός, που από ότι πληροφορήθηκα ήταν γιος του, και από κοινού μετέφεραν το γάιδαρο στο αγροτικό και εξαφανίστηκαν. Αμέσως ειδοποιήσαμε την αστυνομία η οποία κατέφθασε στο σημείο. Επίσης σας παραθέτω βίντεοληπτικό υλικό απο το κινητό μου, σχετικά με την κακοποίηση του ζώου».

Οπως αποδεικνύεται από τη δικογραφία, αυτό που έκανε ο «καουμπόης της Ζίτσας» ήταν να πάει να λουφάξει στο σπίτι του μέχρι την επόμενη μέρα που οι Αρχές τον εντόπισαν. Οπως λέει στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που τον συνέλαβε: «Περί ώρα 13:30 τον εντοπίσαμε στην οικία του στο Βαγενίτι του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων και τον προσκαλέσαμε να εξέλθει της οικίας του αυτοβούλως, πράγμα και το οποίο έκανε. Στη συνέχεια του ζητήσαμε να μας υποδείξει το κακοποιημένο ζωο και ο ανωτέρω μας οδήγησε στο στάβλο του που διατηρεί στο Βαγενίτι Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, όπου μας υπέδειξε το ανώτερω ζώο,το οποίο ήταν εν ζωή, βρισκόταν καθήμενο και στο οποίο εμφανώς φαινόταν ότι του είχε παράσχει τις πρώτες βοήθειες και το είχε περιθάλψει και κατά δήλωσή του του είχε χορηγήσει αντιβιοτικά φάρμακα, κατόπιν συνεννόησης με κτηνίατρο. Κατόπιν αυτών τον συλλάβαμε και τον προσαγάγαμε στο Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας για τις περαιτέρω ενέργειες».

Στην περιοχή της Ζίτσας, αλλά ακόμη και στην πόλη των Ιωαννίνων, ο 63χρονος Γιώργος Σταλίκας είναι γνωστός για τις ημέρες και τα έργα του. Διατηρεί έναν στάβλο στο χωριό Βαγενίτι και όλοι λένε ότι οι συνθήκες υγιεινής και φροντίδας των ζωντανών είναι κυριολεκτικά άθλιες. Φήμες αναφέρουν ότι δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που έχουν γίνει ακόμη και στον δήμο, όμως με έναν «μαγικό τρόπο» εξαφανίζονται και ο ίδιος μένει στον αφρό. Στην απολογία του επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο και να διαψεύσει δεκάδες ζευγάρια μάτια συγχωριανών του που τον είδαν να σέρνει από τον κοτσαδόρο του θηριώδους αγροτικού το νεαρό γαϊδουράκι, υποβάλλοντάς το σε ένα αδιανόητα φρικτό βασανιστήριο. «Το συγκεκριμένο ζώο ιδιοκτησίας μου, το βρήκα περί ώρα 17:30 έως 18:00 στην περιοχή του Γραμμένου, με εμφανή σημάδια επίθεσης, πιθανόν από λύκο, αφού έφερε δαγκώματα στο στέρνο. Αμέσως φόρτωσα το εν λόγω ζωο στην καρότσα του αυτοκινήτου μου με σκοπό να το πάω στον στάβλο, προκειμένου να του παράσχω τις πρώτες βοήθειες. Σημειωτέον, ότι η πόρτα του οχήματος μου ήταν ανοιχτή. Εν συνεχεία ακολούθησα τη διαδρομή μέσα από το χωριό Γραμμένο και για άγνωστη αιτία και χωρίς να το αντιληφθώ το ζωο, έπεσε από την καρότσα και σύρθηκε για κάποια μέτρα 500 με 600 περίπου όπου και έφυγε ολόκληρο από την καρότσα. Το αντιλήφθηκα και σταμάτησα στα 2 μέτρα. Το ότι το ζωο από την αρχή δεν έφυγε ολόκληρο απο την καρότσα, αλλά προφανώς σύρθηκε ένα πόδι του, αποδεικνύεται από τη γραμμή αίματος που υπάρχει στην διαδρομή των 500 μέτρων που είναι μια λεπτή γραμμή η οποία δεν δικαιολογείται από τον όγκο του ζώου. Γι’ αυτό άλλωστε όταν έφυγε ολόκληρο από το όχημα, υπάρχει αίμα σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Εν συνεχεία μετέφερα το ζώο στον στάβλο του παρείχα απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και το ζώο δεν διατρέχει πλέον κανέναν κίνδυνο. Τούτο άλλωστε διαπίστωσαν και τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που ήρθαν για την διερεύνηση της υπόθεσης».

Στη συμπληρωματική του κατάθεση ο «καουμπόης» ξεδίπλωσε την προσωπικότητά του και το πόσο δήθεν ευαισθητοποιημένος είναι με τα ζώα: «Από την εργασία μου ως μηχανουργός κερδίζω 4.000 ευρώ το χρόνο περίπου. Ηταν ένα ατύχημα, μια κακιά στιγμή. Εχω πολλά ζώα στο χωριό. Δεν είχα πρόθεση να το τραυματίσω το ζωο. Πριν λιγο ήρθα σε επαφή με την πρόεδρο της Φιλοζωικής και συμφώνησε με τον κτηνίατρο να φροντίσω για ότι χρειαστεί για την περίθαλψη του ζώου. Είμαι αντιδήμαρχος του Δήμου Ζίτσας και ασχολούμαι με τα κοινά επί 20 έτη».

Η νομική άποψη

Η δικηγόρος Ελενα Αρβανίτη, η οποία εκπροσωπεί τη φιλοζωική οργάνωση που δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ότι «μετά τη θλιβερή κατάληξη του ζώου, συνεπεία αποκλειστικά της βάναυσης κακοποίησης που υπέστη από τον ιδιοκτήτη του, από εδώ και πέρα δίδουμε βαρύτητα στην αυστηρή ποινική του μεταχείριση. Ο υπαίτιος του μαρτυρίου του ζώου ενήργησε αποδεχόμενος την πιθανότητα επέλευσης θανατηφόρων σωματικών βλαβών, οφειλομένων στην απάνθρωπη μεταφορά του, συρόμενου στην άσφαλτο επί πολλών μέτρων. Εκείνος που δεν σέβεται το ζώο, εκείνος που δεν διστάζει να βάλει κατά της ψυχής και του σώματός του, δεν σέβεται και τον συνάνθρωπό του. Δέον όπως συνειδητοποιήσουμε ότι εκείνος που κακοποιεί και θανατώνει ζώα είναι εν δυνάμει δολοφόνος ανθρώπων».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Πρώτο Θέμα

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button