ΕΛΛΑΔΑ

Η δεκαετία του 80′ του Α. Παπανδρέου πρότυπο σε θέματα δημοκρατίας και ευημερίας του λαού

Δεκαετία του ’80 και Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτές οι λέξεις φαίνεται να περιγράφουν την αντίληψη των πολιτών για την καλύτερη περίοδο που πέρασε η χώρα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά. Τα ευρήματα της έρευνας της aboutpeople, για τα 47 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για το ποια είναι η «δεκαετία αναφοράς» στην πολιτική σκέψη της χώρας.

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα στην συλλογική συνείδηση η δεκαετία 1981-1990 εγγράφεται αποκλειστικά με θετικά χαρακτηριστικά. «Κερδίζει»  συντριπτικά σε όλους τους δείκτες εβρισκόμενη πολύ ψηλά είτε στην μνήμη (όσων την έζησαν) είτε στην πεποίθηση των πολιτών που γνωρίζουν απλά γι αυτή την περίοδο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Πρόκειται για την δεκαετία – πρότυπο αφού συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στο ερώτημα του πότε έγιναν οι σημαντικότερες αλλαγές στην χώρα. Αντίστοιχα ένα από τα μικρότερα ποσοστά στο ερώτημα του πότε έγιναν τα περισσότερα λάθος βήματα.

Κυριότερο όλων φαίνεται να είναι το κριτήριο του βιοτικού επιπέδου. Η έρευνα καταδεικνύει τον «μύθο» της δεκαετίας του ’80 μια και θεωρείται μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ευμάρειας για σχεδόν 4 στους 10 πολίτες. Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.

swell adv 2021

Επίσης φαίνεται ότι πρόκειται για την δεκαετία που στην Ελλάδα ένοιωθε κανείς υγειονομικά ασφαλής μια και ένα σημαντικό ποσοστό πάνω από 30% θεωρεί πως τότε ήταν που το σύστημα υγείας και πρόνοιας λειτουργούσε με τον καλύτερο τρόπο.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Στην ίδια περίοδο οι πολίτες αποδίδουν και την καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας, ενώ πιστεύουν πως η διεθνής θέση της χώρας ήταν στο υψηλότερο σημείο. Ποσοστά που κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονται με την κυρίαρχη πολιτική πρόταση της περιόδου εκείνης, που δεν ήταν άλλη από την διακυβέρνηση της «Αλλαγής».

Η δεκαετία του Ανδρέα

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, όταν οι πολίτες θεωρούν ως «την καλύτερη» μια συγκεκριμένη δεκαετία δεν μπορεί παρά να επιφυλάσσουν αντίστοιχη αντιμετώπιση και για τον άνθρωπο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας για τα περισσότερα από τα χρόνια της. Ο λόγος φυσικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου που υπήρξε πρωθυπουργός από το 1981 έως και το 1989 «σφραγίζοντας» με την πληθωρική παρουσία του και τις πολιτικές επιλογές του την δεκαετία του ’80.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου καταγράφεται στην έρευνα ο πλέον δημοφιλής πρωθυπουργός με ποσοστό μεγαλύτερο από 30% με τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή να είναι ο «συγκρίσιμος» σε ποσοστά πολιτικής αποδοχής, αν και υπολείπεται σημαντικά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η δεκαετία που κυριάρχησε ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρείται επίσης και πολύ σημαντική για τα δημόσια έργα. Στην εκτίμηση των πολιτών εξισώνεται είτε με την δεκαετία 1991-2000 όπου υπήρξαν πολλά  έργα λόγω της προοπτικής της ένταξης της χώρας στο Ευρώ ή την δεκαετία 2001-2010 όπου έγιναν τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δηλαδή την περίοδο που ήταν πρωθυπουργοί είτε ο Κώστας Σημίτης είτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τέλος ακόμη και σήμερα οι πολίτες δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι η δεκαετία του ‘80 είναι υπεύθυνη για τον οικονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Παρότι –ιδίως την μνημονιακή περιόδο- η εκτίμηση αυτή είχε εκφραστεί από πολλούς μακροοικονομικούς αναλυτές δεν φαίνεται να πείθει την πλειοψηφία των πολιτών.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button