ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωβαρόμετρο: Οι Ελληνες υποστηρίζουν το ευρώ αλλά δεν αισθάνονται Ευρωπαίοι

Υπέρ του ευρώ και της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών, αλλά απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ, της οποίας δεν αισθάνονται πολίτες. Κάπως έτσι περιγράφεται η εικόνα των Ελλήνων από την εξαμηνιαία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Η κατάσταση της οικονομίας και η υποστήριξη στο ευρώ

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, οι Ευρωπαίοι έχουν θετική γνώμη για την τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας(48 %, + 6 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με την άνοιξη του 2017) παρά αρνητική (39 %, -7). Οι περισσότεροι από εκείνους που απάντησαν δήλωσαν ότι η σημερινή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι καλή σε 23 κράτη μέλη (από 21 την άνοιξη του 2017). Από την άνοιξη του 2017, η θετική εικόνα έχει κερδίσει έδαφος σε 23 κράτη μέλη, καταγράφοντας διψήφια αύξηση στην Ισπανία (39 %, + 12), στην Πορτογαλία (58 %, + 11) και στην Αυστρία (63 %, + 10). Η υποστήριξη των Ελλήνων στο κοινό νόμισμα ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι Ευρωπαίοι, σε ποσοστό 48 %, θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής του οικονομίας είναι καλή (+ 2). Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2007. Από την άνοιξη του 2017, η θετική εικόνα για την εθνική οικονομική κατάσταση έχει αυξηθεί σε 19 κράτη μέλη, και κυρίως στη Φινλανδία (71 %, +12), στη Σλοβενία (46 %, +12), στην Αυστρία (77 %, +9) και στην Ουγγαρία (50 %, +9). Η ιδέα που έχουν οι πολίτες για την κατάσταση της εθνικής τους οικονομίας διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών: στις Κάτω Χώρες και στη Γερμανία την θεωρούν καλή σε ποσοστό 91 %, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 2 %.Στη ζώνη του ευρώ, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το ευρώ (74 %, +1) —το υψηλότερο σχετικό ποσοστό από το 2004. Το 80 % ή περισσότερο υποστηρίζει το ευρώ στις εξής επτά χώρες: Σλοβακία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία και Σλοβενία.

Με ποσοστό 66%, πάνω δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (61%), οι Έλληνες πολίτες τάσσονται υπέρ του κοινού νομίσματος, ενώ το 70% των Ελλήνων υποστηρίζει την ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής  πολιτικής για την μετανάστευση. Συγκεκριμένα οι Σλοβένοι, οι Ιρλανδοί και οι Εσθονοί είναι οι πιο θερμοί υποστηρικτές του ευρώ και τους ακολουθούν οι Ισπανοί οι Γερμανοί και οι Βέλγοι. Στον αντίποδα, Τσέχοι, Σουηδοί και Βρετανοί οι οποίοι σε συντριπτική πλειοψηφία απορρίπτουν το ευρώ.

Στο ερώτημα «αν αισθάνεστε ευρωπαίοι πολίτες», οι Ελληνες βρίσκονται στην τελευταία θέση, με το ποσοστό που απαντά θετικά να φθάνει στο 48%, σε αντίθεση με τους Λουξεμβούργιους οι οποίοι απαντούν θετικά σε ποσοστό 90% και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 70%.

Εμπιστοσύνη στην ΕΕ – Τελευταίοι οι Έλληνες

Το 40 % των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ· το 37 % έχει ουδέτερη εικόνα, ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων που έχει αρνητική εικόνα παραμένει χαμηλό, στο 21 %. Τα ποσοστά αυτά παρέμειναν σταθερά σε σύγκριση με την άνοιξη του 2017 και επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που άρχισε να καταγράφεται το 2016. Οι περισσότεροι έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ σε 14 χώρες: τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Ιρλανδία (59%), στη Βουλγαρία και στο Λουξεμβούργο (αμφότερες 57%).

Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ ανέρχεται στο 41 % (-1). Οι περισσότεροι από όσους απάντησαν εμπιστεύονται την ΕΕ σε 18 κράτη μέλη (σε σύγκριση με μόνο 15 κράτη μέλη την άνοιξη). Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ είναι υψηλότερη στη Λιθουανία (64 %), στη Βουλγαρία (57 %) και στο Λουξεμβούργο (56 %). Από την άνοιξη του 2017, η εμπιστοσύνη στην ΕΕ έχει κερδίσει έδαφος σε δέκα χώρες, ιδίως στο Βέλγιο (53 %, + 7), στη Σλοβακία (48 %, + 5) και στην Τσεχική Δημοκρατία (35 %, + 5). Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ μειώθηκε σε 17 χώρες.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ (57 %, + 1). Αυτή η αισιοδοξία παρατηρείται σ΄όλα τα κράτη μέλη (έναντι 24 την άνοιξη του 2017) εκτός από δύο: στην Ελλάδα (60 % «απαισιόδοξοι» έναντι 37 % «αισιόδοξοι») και στο Ηνωμένο Βασίλειο (48 % έναντι 44 %). Η αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ είναι υψηλότερη στην Ιρλανδία (80 %), στο Λουξεμβούργο (72 %) και στη Μάλτα (70 %). Στον αντίποδα βρίσκονται η Γαλλία (49 %) και η Ιταλία (50 %).

Το 44 % των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι «η φωνή του μετράει στην ΕΕ»· μάλιστα, ο συγκεκριμένος δείκτης σημειώνει νέο ρεκόρ από το φθινόπωρο του 2004.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι, σε ποσοστό 70 %, αισθάνονται πολίτες της ΕΕ. «Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών εντός της ΕΕ» και «η ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ» θεωρούνται τα δύο θετικότερα αποτελέσματα της ΕΕ για το 57 % και το 56 % των Ευρωπαίων, αντίστοιχα.

Έρευνα για το μέλλον της Ευρώπης

Το 75 % των Ευρωπαίων έχει θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση: τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Λιθουανία (91 %), στη Δανία (89 %) και στις Κάτω Χώρες (87 %).Το 71 % των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η ΕΕ είναι «πόλος σταθερότητας σ′ έναν ταραγμένο κόσμο» (+5 από το 2016).

Μετανάστευση-τρομοκρατία οι πρώτες ανησυχίες

Η μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων, αλλά και όλων των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών είναι το ζήτημα της μετανάστευσης προς την ΕΕ, με την τρομοκρατία να ακολουθεί και την οικονομική κατάσταση να  βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση. Το 39%  των Ευρωπαίων χαρακτηρίζει το ζήτημα της μετανάστευσης το βασικότερο πρόβλημα, ενώ το 38% την τρομοκρατία. Οι Έλληνες πολίτες, σε ποσοστό 37%, χαρακτηρίζουν τη μετανάστευση  ως το πρώτο πρόβλημα και το 35% αναφέρεται στην τρομοκρατία. Η οικονομική κατάσταση χαρακτηρίζεται ως σημαντικότερο πρόβλημα από το 31% των Ελλήνων.

Ιστορικό

Το «Τακτικό Ευρωβαρόμετρο — φθινόπωρο 2017» (EB 88) πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τις 5 έως τις 19 Νοεμβρίου 2017. Στις συνεντεύξεις συμμετείχαν 33.193 άτομα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες.

Το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 467 με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης» πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2017. Στις συνεντεύξεις συμμετείχαν 27.881 άτομα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close