ΕΛΛΑΔΑ

ΔΟΕ: Πάνω από 8.000 τα κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε τη Πέμπτη η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), εκτιμώντας ότι οι ελλείψεις δασκάλων και παράλληλης στήριξης σε δημοτικά και νηπιαγωγεία όλης της ώρας, φτάνουν τις 8.000.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι τάξεις με έως και 25 παιδιά, οι ελλείψεις στη καθαριότητα και οι ανύπαρκτοι χώροι απομόνωσης κρουσματων στα σχολεία των αστικών κέντρων, συνιστούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, εν μέσω μάλιστα δεύτερου κύματος της πανδημίας. Για μεγάλες ελλείψεις σε γυμνάσια και Λύκεια έκανε λόγο και η ΟΛΜΕ.

caffeine adv2020b

Με μεγάλα κενά στις σχολικές μονάδες φαίνεται πως ξεκίνησε η σχολική χρονιά σύμφωνα με τη ΔΟΕ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ομοσπονδία τη Πέμπτη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελλείψεις ξεπερνούν τις 8.000. Τα περισσότερα κενά αφορούν δασκάλους και παράλληλη στήριξη. Παράλληλα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην καθαριότητα των εκπαιδευτικών μονάδων, καθώς η κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την κάλυψη όλων των θέσεων και για πλήρη απασχόληση καθαριστριών και καθαριστών.

Επίσης όπως σημείωσε η ΔΟΕ, στα αστικά κέντρα οι χώροι καραντίνας για τυχόν κρούσματα μεταξύ των μαθητών, είναι ανύπαρκτοι.

neratzoulis neo

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία εξέφρασε για μια ακόμη φορά την έντονη ανησυχία της για τα τμήματα με έως και 25 μαθητές Η ΔΟΕ επανέλαβε την ανησυχία της για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

«Οι εκπαιδευτικοί για μία ακόμη φορά έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες που τους υπερβαίνουν. Το υπουργείο μετακυλίει ευθύνες στην πλάτη των εκπαιδευτικών», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής.

Αναφορικά δε, με τα γυμνάσια και λύκεια, δεν υπάρχει σαφής εικόνα, ωστόσο η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για μεγάλα κενά που σε ορισμένες περιοχές φτάνουν έως και το 20% σε ποσοστό επί του συνόλου των θέσεων.

Η Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών

Το υπουργείο από πλευράς του δεν έχει δώσει στοιχεία για τα κενά στα σχολεία αν και σύμφωνα με πηγές που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ζητηθεί αυτά να αναρτηθούν στο σύστημα MySchool.

Σε κάθε περίπτωση η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας τη Πέμπτη στην ΕΡΤ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «θα προχωρήσουμε άμεσα, ίσως και αύριο, στη δεύτερη φάση προσλήψεων».

Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν ανησυχία, καθώς από το υπουργείο φέρεται να ζητήθηκαν από τις σχολικές μονάδες να παρουσιαστούν τα κενά που υπάρχουν έως και τις 11 Σεπτεμβρίου και όχι εκείνα που αναδείχθηκαν τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων, πραγμα το οποίο πιθανόν να σημάνει μειωμένες προσλήψεις.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button