ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ελαιόλαδο | Εκτός επιδοτήσεων το 30% των Κρητικών παραγωγών

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Την τραγελαφική «έξοδο» χιλιάδων μικρών ελαιοπαραγωγών από το σύστημα ΟΣΔΕ, επειδή «έπεσαν» κάτω από τα 250 ευρώ επιδότησης ή κάτω από τα 4 στρέμματα, φέρνει στο «προσκήνιο» της δημοσιότητας, με μια πολύ σοβαρή του παρέμβαση, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στην επιστολή του προς τον υπουργό ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, μέσα από αυτή τη μεθόδευση ήδη αποκλείστηκε το 30% των παραγωγών της Κρήτης!

“ΧΡΥΣΟΣ

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο Γιώργος Μαρινάκης κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, την ακόλουθη επιστολή, με θέμα «Προτάσεις ΣΕΔΗΚ για την ελαιοκομία στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ»:

«Κύριε υπουργέ,

“IN_AND_OUT

Με την ευκαιρία της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη νέα ΚΑΠ, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), που εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των Δήμων του νησιού και κατά τεκμήριο τους ελαιοκαλλιεργητές τους, επιθυμεί να σας καταστήσει γνωστά τα εξής:

Το Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ σε πρόσφατη τηλεσυνεδρίασή του συζήτησε διεξοδικά την προβληματική κατάσταση της ελαιοκομίας και αποφάσισε να σας γνωρίσει ότι, στα πλαίσια της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, πέραν από τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, θεωρεί σκόπιμο όπως τεθούν υπόψη σας τα εξής:

Mechanical Solutions

Με παλαιότερα υπομνήματά μας προς το ΥΠΑΑΤ έχουμε αναφέρει τους προβληματισμούς που υπάρχουν για την τύχη της Ελαιοκομίας, η οποία, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να αποτελεί έναν κλάδο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Κρήτη.

Κι αυτό γιατί:

  • Αποτελεί απασχόληση βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας και είναι άρρηκτα δεμένη με την κοινωνική και θρησκευτική ζωή των κατοίκων της Κρήτης.
  • Προσφέρει εισόδημα και απασχόληση σε χιλιάδες κατοίκους της χώρας και στο σύνολο σχεδόν των κατοίκων της Κρήτης.
  • Συμβάλλει σημαντικά και σταθερά στο ΑΕΠ, άλλα και στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας.
  • Ενισχύει τη σταθερότητα της οικονομίας, αφού τα προϊόντα της είναι λιγότερο ευάλωτα απ’ ό,τι άλλων κλάδων σε υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις».

Επιπτώσεις της ισχύουσας ΚΑΠ

«Ο κλάδος της ελαιοκομίας», συνεχίζει η επιστολή, «παρά τα σημαντικά συγκριτικά κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά του πλεονεκτήματα, όχι μόνο δεν ενισχύθηκε με την ισχύουσα ΚΑΠ, αλλά αντίθετα υποβαθμίστηκε και δέχτηκε σοβαρά πλήγματα. Μεταξύ αυτών, τα κυριότερα ήταν:

Οι ελαιώνες, ενώ δεν αποτελούν μια απλή εδαφική έκταση, αλλά μια μόνιμη επένδυση, η οποία απαιτεί μόχθους γενεών για να υπάρξει, εντάχθηκαν αδικαιολόγητα στην επονομαζόμενη περιφέρεια “Δενδρώδεις καλλιέργειες” και ενισχύονται με βάση την έκταση τους εδάφους που καταλαμβάνουν και όχι με την πραγματική ειδική τους αξία, η οποία είναι πολλαπλάσια της αξίας του εδάφους. Οι ενισχύσεις των 550 εκατ. ευρώ, περίπου, που χρόνια παρεχόταν μόνο στους ελαιώνες, αφού μειώθηκαν σε μόνο 470 εκατ. ευρώ, κατανεμήθηκαν σε 20 και πλέον άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα η ανά στρέμμα αναλογούσα ενίσχυση να μειωθεί μέχρι και 70%.

Ο άδικος αποκλεισμός από ενισχύσεις των εκμεταλλεύσεων που έχουν εκτάσεις κάτω από 4 στρ. ή λαμβάνουν ενισχύσεις χαμηλότερες των 250 ευρώ, και με δεδομένο ότι η μέση έκταση ελαιώνων ανά ελαιοπαραγωγό στην Κρήτη συνετέλεσε ώστε χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί, περίπου 30% του συνόλου, να τεθούν εκτός από ενισχύσεις».

Εγκατάλειψη ελαιοκαλλιέργειας

«Τα κατά καιρούς μέτρα της ΚΑΠ και η δραματική πτώση των τιμών παραγωγού οδήγησαν σε πραγματική σταδιακή εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Σύμφωνα με δηλώσεις Συνεταιρικών οργανώσεων και πληροφορίες του ΣΕΔΗΚ, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων, ιδίως στην Ανατολική Κρήτη, φέτος δε συγκομίστηκαν ή και έμειναν ακαλλιέργητα, με σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Οι ασυγκόμιστοι ελαιώνες, που φέτος εκτιμώνται σε 30.000 περίπου τόνους ελαιολάδου, σημαίνουν απώλεια ανάλογου οικονομικού εισοδήματος και σημαντικής απασχόλησης στην ενδοχώρα. Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας, που σημαίνει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της αυτοφυούς βλάστησης και ζιζανίων, εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους από πυρκαγιές κατά τη θερινή περίοδο, οι οποίες προκαλούν σοβαρούς κινδύνους διάβρωσης του εδάφους», αναφέρεται στην επιστολή του κ. Γιώργου Μαρινάκη.

Νέα ελαιοκομική στρατηγική

«Από τα παραπάνω, αβίαστα προκύπτει ότι, με την ευκαιρία της νέας ΚΑΠ και των στρατηγικών “Από το χωράφι στο τραπέζι” και “Βιοποικιλότητα”, που έχουν εξαγγελθεί από την Ε.Ε., η χώρα μας πρέπει να χαράξει μια θαρραλέα “ελληνική ελαιοκομική στρατηγική” για αποκατάσταση, η υλοποίηση της οποίας θα πρέπει να επιδιωχθεί με μέτρα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, άλλα και με συμπληρωματικά μετρά στα πλαίσια μιας εθνικής ελαϊκής πολιτικής.

Στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, προτείνεται:

Ένταξη της ελαιοκαλλιέργειας σε χωριστή ειδική “κατηγορία” ή “περιφέρεια”, μέσα στην οποία οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να διατηρηθούν και, αν χρειαστεί, να τεθούν σε πλαίσια μόνο περιφερειακής σύγκλισης. Τα προϊόντα των παραδοσιακών ελαιώνων (ελαιόλαδο, βρώσιμες) για λόγους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς πρέπει να ενταθούν σε συνδεδεμένες με την ποσότητα και ποιότητα ενισχύσεις.

Οι μικροί ελαιοπαραγωγοί με ελαιώνες κάτω των 4 στρ. και ενισχύσεις κάτω από 250 ευρώ που έχουν εξαιρεθεί με την ισχύουσα ΚΑΠ πρέπει να αποκατασταθούν και να υπαχθούν στα μέτρα των ενισχύσεων των 1.250 ευρώ που προτείνεται από θεσμούς της Ε.Ε. για μικρούς παραγωγούς.

Στα πλαίσια της εθνικής ελαϊκής πολιτικής:

Η διάθεση του ελαιολάδου θα πρέπει να εξυγιανθεί με θέσπιση μέτρων για τη διάθεση του χύμα με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς των παραγωγών, αλλά και υποστηρικτικών μέτρων για τη δημιουργία μεγάλων βιώσιμων μονάδων τυποποίησης και εξαγωγών. Η «Συλλογική Δολωματική Δακοκτονία», η οποία αποτελεί μέθοδο με υψηλή περιβαλλοντική και διατροφική ασφάλεια, πρέπει να ενταχθεί στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις και η εφαρμογή της να τύχει πλήρους και έγκαιρης οικονομικής και επιστημονικής υποστήριξης.

Οι ζημιές από καύσωνες στους ελαιώνες κατά την άνθιση-καρπόδεση θα πρέπει να τύχουν ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ, διότι η εξαίρεσή τους με τον ισχύοντα κανονισμό είναι άδικη και δεν έχει καμία επιστημονική ή αγρονομική βάση».

Τη Μεγάλη Τετάρτη οι πληρωμές

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, «κλείδωσε» η Μεγάλη Τετάρτη για πληρωμές υπολοίπων, αλλά είχε προηγηθεί και ανάρτηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή, για την πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους έως και 30.909.908 ευρώ μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη σε επίπεδο χώρας.

Επίσης, θα γίνει πληρωμή υπολοίπων από ελέγχους και ενστάσεις για πρασίνισμα, βασική ενίσχυση και young farmers.

Σε ό,τι αφορά τα ζωικά: Δεν αποκλείεται μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα να γίνουν πληρωμές και στη ζωική παραγωγή.

Αναφορικά, με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, να πούμε ότι καθορίστηκε το μπάτζετ της συνδεδεμένης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος για το έτος 2020 και 2021. Σύμφωνα με την απόφαση, «ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του πρόβειου και αίγειου κρέατος ανέρχεται για το έτος 2017 στα 50.978.015 ευρώ, για το έτος 2018 στα 50.429.165 ευρώ, για το έτος 2019 και 2020 στα 55.228.458 ευρώ και για το έτος 2021 στα 54.386.238 ευρώ αντίστοιχα».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button