
Νέο ΦΕΚ εκδόθηκε τον Απρίλιο που επαναφέρει στο προσκήνιο το Ελαιοκομικό Μητρώο που παρέμεινε ανενεργό εδώ και δύο δεκαετίες.
Με βάση τις διατάξεις του, όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας καλούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου να δηλώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και να καταγράψουν με ακρίβεια τον αριθμό των ριζών, την ποικιλία, την άρδευση, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και τους τίτλους ιδιοκτησίας κάθε αγροτεμάχιου.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο αυτό, ο κάθε παραγωγός καλείται να υποβάλει δήλωση συγκομιδής από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαΐου κάθε έτους. Στην περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβής δήλωσης τα πρόστιμα που επισύρονται είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά», που φτάνουν έως και τις 5.000 ευρώ για μεγάλες εκτάσεις εκμεταλλεύσεως.
Πρόκειται για μια προσπάθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταγραφή της πραγματική εικόνας της ελαιοπαραγωγής της χώρας, η οποία μέχρι στιγμής βασιζόταν σε εκτιμήσεις και σε μη επαληθευμένες δηλώσεις.
Στο Ελαιοκομικό Μητρώο υποχρεωτικά θα καταχωρούνται πλέον τα στοιχεία όλων των ελαιοκομικών αγροτεμαχίων της χώρας, ώστε κάθε χρονική στιγμή να αποτυπώνεται η υφιστάμενη ιδιοκτησιακή και καλλιεργητική κατάστασή τους.
Η δήλωση συγκομιδής γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής από τον παραγωγό και την ολοκλήρωση της παράδοσης του νωπού ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο ή στη μονάδα επεξεργασίας – μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς.
Η καταγραφή γίνεται είτε με επιτόπιο έλεγχο από τη ΔΑΟΚ, είτε μέσω ψηφιακής χαρτογράφησης και τα στοιχεία διασταυρώνονται με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), και φέρουν τη νομική ευθύνη του παραγωγού.
«Θα μπει μια τάξη στην ύπαιθρο. Θα γίνει σύστημα εισροών – εκροών. και θα δηλώνεται το λάδι. Κάθε μέρα θα ελέγχεται η παραγωγή σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Κρήτη για το τι λάδι έχει παραχθεί. Θα ξέρουν κάθε μέρα τα ελαιοτριβεία τι λάδι έχουν παράγει και ποιοι το έχουν παράγει», επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας για τη λειτουργία του Ελαιοκομικού Μητρώου.
«Θέλει η κυβέρνηση να «πατάξει» τη μαύρη αγορά. Ο παραγωγός που είναι νόμιμος μπορεί πολύ εύκολα να φτιάξει το καινούργιο Ελαιοκομικό Μητρώο, βέβαια χρειάζεται χρόνος να προσαρμοστούν οι αγρότες στη νέα πραγματικότητα και σε αυτήν τη διαδικασία. Είναι πολύ εύκολο να συγκεντρώσει ο παραγωγός τα έγγραφα αρκεί να τα έχει, να είναι νόμιμα και να ξέρει το χωράφι του που είναι. Εάν έχει τίτλους ιδιοκτησίας και έχει κτηματολόγιο κανονικό και Ε9 σε τρεις μήνες τελειώνει. Σιγά – σιγά θα μπει μια τάξη παντού», σημείωσε ο κ. Κατσανέβας.
Σημείο κλειδί του νέου νόμου είναι η επικαιροποίηση του Ελαιοκομικού Μητρώου που έχει να ενημερωθεί από το 2005. Την ίδια ώρα, οι διευθύνσεις Γεωργίας των κατά τόπους περιφερειών που καλούνται να σηκώσουν το βάρος, είναι υποστελεχωμένες.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram

