ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία υπογράφουν τον αγωγό EastMedΣτις 2 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, αναμένεται να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, μία εξέλιξη που οφείλεται στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου και έστειλε μηνύματα στους ομολόγους του της Ελλάδας και της Ιταλίας, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πρόθεση των τεσσάρων χωρών να προχωρήσουν σε υπογραφή, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ημερομηνία της υπογραφής.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Τη διακρατική συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας στην παρουσία των ηγετών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

swell adv 2021

Την πρώτη αποκάλυψη για την υπογραφή της συμφωνίας έκανε ο Χρίστος Χαραλάμπουςτου κυπριακού καναλιού Sigma.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Σύμφωνα με τον συνάδελφο, η τουρκική επιθετικότητα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ηγετών των τεσσάρων χωρών, καθώς άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται τα συμφέροντά τους.

Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα δείχνει και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, Hellas Journal, πληροφορήθηκε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος.

Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med.

Το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button