ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορωνοϊού | Γιατί μειώθηκε ο χρόνος για την τρίτη δόση – Τα κενά της απόφασης

Η αναμενόμενη επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών αλλά και η αύξηση των εμβολιασμένων που χρήζουν νοσηλείας φαίνεται να οδήγησαν στη γεμάτη ερωτηματικά απόφαση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους 3 μήνες.

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Με μία αιφνιδιαστική απόφαση η οποία έχει αφήσει ερωτηματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγήθηκε την Παρασκευή την χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους του πολίτες άνω των 18 ετών, ένα τρίμηνο μετά τη δεύτερη δόση.

Το σκεπτικό της Επιτροπής βασίστηκε στα στοιχεία που συνέλεξε σχετικά με την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες συμπολίτες μας οι οποίοι νοσηλεύονται λόγω covid παρά τον εμβολιασμό τους.

“ΧΡΥΣΟΣ

Βέβαια έντονος είναι ο προβληματισμός που προκαλείται από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής προκατάβαλλε τη σχετική απόφαση, όταν οι επιστήμονες ήταν ακόμη σε αναμονή για επιπλέον στοιχεία που να δικαιολογούν τη μείωση του χρόνου μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης εμβολίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής το οποίο διάβασε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η απόφαση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου τρεις μήνες μετά τη δεύτερη βασίζεται στα εξής:

“IN_AND_OUT

  • Την ανάδυση της παραλλαγής «Όμικρον» και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
  • Την ανασκόπηση όλων των διεθνών και εγχώριων δεδομένων σχετικά με τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid19
  • Τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα η οποία καθιστά απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε κάποια τέτοια γενική σύσταση καθώς προέχει ο εμβολιασμός ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας σε όλο τον πλανήτη. Αφήνει όμως ελευθερίες σε κάθε χώρα να αποφασίζει μόνη της για το τι στρατηγική θα ακολουθήσει.

Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με το κενό ανάμεσα στα όσα είχαν αναφερθεί στο πλαίσιο ρεπορτάζ από μέλη της Επιτροπής, που σημείωναν ότι ακόμη χρειάζεται χρόνος για μια τέτοια απόφαση, και την έκτακτη -έως αιφνίδια- χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι “Οι αποφάσεις για το πότε συνεδριάζει η επιτροπή ανακοινώνονται επίσημα. Οι επίσημες πληροφορίες είναι ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκλήθη εκτάκτως όταν έλαβε τα στοιχεία και από την δική μας χώρα”.

Mechanical Solutions

Σχετικά δε με τα κριτήρια και τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία πλαισιώνουν την απόφαση, θα αναμένουμε μέχρι τη Δευτέρα 6/12 για να μάθουμε λεπτομέρειες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε επίσης ότι έχουμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού ακόμη και από αυτή την Κυριακή 5/12. Επίσης το μήνυμα που εμφανίζεται στο emvolio.gov.gr για όσους έχουν νοσήσει και πάνε να κλείσουν το ραντεβού τους, αυτή τη στιγμή γράφει «Σύσταση για 6 μήνες», αυτό θα διορθωθεί την Δευτέρα έτσι ώστε να γράφει την καινούργια σύσταση που είναι «Σύσταση για 3 μήνες».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Επιχειρησιακά έχουμε αυξήσει κατά πολύ για το μήνα Δεκέμβριο τη δυναμικότητα, η οποία είναι για περισσότερα από 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Έχουν κλειστεί ήδη 1,5 εκατομμύριο ραντεβού και έχουμε λίγο περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο διαθέσιμα ραντεβού. Θα προστεθούν και άλλα στην πορεία και έτσι ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου”.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Γιώργος Σακκάς

Σχετικά άρθρα

Back to top button