ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Γερμανοί αγοραστές επενδύουν σε βίλες εν μέσω πανδημίας

Καταφύγιο για τους επενδυτές η Ελλάδα εν μέσω πανδημίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα

Στην Ελλάδα στρέφεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

caffeine adv2020b

Στη χώρα μας βρίσκουν καταφύγιο πολλοί ξένοι επενδυτές την ώρα που εξακολουθούν να αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα της νόσου Covid-19.

Το επίμαχο δημοσίευμα του Γερμανού δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ συνοδεύεται από μία φωτογραφία με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στη Μύκονο και τη λεζάντα:  «Πολλοί πρώην παραθεριστές σε πολυτελή ξενοδοχεία φλερτάρουν με τη δική τους αγορά καταλύματος στην Ελλάδα».

neratzoulis neo

«Οι τιμές για τις βίλες στο Costa Navarino δεν είναι φθηνές: Οι τιμές ξεκινούν από 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Αντ΄αυτού του ποσού, ο αγοραστής έχει πλέον στη ιδιοκτησία του 350 τετραγωνικά μέτρα κι ένα όμορφο κομμάτι γης».

«Το Navarino Residences είναι μέρος ενός τεράστιου συγκροτήματος στη γραφική και ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη νοτιοδυτική ακτή της Πελοποννήσου. Το Costa Navarino περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ένα κέντρο spa και θαλασσοθεραπείας, μια αμμώδη παραλία μήκους, 20 εστιατόρια και δύο γήπεδα γκολφ σχεδιαστών», όπως γράφει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Οι μισές βίλες έχουν ήδη πωληθεί. Ενώ τα δύο ξενοδοχεία άνοιξαν ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω της πανδημίας Covid-19 και φιλοξενούν μόνο λίγους επισκέπτες, η ζήτηση για ιδιωτικές βίλες αυξάνεται».

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα αγοράς πιστεύουν ότι η τάση αυτή σχετίζεται με την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι πλέον για τους ξένους επενδυτές δύο θέματα πιο απαιτητικά από ποτέ».

«Οι πελάτες μας αναζητούν την ασφάλεια της ιδιοκτησίας τους», αναφέρει ο Γκέοργκ Πέτρας.

Ο Ελληνογερμανός, που μεγάλωσε στη Στουτγκάρδη, είναι ο επικεφαλής στην Ελλάδα της κτηματομεσιτικής εταιρείας «Engel & Völkers».

«Πρώην παραθεριστές πολυτελών ξενοδοχείων φλερτάρουν τώρα με την αγορά της δικής τους γης», επισημαίνει ο Πέτρας.

Την τάση αυτή την αποδίδει στις επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού: «Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της και τους λιγότερους θανάτους από την νόσο Covid-19 απ’ όλες τις χώρες της Μεσογείου».

«Η αγορά ακινήτων βρίσκεται επίσης σε άνθιση από τότε που η χώρα άφησε πίσω της την οικονομική κρίση και την δεκαετή ύφεση. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ξένους επενδυτές», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ελληνικό Χρηματιστήριο, οι ξένοι αγοραστές ακινήτων έφεραν πέρυσι στη χώρα μας 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, το 35% των άμεσων ξένων επενδύσεων ήρθαν από την αγορά ακινήτων. Σε σύγκριση με το 2016, ο αριθμός αυτός εξαπλασιάστηκε.

«Η έκρηξη συνεχίστηκε στις αρχές του 2020. Στη συνέχεια ήρθε ο νέος κορωνοϊός. Αλλά η ελληνική αγορά αναστατώθηκε μόνο προσωρινά».

«Είχαμε μια μικρής διάρκειας κάμψη τις δύο πρώτες εβδομάδες της πανδημίας τον Μάρτιο», αναφέρει ο κτηματομεσίτης Πέτρας συγκρίνοντας τα επίπεδα με το προηγούμενο έτος, «ωστόσο από την πλευρά των Γερμανών, το ενδιαφέρον αυξήθηκε ακόμη και 50%», λέει ο Πέτρας.

«Πάνω απ ‘όλα, υπάρχει ζήτηση για ακίνητα υψηλής ποιότητας, με τιμές από 350.000 ευρώ έως επταψήφιο αριθμό».

Ωστόσο, «παρά τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών, οι τιμές στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της κρίσης μεταξύ των ετών 2008-2018 παραμένουν ακόμα φθηνές σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου.

Αυτό κάνει επίσης τα ελληνικά καταλύματα διακοπών πιο ενδιαφέροντα για επένδυση… Αυτό ισχύει για τη Σαντορίνη και το Πόρτο Χέλι- καταφύγιο των διασημοτήτων», υποστηρίζει η οικονομική εφημερίδα. Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να βλέπουν ότι η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση του ελληνικού τουρισμού, δεν αναμένεται να επηρεαστεί από την κρίση του νέου κορωνοϊού.

Ο Ντιρκ Ράινχαρντ, συνεργάτης στη νομική εταιρεία «MStR-Law» των Αθηνών, η οποία έρχεται σε επαφή με Γερμανούς αγοραστές, έχει διαπιστώσει κι αυτός την αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας ακίνητα.

«Η Ελλάδα επωφελείται από την καλή εικόνα της στη διαχείριση της κρίσης του νέου κορωνοϊού», πιστεύει ο δικηγόρος.

Οι ξένοι αγοραστές αναζητούν κυρίως καταλύματα σε νησιά με καλές υποδομές, όπως οι Κυκλάδες, η Ρόδος και η Κρήτη. Η Αθηναική Ριβιέρα γίνεται επίσης όλο και πιο δημοφιλής, γράφει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Αυτό είναι κάτι νέο για τη γερμανική αγορά», λέει ο κτηματομεσίτης Πέτρας και προσθέτει: «Δεκάδες ακίνητα με πολυτελή διαμερίσματα υψηλής ποιότητας κατασκευάζονται επί του παρόντος στα παράκτιες περιοχές της ελληνικής μητρόπολης. Η περιοχή έχει ενδιαφέρον για τις κατασκευαστικές εταιρείες λόγω της εγγύτητάς τους με την πρωτεύουσα και την εύκολη προσβασιμότητα όλο το χρόνο».

Back to top button