ΕΛΛΑΔΑ

Δύο Γερμανοί εκπροσωπούν την Ελλάδα για τα Eργασιακά

Τη μήνη του κόσμου της εργασίας, των συνδικάτων και του πολιτικού κόσμου ξεσήκωσε η σύσταση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης των Εργασιακών στη χώρα μας, χωρίς όμως να υπάρχει ανάμεσά τους ούτε ένας Ελληνας και την εκπροσώπηση της χώρας να έχουν δύο Γερμανοί.

Ξένοι τεχνοκράτες-εμπειρογνώμονες που στην ουσία απηχούν τις απόψεις των δανειστών και οι οποίοι άλλωστε πρότειναν ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους που θα μελετήσουν την κατάσταση των Εργασιακών και θα εκδώσουν το δικό τους πόρισμα για το δέον γενέσθαι. Αυτό στη συνέχεια οι δανειστές θα το επιβάλουν στην ελληνική πλευρά, η οποία το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να νομοθετήσει τις προτεινόμενες αλλαγές. Η επιτροπή των ξένων «σοφών» που όρισαν η κυβέρνηση και οι δανειστές θα συνεδριάσει στις 6 Απριλίου στις Βρυξέλλες με σκοπό να αναζητηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στις ομαδικές απολύσεις, στις συλλογικές συμβάσεις, στις διαπραγματεύσεις, στον τρόπο προκήρυξης απεργίας και τον συνδικαλιστικό νόμο. Ο Ολλανδός καθηγητής Οικονομικής της Εργασίας Γιαν βαν Αουερς που θα προεδρεύει χαίρει μεν εκτίμησης ως πρόεδρος των Ευρωπαίων εργατολόγων, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε να την εκπροσωπήσουν δύο Γερμανοί ! Ο Γκέρχαρντ Μπος (Γερμανός κοινωνιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ – Εσσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας και Εξειδίκευσης) και ο Βόλφγκανγκ Βέρνερ Ντόμπλερ (ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκού Εργατικού Δικαίου και Οικονομικού Δικαίου, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του κινεζικού υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας). Ελπίζουμε αυτός ο «εκπρόσωπός μας» να μην προτείνει εργασιακές μεταρρυθμίσεις ανάλογες της Κίνας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής και για άγνωστους λόγους, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες έστω και την ύστατη στιγμή η επιστημονική παρέα να συμπληρωθεί και από έναν Ελληνα που να ξέρει τι γίνεται στη χώρα μας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που μιλούν πλέον για εθνική ήττα από τα αποδυτήρια μετά από αυτή την -αν μη τι άλλο- παράδοξη επιλογή.

Και εύλογο το ερώτημα: Μα δεν έχουμε δικούς μας επιφανείς επιστήμονες; Εχουμε (Δημήτρης Τραυλός-Τζανετάτος, Αρις Καζάκος, Ιωάννης Κουκιάδης και πολλοί άλλοι), αλλά κανείς δεν δέχτηκε μετά τα «παθήματα» της επιτροπής σοφών για το Ασφαλιστικό, λένε κάποιοι συνομιλητές τους. Θυμίζουμε ότι έστειλαν επιστολή με σφαίρες στην πρόεδρο της επιτροπής, αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αννα Λιγωμένου, ενώ έσπασαν το γραφείο του εργατολόγου Δημήτρη Μπούρλου. Για την ιστορία, οι δανειστές διάλεξαν εκπροσώπους του σκληρού οικονομικού πυρήνα και όχι εργατολόγους, όπως τον Χουάν Φρανσίσκο Σεράνο (επικεφαλής του Ερευνητικού Τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας) ή τον Πέδρο Μάρτινς (Πορτογάλος καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close