ΕΛΛΑΔΑ

Ένα στα δέκα παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα

Ένα στα 10 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποια μορφής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα. Ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων έχει… τετραπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των lockdown. Κι αν το κίνημα #MeToo, έχει “απελευθερώσει” αρκετά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, μόλις 2 στα 100 παιδιά σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τολμούν να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις αρχές. Μέσω διαδικτύου φαίνεται ότι “ψαρεύουν” όλο και περισσότεροι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης τα νεαρά θύματα τους, εκμεταλλευόμενοι τον εγκλεισμό της καραντίνας.

Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία της Europol, στα οποία αποτυπώνεται έξαρση στην επισκεψιμότητα σε ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού, αλλά και αύξηση στην προσέγγιση παιδιών μέσω του διαδικτύου.

brands heaven2021

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα σοκαριστικά νούμερα αποκάλυψε η Έλενα Ράπτη, συντονίστρια της καμπάνιας “ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ” του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τίτλο: “Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου –Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας”.

300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης

neratzoulis neo

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, μόνο μέσα στο 2020, έχουν καταγραφεί 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα, υποθέσεις που αφορούν θέαση υλικού (φωτογραφίες, βίντεο). Το 27% των θυμάτων είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών, ενώ το 89% είναι κορίτσια. Όσον αφορά τους δράστες, το 95% είναι άνδρες, ενώ το 2,6% είναι ανήλικοι.

“Τα παιδιά πολύ συχνά επεξεργάζονται-αναρτούν δεδομένα για τους συνομηλίκους τους και γι’ αυτό είναι πηγή κινδύνου”, σημείωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Λίλιαν Μήτρου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο έχουν καταγραφεί 70.000.000 φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κάτι που μαρτυρά του μέγεθος του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το έγκλημα αλλάζει μορφή

“Το έγκλημα αλλάζει μορφή. Ο αριθμός 11188 το επονομαζόμενο “cyber alert”, θα είναι το νέο 100″, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, προειδοποιώντας για τους κινδύνους του διαδικτύου που έχουν αυξηθεί δραματικά εν μέσω lockdown. Μόνο μέσα στο 2020, οι τηλεφωνικές καταγγελίες στον αριθμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έφτασαν τις 110.000. Αρκετές από αυτές αφορούσαν υποθέσεις με ανήλικα θύματα, καθώς οι νεαροί χρήστες του διαδικτύου αυξάνονται ραγδαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, η χρήση του διαδικτύου από παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, αυξήθηκε κατά 7% σύμφωνα με έρευνα της “Focus Bari” για λογαριασμό του “Χαμόγελου του Παιδιού”, μια αύξηση που εγκυμονεί κινδύνους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού, Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο. “Εμφανίζεται έλλειψη οριοθέτησης στις επαφές και εθισμός” στα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, σημείωσε η δικαστικός Μαρία Κουβίδου, τονίζοντας ότι “πρέπει να εξηγούνται με σαφήνεια στα παιδιά οι κόκκινες γραμμές και να γίνει αντιληπτό ότι η συμμετοχή σε διαδικτυακή ομάδα δεν είναι ποτέ υποχρεωτική”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που παρακολούθησαν διαδικτυακά και μαθητές, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η παρουσίαση του παραμυθιού με τίτλο: “Ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο”, το οποίο συνέγραψε η ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Κάρμεν Ρουγγέρη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στο παραμύθι, αποδίδονται με εύσχημο και βιωματικό τρόπο τα περιστατικά που χειρίζεται καθημερινά η Υπηρεσία, με στόχο να προσφέρουν στα παιδιά γνώσει και εφόδια προκειμένου να συμπεριφέρονται υπεύθυνα στο διαδίκτυο. Παράλληλα με αφορμή με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, δημιουργήθηκαν 3 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικό spot– κοινωνικά μηνύματα τα οποία προβάλλονται από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, μετά από σχετική Απόφαση του Ε.Σ.Ρ.

Τα στοιχεία που σοκάρουν

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

2020: 300 υποθέσεις

ΘΥΜΑΤΑ

27% κάτω των 15 ετών

89% κορίτσια

ΔΡΑΣΤΕΣ

95% άνδρες

2,6% ανήλικοι
Πηγή
Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button