ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεάν rapid test στις δημόσιες δομές μόνο για τους εμβολιασμένουςΒάσει των νέων μέτρων που είχε ανακοινώσει την Τρίτη (24/08) ο Βασίλης Κικίλιας, από τις 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές μόνο οι εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και όχι οι ανεμβολίαστοι.

«Από τις 13 Σεπτεμβρίου, στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες, και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας», ήταν τα λόγια του κ. Κικίλια κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ενα από τα αντικίνητρα για τους μη εμβολιασμένους, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι ότι πλέον δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν πλέον δωρεάν rapid test. Αυτό σημαίνει ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 31 Μαρτίου που θα ισχύουν τα νέα μέτρα, όσοι δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο, θα χρειαστεί να πληρώνουν εκείνοι τον έλεγχο. Η τιμή καθορίζεται πλέον στα 10 ευρώ.

«Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται στις δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν rapid test πριν ταξιδέψουν, ή για την προσέλευσή τους στην εργασία, το πανεπιστήμιο και αλλού», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως θα γίνεται ταυτοπροσωπία.

swell adv 2021

Βάσει του κ. Κικίλια, η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μια κοινωνικά δίκαιη επιστροφή στην κανονικότητα. Και διευκρίνισε: «Εφόσον υπάρχει επιλογή, δεν μπορεί να αναστέλλεται η κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Μέτρα δημόσιας υγείας θα υπάρξουν αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Αυτό θα συμβαίνει για δύο λόγους:

  • Να σταματήσει τη διασπορά των μεταλλάξεων
  • Να θωρακίσει το Σύστημα Υγείας από τη βαριά νόσηση.

Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε δημόσιους χώρους

Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους τεστ αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους.

Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν, θα επιτρέπεται η είσοδος στους χώρους πολιτισμού. Τα μέτρα ισχύουν για θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, κινηματογράφους.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, όσοι θέλουν, θα μπορούν βάσει νόμου να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Βεβαίως, παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και στους ανοιχτούς όπου παρατηρείται συνάθροιση. Επίσης, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.


Σχετικά άρθρα

Back to top button