ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Εβρος: Ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο φράχτης

Στην περαιτέρω ενίσχυση του φράχτη στον Εβρο προσανατολίζεται η Αστυνομία.

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Στην περαιτέρω ενίσχυση του φράχτη στον Εβρο προσανατολίζεται η Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, με έγγραφό της προς το αρχηγείο, η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας ζητεί τη σταδιακή αντικατάσταση των συνολικά 23 θερμικών καμερών που βρίσκονται εγκατεστημένες στο παλιό τμήμα του φράχτη, από τις Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα.

Οι κάμερες συμπληρώνουν δέκα χρόνια λειτουργίας και αρκετές από αυτές παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα, ενώ λόγω παλαιότητας έχουν περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες. Πρόσφατα, τα στελέχη της διεύθυνσης Ορεστιάδας συνέταξαν πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, με το κόστος αντικατάστασης των 23 καμερών να προϋπολογίζεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ. «Γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χρηματοδότηση», ανέφερε αρμόδια αστυνομική πηγή.

“ΧΡΥΣΟΣ

Εως ότου τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, πάντως, έχει ήδη εγκριθεί δαπάνη για τη συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου, η οποία ανέρχεται σε 220.000 ευρώ. Τα χρήματα προορίζονται για την επισκευή όσων καμερών έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, αλλά και των κοντέινερ (ISO BOX) που βρίσκονται κατά μήκος του φράχτη στα σημεία όπου υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες.

Σε επιχειρησιακή λειτουργία βρίσκεται, στο μεταξύ, εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης συνόρων κατά μήκος της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο.

“IN_AND_OUT

Αποτελείται από 11 κάμερες και ραντάρ με εμβέλεια που κυμαίνεται από τα 3,5 έως τα 15 χιλιόμετρα, τα οποία μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα και δεδομένα για τις συνθήκες στα σύνορα. Εκτείνεται από το Σοφικό έως το Δέλτα του Εβρου στην Αλεξανδρούπολη, μια απόσταση που υπερβαίνει τα 100 χλμ.

Η περίοδος δοκιμής του ξεκίνησε, όπως προβλέπει η σύμβαση, στις 20 Οκτωβρίου και διήρκεσε ένα μήνα. Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή τη λειτουργία του έλεγξε ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και πλέον το νέο σύστημα βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο δίκτυο ραντάρ και καμερών χρησιμοποιείται όχι μόνο από την Αστυνομία, αλλά και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Στρατός, εξάλλου, έχει διαθέσει προσωπικό για τη στελέχωση των τεσσάρων τοπικών (ΤΕΚ) και των δύο περιφερειακών (ΠΕΚ) επιχειρησιακών κέντρων, όπου φτάνουν η εικόνα και τα δεδομένα από τα σύνορα. Το έργο ήταν προϋπολογισμού 14,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της Ε.Ε. και συγκεκριμένα του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Mechanical Solutions

Από κονδύλια της Ε.Ε. γίνεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί και το σχέδιο επέκτασης κατά 35 χιλιόμετρα του φράχτη στον Εβρο. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, τον Οκτώβριο ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης απηύθυνε επιστολή στην Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον, διερευνώντας το ενδεχόμενο η Κομισιόν να χρηματοδοτήσει τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση του φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Η κ. Γιόχανσον, πάντως, απέρριψε το ελληνικό αίτημα, δηλώνοντας μεν πρόθυμη να χρηματοδοτήσει την αγορά και εγκατάσταση στα σύνορα τεχνολογικού εξοπλισμού για την επιτήρηση της μεθορίου, όχι όμως και την ανέγερση νέου φράχτη με κονδύλια της Ε.Ε. Πρόταση των επιχειρησιακών στελεχών της Αστυνομίας είναι ο φράχτης να καλύψει μιαν απόσταση 35 χλμ. από το Διδυμότειχο έως το Τυχερό, κατά μήκος της οποίας ο ποταμός Εβρος λειτουργεί ως φυσικό σύνορο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button