ΕΛΛΑΔΑ

Γκάλοπ-κόλαφος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς


Τελευταία ενημέρωση:

Σε τεράστιο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, πέρα από το προφανές εθνικό στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξελίσσεται η υπόθεση με τη σύλληψη και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Μητρετώδη και Κούκλατζη.Την ώρα που οι δύο στρατιωτικοί είναι βέβαιο πλέον ότι θα μείνουν στις τουρκικές φυλακές τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαρτίου και με άγνωστο τι θα επακολουθήσει, η κυβέρνηση δέχεται αυστηρή κριτική και αποδοκιμασία στο εσωτερικό για τους χειρισμούς της. Μάλιστα η κοινή γνώμη θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα των δύο στρατιωτικών, πιθανόν δε και επειδή το συνδέει τόσο με τις κλιμακούμενες προκλήσεις από τον Ερντογάν, όσο και με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, η πλειοψηφία των Ελλήνων αποδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς: το 51% αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον» αρνητικά τις ενέργειες της κυβέρνηση και μόλις το 32% τις θεωρεί θετικές και μάλλον θετικές.

Το θέμα ακουμπά ευαίσθητες χορδές των Ελλήνων, καθώς οκτώ στους δέκα δίνει ιδιαίτερη προσοχή, με το 62% να το θεωρεί ως πολύ σημαντικό.

Μόλις το 3% εκτιμά ότι το θέμα είναι λίγο ή ελάχιστα σημαντικό. Ακόμα και ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 79% θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα.

Το γκάλοπ έρχεται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση δείχνει αρκετά αμήχανη και χωρίς ενιαία γραμμή για την υπόθεση, καθώς ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιμένει στα περί «ομηρίας», με το Μαξίμου, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη να τηρούν χαμηλότερους τόνους. Πάντως η προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος με καταφυγή σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να έχει αποφέρει καρπούς. Διαφαίνεται πλέον ο κίνδυνος να μετατραπεί όλη η υπόθεση σε κόλαφο για τη χώρα και την κυβέρνηση. Ιδίως εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι η Άγκυρα έχει στόχο να οδηγήσει τα πράγματα σε «παζάρι» και «ανταλλαγή» ουσιαστικά των δύο στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους, που έχουν καταφύγει στην Αθήνα ζητώντας πολιτικό άσυλο και τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν θέλει πίσω για να τους δικάσει ως πραξικοπηματίες.

Μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Κατά τα λοιπά το γκάλοπ της Pulse καταγράφει στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή) μεγάλη διαφορά δέκα πόντων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεντρώνει ποσοστό 31,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 21,5%. Στην τρίτη θέση είναι το Κίνημα Αλλαγής με 8,5%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 8%, ενώ το ΚΚΕ είναι στο 6%, με τους ΑΝΕΛ να προσγειώνονται στο 2%, ποσοστό που έχει και η Ένωση Κεντρώων.

Μεγάλο είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι δεν θα ψηφίσουν: φτάνουν στο 21,5%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει συντριπτικό προβάδισμα με 55%, έναντι μόλις 23% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 31% του Αλέξη Τσίπρα, που έχει ποσοστό 22%. Ο «κανένας» φτάνει στο 39%.

Σημειωτέον ότι στο άλλο μεγάλο θέμα της επικαιρότητας, αυτό της Novartis, σχεδόν τέσσερις στους δέκα εκτιμούν ότι η συζήτηση για σκάνδαλα και μίζες ευνοεί πολιτικά την κυβέρνηση. Μόλις το 6% εκτιμά ότι ευνοείται η αντιπολίτευση.

CNA Web

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close