Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωβαρόμετρο: Τελευταία η Ελλάδα στην ΕΕ των 27- «Δεν προστατεύεται το κράτος δικαίου»

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Μία πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για λογαριασμό της Κομισιόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ φέρνει στο φως τις βαθιές ανησυχίες και επιφυλάξεις των Ελλήνων πολιτών για την προστασία των θεμελιωδών αξιών, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία.

Με μόλις το 32% των Ελλήνων να θεωρεί ότι οι αξίες αυτές είναι επαρκώς προστατευμένες στη χώρα μας, η Ελλάδα – που όλος ο πλανήτης θεωρεί ότι γέννησε το πολίτευμα της Δημοκρατίας – εμφανίζεται με το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όταν ο μέσος όρος σε επίπεδο ΕΕ ανέρχεται στο 66%.

Η μειωμένη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς οδηγεί και σε περιορισμένη πολιτική συμμετοχή. Αν και οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες παραμένουν ενεργές, η νεολαία εμφανίζεται ολοένα και πιο απογοητευμένη και αποστασιοποιημένη από την πολιτική διαδικασία.

NOVA

Ένας στους τρεις νέους στην Ελλάδα δεν ψηφίζει

Στην Ελλάδα, οι νέοι δείχνουν προτίμηση στη διαδικτυακή ενημέρωση, ενώ ένας στους τρεις αποφεύγει να ψηφίσει λόγω της έντονης πολιτικής πόλωσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης στη διαδικασία.

Mechanical Solutions

Σε κράτη όπως η Φινλανδία, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 92%, γεγονός που δείχνει υψηλά επίπεδα ικανοποίησης και αίσθηση ασφάλειας στις δημοκρατικές διαδικασίες και τους θεσμούς τους. Οι πολίτες άλλων κρατών-μελών, σε αντίθεση με την Ελλάδα, εμφανίζονται πιο εμπιστευτικοί και δραστήριοι στα κοινά, συμμετέχοντας ενεργά σε πολιτικές διαδικασίες και κοινωνικές δράσεις. Η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα και τις νομοθετικές προστασίες της ΕΕ είναι επίσης υψηλότερη, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό όραμα και στις αξίες που προωθεί η Ένωση.

Ακόμη: 

  • Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (29%) δηλώνουν ότι αισθάνονται καλά ενημερωμένοι σχετικά με το κράτος δικαίου σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Σε καμία χώρα δεν ξεπερνά το ποσοστό αυτό το 50%. Οι ερωτηθέντες στην Πολωνία (49%), την Ιρλανδία (41%) και την Αυστρία (40%) είναι οι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι είναι ενημερωμένοι για το κράτος δικαίου σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Λιγότερο από το 20% των πολιτών δηλώνουν ενημερωμένοι στη Βουλγαρία (19%), τη Γαλλία (18%) και την Ελλάδα (17%).
  • Η εθνική ανάλυση δείχνει ότι σε οκτώ κράτη μέλη, τα τρία τέταρτα ή περισσότεροι των ερωτηθέντων δηλώνουν πως είναι ενήμεροι για τη νομοθεσία της Ε.Ε. περί φυλετικής ισότητας, η οποία θεσπίζει πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων στα κράτη μέλη, με τους ερωτηθέντες στη Φινλανδία (88%) να είναι οι πιο ενημερωμένοι, ακολουθούμενοι από την Ολλανδία (84%) και το Λουξεμβούργο (81%). Οι ερωτηθέντες στη Βουλγαρία (55%), την Ελλάδα και την Πολωνία (63% και στις δύο χώρες) είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι.

Οι Έλληνες πολίτες, αντιμέτωποι με την οικονομική αβεβαιότητα, την κακοδιαχείριση και την έλλειψη διαφάνειας, δείχνουν να χάνουν την πίστη τους στις δημοκρατικές αξίες. Η δικαστική εξουσία και το κράτος δικαίου αντιμετωπίζονται με αυξημένη καχυποψία, και το ποσοστό των πολιτών που εκφράζουν ανησυχία για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους είναι υψηλό. Οι περισσότεροι Έλληνες φαίνεται να αντιλαμβάνονται την προστασία αυτών των αξιών ως προνόμιο και όχι ως θεμελιώδες δικαίωμα, γεγονός που αποκαλύπτει και τις αδυναμίες της ελληνικής πολιτείας.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά κενά πληροφόρησης σχετικά με τις ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα και τις αξίες. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη, το 60% των πολιτών δηλώνει γνώση για την ΕΕ, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο, με πολλούς να αγνοούν τα δικαιώματά τους και τη νομοθεσία που έχει θεσπιστεί για να τα προστατεύει.

Γαλλία και Ελλάδα έχουν άγνοια για την εβδομάδα των Ρομά

Οκτώ από τα δέκα κράτη μέλη με μεγάλο ποσοστό Ρομά βρίσκονται στις δώδεκα πρώτες θέσεις ως προς την ενημέρωση για την Εβδομάδα Ρομά της Ε.Ε., ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η Εβδομάδα Ρομά της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την προώθηση της ένταξης των Ρομά, είναι πιο γνωστή στις χώρες που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η Γαλλία και η Ελλάδα εμφανίζουν χαμηλή ενημέρωση, παρά το γεγονός ότι έχουν αντιστοίχως 1% και 3% Ρομά στον πληθυσμό τους.

Η εθνική ανάλυση αποκαλύπτει ότι σε τέσσερις χώρες, τουλάχιστον οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν ότι είναι ενήμεροι για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στη Φινλανδία και την Ολλανδία (55% και στις δύο χώρες), ακολουθούμενες από την Ουγγαρία (54%) και την Ελλάδα (50%). Σε δέκα χώρες, λιγότερο από το 40% των ερωτηθέντων είναι ενήμεροι για την πρωτοβουλία, με τη χαμηλότερη επίδοση στην Τσεχία (25%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (30%) και την Ισπανία (31%).


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button