ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό το πρόβλημα

«Εμείς ως Ελλάδα υπογράψαμε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και αυτός είναι ο τρόπος που περιμένουμε και οι άλλοι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα» δήλωσε από το Φόρουμ των Δελφών ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μήνυμα ότι οι διαφορές με την Τουρκία δεν είναι ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά ευρωπαϊκού έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να μιλά με μια φωνή στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις.

Χαρακτήρισε τη στάση Τουρκίας «εξαιρετικά προκλητική», με φόντο και το «άκυρο» Μνημόνιο με τη Λιβύη και τόνισε ότι η ΑΟΖ με την Ιταλία είναι το μοντέλο επίλυσης διεθνών διαφορών. Υπογράμμισε ακόμα ότι η Ελλάδα φυλά τα σύνορα της Ευρώπης, εξ ου και το πρόβλημα είναι ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό.

caffeine adv2020b

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτοί σε συνομιλίες με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, αλλά υπογράμμισε ότι, αν δεν υπάρχει συμφωνία, τότε υπάρχει πάντα η προοπτική της Χάγης. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι η ώρα για τη «διπλωματία των κανονιοφόρων», ενώ παράλληλα έστειλε και μήνυμα ότι η λογική αποστασιοποίησης του ΝΑΤΟ από το πρόβλημα δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική, όταν υπάρχει μια χώρα που τυγχάνει επιθετικής μεταχείρισης από ένα άλλο μέλος της συμμαχίας. Υπογράμμισε, δε, ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να κάνει και τη σχετική ενδοσκόπηση για το μέλλον του.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «εάν δει κάποιος το χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς ως Ελλάδα υπογράψαμε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και αυτός είναι ο τρόπος που περιμένουμε και οι άλλοι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Και όχι με μονομερείς κινήσεις. Εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρας μας, αλλά θα είναι η αντίδραση από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι που εγώ προσπαθώ και θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις εάν κάτι τέτοιο συμβεί», συμπλήρωσε.

neratzoulis neo

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button