ΕΛΛΑΔΑ

Ερώτηση Πλακιωτάκη για το αεροδρόμιο Σητείας

Έργο  ζωτικής σημασίας για την πόλη της Σητείας , το νομό Λασιθίου και γενικότερα την Ανατολική Κρήτη αποτελεί το νέο αεροδρόμιο της περιοχής μας. Το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από την προηγούμενη κυβέρνηση  με συνολικό ωφέλιμο χώρο 9500 τ. μ και προϋπολογισμό  27 εκατ. Ευρώ.

Ο νέος αυτός αερολιμένας καλύπτει τις ανάγκες του επιβατικού κοινού της ευρύτερης περιοχής με πτήσεις εσωτερικού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθώς και πολλές πτήσεις charter από Ολλανδία, Τσεχία,  Γαλλία κτλ  με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από τουριστικούς πράκτορες.

Ενώ η τουριστική περίοδος για φέτος έχει ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι θα είναι μία βέλτιστη τουριστικά χρονιά για το νησί μας , παρόλο αυτά , στο νέο αερολιμένα της πόλης της Σητείας που θα δεχτεί τόσους τουρίστες παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα,  ο  αερολιμένας βρίσκεται στην κατηγορία «έξι» στην κατάταξη των αεροδρομίων γεγονός που επιβάλλει με βάση τον κανονισμό «Πυρασφάλισης και Διάσωσης αεροσκαφών σε αεροδρόμια» (ΦΕΚ 669/ 1-06-2001) την παρουσία δύο πυροσβεστικών οχημάτων με 5 άτομα προσωπικό  ενώ αυτή τη στιγμή το ένα από τα δύο πυροσβεστικά οχήματα είναι ακινητοποιημένο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Με άλλα λόγια επιβάλλεται να ιδρυθεί ανεξάρτητη Υπηρεσία πυρόσβεσης στον Αερολιμένα Σητείας και το αρμόδιο υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες προσλήψεις προκειμένου αυτό να είναι εφικτό.Επίσης, σημαντικές άλλες εκκρεμότητες που καθιστούν δύσκολη  τη λειτουργία και εξυπηρέτηση  του επιβατικού κοινού της φετινής τουριστικής χρονιάς είναι η μη ύπαρξη τραπεζοκαθισμάτων στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων αντίστοιχα. Το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο κάνει λόγο για  220 θέσεις  αναγκαίες  τη στιγμή που οι περισσότερες πτήσεις charter θα έχουν τουλάχιστον μία ώρα αναμονή .

Επιπλέον, μέχρι την ώρα αυτή υπηρεσίες καθαριότητας , προμήθειες βασικών υλικών , υπηρεσίες συντήρησης ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων , ψυκτικών μηχανημάτων και αποκατάσταση φθορών δεν έχουν προβλεφθεί και υπάρχει σύγχυση για το πώς εν τέλει θα καλυφθούν γεγονός που καθιστά αρκετούς χώρους του νέου αεροδρομίου ακατάλληλους  για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Επειδή το νέο αεροδρόμιο Σητείας υπήρξε ένα χρόνιο και βασικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής που επιτέλους εκπληρώθηκε,

Επειδή προβλέπεται να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη  εισροή ξένων τουριστών αρχής γενομένης τη φετινή περίοδο που μόλις ξεκίνησε δυναμικά,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Σε ποιες απαραίτητες ενέργειες θα προβεί προκείμενου όλα τα παραπάνω εκκρεμή ζητήματα για την άριστη λειτουργία του νέου αεροδρομίου Σητείας να αντιμετωπιστούν και να λυθούν το ταχύτερο δυνατό ενόψει της τουριστικής περιόδου;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close