ΕΛΛΑΔΑ

Εταιρία στέλνει μετανάστες σε χωράφια και πλουτίζει σε βάρος τους!

Το Πρώτο Θέμα αποκαλύπτει τη δράση εταιρίας εύρεσης εργασίας με γραφεία στην Θεσσαλονίκη και έδρα την Βουλγαρία που στέλνει μαζικά Αφρικανούς μετανάστες σε όλη την Ελλάδα για να δουλέψουν στα χωράφια και σε κατασκευαστικά έργα.

“Σου έχω καλό πράμα, από Γκάνα και Καμερούν, από 25άρηδες μέχρι 35άρηδες, υγιείς που λιώνουν στη δουλειά. Δεν θα απογοητευτείς να με εμπιστεύεσαι”. Είναι τα λόγια μιας μεσήλικης γυναίκας η οποία ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη και δουλεύει ως υπεύθυνη σε εταιρία εύρεσης εργασίας με έδρα την Βουλγαρία.

caffeine adv2020b

Η εν λόγω εταιρία έχει γεμίσει τον τελευταίο καιρό αγροτικές εκτάσεις της Χαλκιδικής με Αφρικανούς εργάτες. Κυρίως τους χρησιμοποιούν για να μαζεύουν τις ελιές. Πληρώνονται 2,20 ευρώ για κάθε τελάρο κι ο κάθε ένας μετανάστης μαζεύει από 12 έως 15 τελάρα ημερησίως. Ανασφάλιστος φυσικά.

Το κέρδος που βγάζει το γραφείο από την προμήθεια είναι μεγάλο. Χρεώνει στον υποψήφιο εργοδότη 100 ευρώ το κεφάλι, χρήματα τα οποία πρέπει να καταβληθούν μόλις υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό, όπως αυτό που μας εστάλη, όταν ζητήσαμε 10 εργάτες για ένα κατασκευαστικό έργο στην Αθήνα.

neratzoulis neo

“Έτσι γίνονται οι δουλειές” λέει η υπεύθυνη του γραφείου. “Εγώ πρέπει να πληρώσω τον ντίλερ που μου μαζεύει τους εργάτες για να στους φέρει εκείνος στη πόρτα σου” προσθέτει και μας στέλνει παράλληλα τραπεζικό λογαριασμό Βουλγαρικής τράπεζας.

“Ο εντολέας συμφωνεί να καταβάλει στον ανάδοχο όλο το προαναφερθέν ποσό δηλαδή 1.000 με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του γραφείου” αναφέρεται στον τρόπο πληρωμής που ορίζει το ιδιωτικό συμφωνητικό.

“Βάλε τα στον λογαριασμό αλλιώς δεν γίνεται δουλειά” επιμένει η υπεύθυνη του γραφείου. Επιστροφές χρημάτων δε γίνονται, όπως ρητώς αναφέρεται πιο πάνω, από τη στιγμή που το προσωπικό έχει τοποθετηθεί στις θέσεις εργασίας του.

Συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που σου στέλνει το γραφείο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής του ιδιωτικού συμφωνητικό, αφήσαμε επίτηδες κενό το σημείο που αναφέρεται στην ασφάλιση των εργατών, ακολουθώντας την τακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι εργοδότες.

Από την εταιρία εύρεσης εργασίας δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση. Έστειλαν το συμφωνητικό υπογεγραμμένο και ζήτησαν να μπουν τα λεφτά (1.000 ευρω) όπως είχε συμφωνηθεί.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται σε μια από τις παραγράφους, η εταιρία διαχωρίζει πλήρως την θέση της από τυχόν ευθύνες που μπορούν να προκύψουν και σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργάτες – μετανάστες.

Συγκεκριμένα: “Ο ανάδοχος δεν φέρει σε καμία περίπτωση ευθύνη για το εργασιακό καθεστώς συνεργασίας μεταξύ του εντολέα και του εν λόγω προσωπικού και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τον ανάδοχο”.

Το γεγονός ότι η χώρα διανύει το δεύτερο κύμα πανδημίας Covid-19, ούτε κι αυτό δείχνει να προβληματίζει τους υπεύθυνους του γραφείου, που αρκούνται στο να σε καθησυχάσουν προφορικά, πως “όλοι είναι υγιείς” κι πως αν κάποιος αρρωστήσει, δεν τρέχει και τίποτα“θα τον αντικαταστήσουμε στο πι και φι!”.

Δείτε τα ντοκουμέντα:

1
2

Μέσω
Φρίξος Δρακοντίδης
Πηγή
Πρώτο Θέμα

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button