ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται υπουργική απόφαση για την απευθείας πώληση μελιού από μικρούς παραγωγούς

Για να διαθέσεις το μέλι σου, χρειάζεται τυποποιητήριο; Αυτή είναι η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, εκτός, όπως τονίζουν οι ίδιοι, «αν το δίνεις χέρι με χέρι στους δικούς σου». Όμως, το τοπίο για τον κλάδο θα αλλάξει με υπουργική απόφαση, που αναμένεται σύντομα να υπογραφεί και θα δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς παραγωγούς να διαθέτουν το μέλι τους (μέχρι ενός ορίου) στην τοπική αγορά χωρίς να απαιτείται να το «περάσουν» από πιστοποιημένο εργαστήριο.

Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία αφήνει περιθώρια στα κράτη-μέλη να στηρίξουν με εθνικά μέτρα τους μικρούς παραγωγούς, τα οποία, πάντως, για να εφαρμοστούν πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως», την έγκρισή τους δηλαδή, και τα 28 κράτη-μέλη.

Όρια

Η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη διαμορφωθεί και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει δοθεί για διαβούλευση στις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών-μελών μέσω του ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Πιστοποίησης).Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, «οι αρχικές αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη είναι θετικές και δεν έχουν εκφραστεί ενστάσεις, ωστόσο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης στο σύνολό του». Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την υπουργική απόφαση θα καλύπτεται το 80% των Ελλήνων παραγωγών μελιού σε όλη την Ελλάδα.

Τα όρια που έχουν τεθεί και περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση αφορούν την παραγωγή 10 κιλών μέλι ανά κυψέλη έως συνολικά την ποσότητα των 1.500 κιλών ανά παραγωγό, τα οποία θα μπορούν να διατίθενται στην τοπική αγορά χωρίς να περνούν από πιστοποιημένο συσκευαστήριο.

«Πρόκειται για την εφαρμογή εθνικών μέτρων ήσσονος σημασίας για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, για ειδικές ομάδες μελισσοκόμων στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για τα μικρά σφαγεία και τα μικρά τυροκομεία», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, πάντως, αφήνει περιθώρια στην εξαίρεση από την υποχρέωση πιστοποίησης σε πιστοποιημένο τυποποιητήριο για τις περιπτώσεις που γίνεται άμεση προμήθεια από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης από το οποία μπορεί άμεσα να προμηθευτεί ο τελικός καταναλωτής. Ωστόσο, από την πλευρά των ελληνικών αρχών, πρέπει να εξειδικευτεί ο ορισμός των «μικρών ποσοτήτων», καθώς και τα όρια της «τοπικής αγοράς» κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην αντιστρατεύεται ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close