Ελλάδα

Γεωργιάδης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις | «Συγχωνεύσεις» ή λουκέτο

Δάνεια μόνο με συγχώνευση ή εξαγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης

Θύελλα αντιδράσεων, αλλά και αναστάτωση στην αγορά, προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο Kontra, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ουσιαστικά, ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα;», προσθέτοντας ότι «είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να συνενωθούν». Με αυτή τη δήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης συνέδεσε την πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα με τη συνένωση των μικρών επιχειρήσεων με τις μεγάλες.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης επεκτάθηκε επί του θέματος, λέγοντας ότι «μέσα στο κομμάτι των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες, έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα, με φοροαπαλλαγές», ενώ πρόσθεσε πως οι μικρομεσαίοι «μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας».


Η αρχή έγινε με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έπεσαν ως «κεραυνός εν αιθρία», καθώς είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν είχε προαναγγείλει μείωση 50% στο φόρο για συγκέντρωση κεφαλαίου.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Ειδικότερα ο Κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές:

  • Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται, μέσω συμπράξεων, να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.
  • Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα, που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.
  • Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.


Σχετικά άρθρα

Back to top button