ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα παρά το lockdown;

Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε νέα άνοδο των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν συμπληρώσει ένα μήνα σε σκληρό lockdown, προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς που μιλούν ακόμη και για πισωγύρισμα ενώ άλλοι αποδίδουν την εξέλιξη στο γεγονός ότι αργήσαμε να πάρουμε τα μέτρα

Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε νέα άνοδο των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν συμπληρώσει ένα μήνα σε σκληρό lockdown, προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς που μιλούν ακόμη και για πισωγύρισμα ενώ άλλοι αποδίδουν την εξέλιξη στο γεγονός ότι αργήσαμε να πάρουμε τα μέτρα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Τι λένε οι ειδικοί για το γεγονός ότι τα κρούσματα δεν μειώνονται

Νέο πισωγύρισμα στην άρση της καραντίνας φέρνει η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊού, μετά την πτωτική τάση που φαινόταν να «κλειδώνει» τις προηγούμενες τρεις ημέρες, φέρνοντας προβληματισμό στις επιστημονικές αρχές.

swell adv 2021

Στη Θεσσαλονίκη τα ευρήματα από τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, τις τελευταίες 3-4 ημέρες, ανησυχούν τους ειδικούς.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Και στην Αθήνα όμως η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη δεν θυμίζει… καραντίνα.

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος αποδίδει το σημερινό αδιέξοδο σε καθυστερημένα ρεφλέξ σε ότι αφορά το lockdown. Τα μέτρα άργησαν όπως είπε και το κακό είχε γίνει.

Το πώς έχουμε πάει ως τώρα το δείχνει η σύγκριση της χθεσινής Τρίτης, με την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν εφαρμοστεί το lockdown. Τότε τα κρούσματα ήταν 2.166 και χθες 2.199. Οι διασωληνωμένοι ήταν 169 και χθες 596. Και οι νεκροί ήταν 13 και τώρα 111.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, κομβικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το δεύτερο lockdown δεν έχει τον ίδιο βαθμό αυστηρότητας με το πρώτο.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και η ελλιπής συμμόρφωση στα μέτρα, σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται να έχουν παίξει επίσης ρόλο στην πορεία των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να μην έχουν καταλήξει ακόμα με ποιο τρόπο και πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.


Σχετικά άρθρα

Back to top button