ΕΛΛΑΔΑ

Γόρδιος δεσμός το άνοιγμα της εστίασηςΤα σενάρια σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, προβληματίζουν τους επαγγελματίες του κλάδου.

Οι πιθανές ημερομηνίες, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, για τα εστιατόρια και καφετέριες τοποθετούνται κοντά στις 20 Δεκεμβρίου δηλαδή πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και πάντα με αυστηρούς κανόνες. Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης από την άλλη πλευρά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται δύσκολο να ανοίξουν όπως άλλωστε δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Υπό κανονικές πάντως συνθήκες, η «καλή» περίοδος για την εστίαση λόγω Χριστουγέννων είναι από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Φέτος όμως, ακόμη και να λειτουργήσουν τα καταστήματα κάποιες από αυτές τις μέρες, όλα θα είναι εντελώς διαφορετικά ενώ και η ψυχολογία των καταναλωτών σαφώς επηρεασμένη.

Για τους επιχειρηματίες του κλάδου ωστόσο, όπως σημειώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, δεν είναι τόσο η ημερομηνία, όσο οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ανοίξουν. «Εάν για παράδειγμα πρόκειται να επαναλειτουργήσουμε με πληρότητα 30-35%,  ίσως και να είναι καλύτερο να μην ανοίξουμε» τονίζει.

swell adv 2021

Ο ίδιος επισημαίνει ότι όλη η συζήτηση που γίνεται με διαφορετικές πιθανές ημερομηνίες, δηλώσεις και νέα σενάρια καθημερινά, δημιουργούν έναν επιπλέον προβληματισμό στους επαγγελματίες. «Υπάρχει μία προετοιμασία που πρέπει να γίνει από τους επαγγελματίες εφόσον ανοίξουμε για τις γιορτές και επιπλέον ο κόσμος είναι ήδη μουδιασμένος με όσα συμβαίνουν και δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει» σημειώνει.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Το σενάριο να ανοίξουν μόνο εστιατόρια και καφετέριες και όχι τα μπαρ είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, κάτι που θέλει μεγάλη συζήτηση και είναι πολύ δύσκολο τεχνικά να εφαρμοστεί. «Εμείς από την πλευρά μας, δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου» τονίζει.

«Τραγική εξέλιξη το ανοιγοκλείσιμο της εστίασης»
Παράλληλα, οι επιχειρηματίες του κλάδου θεωρούν καταστροφικό το σενάριο για επαναλαμβανόμενα lockdown, το ενδεχόμενο δηλαδή να ανοίξουν για τις γιορτές και να κλείσουν εκ νέου στη συνέχεια.

«Θα ήταν τραγική εξέλιξη για την εστίαση να ανοίγει και κλείνει συνέχεια τους επόμενους μήνες» σημειώνει ο κ. Καββαθάς εξηγώντας ότι η επαναλειτουργία μίας επιχείρησης είναι αρκετά κοστοβόρα. Η ζημιά σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι μεγαλύτερη λόγω των προμηθειών που χρειάζεται ένα κατάστημα εστίασης για να λειτουργήσει και οι οποίες στη συνέχεια θα μείνουν αδιάθετες εφόσον κλείσει ξανά.

«Είναι πολύ δύσκολο στην πράξη το ανοιγοκλείσιμο των επιχειρήσεών μας» σημειώνει από την πλευρά του και o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα  πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, «με ορίζοντα εξαμήνου και όχι μήνα με τον μήνα και ”βλέποντας και κάνοντας”».


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button