Macrame-Voulisma
Karnagians Toyland - Jumbo Ποτηράκι

BOX Cafe
ΕΛΛΑΔΑ

Η χρήση της νέας τεχνολογίας στη σύγχρονη γεωργία

GMG

SKALA

LE DELICE Γραφανάκη Καίτη Kosa

Η καινοτομία είναι πλέον πιο σημαντική στον τομέα της γεωργίας από ότι ποτέ πριν στο παρελθόν. Ο τομέας παρουσιάζει πολύ μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η αύξηση του κόστους των εφοδίων, το εργατικό κόστος, οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ο ανταγωνισμός σε σχέση με πιο παραγωγικές χώρες κλπ. Η Ελλάδα αποτελεί μία κατεξοχήν αγροτική χώρα, που μαζί με τον τομέα του τουρισμού διαμορφώνουν τις δύο κυρίες παραγωγικές πηγές της χώρας.

Πλέον, όλοι συνειδητοποιούν πως η τεχνολογία στον τομέα της Γεωργίας, η οποία παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία, είναι απόλυτα απαραίτητη και θα πρέπει χρησιμοποιηθεί από τους Ελληνικούς συνεταιρισμούς και τους μεμονωμένος παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Αυτοματισμός στον χώρο της παραγωγής

Μετά τα έξυπνα κινητά και τις έξυπνες γενικά συσκευές έρχεται κι η έξυπνη γεωργία. Πρόκειται για μία καλλιεργητική τακτική πού βασίζεται στις νέες τεχνολογίες, κάνοντας τους χώρους παραγωγής πιο αποδοτικούς με τον αυτοματισμό διαφόρων διαδικασιών. Στην ουσία χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ρομπότ, από drone, έως αυτόματα τρακτέρ, αυτόματα συστήματα για το πότισμα, αυτόματα συστήματα για τη συγκομιδή των καρπών, αλλά και για τη φύτευση κλπ. Ο κύριος σκοπός του αυτοματισμού είναι να περιοριστεί το κόστος αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για την πραγματοποίηση κάποιων βασικών διαδικασιών.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Αυτό οδηγεί και σε πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο σύγχρονος αγρότης. Οι σύγχρονοι παραγωγοί χρησιμοποιούν πλέον έναν φορητό υπολογιστή, ένα τάμπλετ ή ένα έξυπνο κινητό για να διαχειριστούν τις καθημερινές τους δουλειές. Μπορούν παράλληλα να χαλαρώσουν λίγο όταν τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα, να διαβάσουν τα νέα της ημέρας, να επικοινωνήσουν με φίλους, να διασκεδάσουν λίγο στο διαδίκτυο, να ασχοληθούν με κάποιο παιχνίδι στο Facebook ή να χρησιμοποιήσουν γενικότερα οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. Αυτό σίγουρα συμβάλλει μεταξύ άλλων και σε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

photo 1534940519139 f860fb3c6e38?ixlib=rb 1.2

Zuper Service

Υδροπονικές και κάθετες καλλιέργειες

Είναι ενδεικτικό πως κάθε χρόνο επενδύονται πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα της τεχνολογίας. Ένας τομέας που εξελίσσεται συνεχώς είναι οι κάθετες, υδροπονικές και θερμοκηπιακές καλλιεργειών, που βοηθούν σε περιπτώσεις έλλειψης καλλιεργήσιμης γης. Τέτοιες τεχνολογίες είναι σημαντικές για την Ελλάδα, καθώς σίγουρα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν είναι μεγάλες. Βέβαια, η όλη επένδυση είναι αρκετά δαπανηρή.

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η καλλιέργεια πραγματοποιείται σε κλειστό χώρο και σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Ο χώρος που χρειάζεται για την καλλιέργεια περιορίζεται σημαντικά σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιείται καν χώμα, στις λεγόμενες υδροπονικές καλλιέργειες, στις οποίες όλα τα απαραίτητα συστατικά περνούν μέσα απ’ το νερό. Αυτό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Γεωργία ακριβείας

Μπορούμε δίχως υπερβολές ν’ αναφέρουμε πως ο τομέας της γεωργίας παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως επανάσταση τεχνολογικά. Νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους αγρότες να μεγιστοποιούν την παραγωγή τους, ελέγχοντας κυριολεκτικά σχεδόν κάθε λεπτομέρεια που αφορά τη διαδικασία, όπως είναι για παράδειγμα τα επίπεδα της υγρασίας, τις συνθήκες του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Όλα αυτά τα δεδομένα συλλέγονται ουσιαστικά με διάφορους αισθητήρες που υπάρχουν στις περιοχές των καλλιεργειών και συγκεκριμένα σε κάθε κτήμα.

Οι πληροφορίες μεταδίδονται στης συσκευή ελέγχου του παραγωγού, που είναι κάποια κοινή φορητή συσκευή. Πραγματοποιείται καταγραφή των δεδομένων σε ημερήσια βάση και υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και καταγραφές και τάσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους που οδηγούν στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Τα πιο ακριβή δεδομένα σημαίνουν ουσιαστικά καλύτερες καλλιεργητικές επιλογές για βέλτιστη διαχείριση των καλλιεργειών, πράγμα που οδηγεί αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη απόδοση και καλύτερη διαχείριση του κόστους.

Ιχνηλάτηση των προϊόντων

Η ιχνηλασιμότητα αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για τον τομέα της γεωργικής παραγωγής και της κατανάλωσης τροφίμων. Μέχρι σήμερα η διαδικασία αυτή ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα και είχε μεγάλο κόστος, γεγονός που συνεπώς στις περισσότερες περιπτώσεις σήμαινε ουσιαστικά πως δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο εύκολα και κυρίως πιο οικονομικά.

Τα δεδομένα που έχει ήδη στην διάθεση του αγρότης μέσω άλλων αυτοματοποιημένων διαδικασιών μπορούν να περάσουν και στη διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και την τεχνολογία blockchain. Μέσω ετικετών και barcode δημιουργείται ένα σύστημα που δίνει σημαντικά στοιχεία, τόσο για την διαδικασία παραγωγής, όσο και για την πορεία του προϊόντος, από το χωράφι ως το ράφι του καταναλωτή. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν βοηθά μόνο στη μείωση του κόστους για τους παραγωγούς και τα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των τροφίμων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button