Ελλάδα

Δημοσκόπηση Pulse | «Φόβος, δυσπιστία και θρησκευτικοί λόγοι» – Τι επικαλούνται όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, το 72% των ερωτώμενων στο σύνολο του δείγματος δηλώνει πως έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου ενώ ποσοστό 11% ούτε έχει εμβολιαστεί ούτε έχει κλείσει ραντεβού.

Η έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 2.018 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, καταγράφει ότι 53% που απάντησαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί «δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν το εμβόλιο». Το 9% απάντησε το συντομότερο δυνατό, 13% μετά από 2-3 μήνες, 23% αρκετά αργότερα και 2% δεν ξέρω δεν απαντώ.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Βασικός λόγος για τέσσερις στους δέκα από αυτούς, που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν, είναι, όπως λένε η ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων. Ως δεύτερος λόγος άρνησης στον εμβολιασμό καταγράφεται η αντίδραση στην πίεση. Ορισμένοι δηλώνουν ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά ενώ ακολουθούν εκείνοι που δεν θα εμβολιαστούν για θρησκευτικούς λόγους.

Το 40% εκφράζει ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων, το 19% από αντίδραση στην πίεση, το 16% υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, το 11% για θρησκευτικούς λόγους, το 7% απαντά ότι δεν το ανησυχεί ο κορωνοϊός, το 5% αναφέρει ότι δεν του το επιτρέπει θέμα υγείας ενώ 2% των ερωτηθέντων επικαλείται αδιευκρίνιστο λόγο.


Στο ερώτημα για το πόσο πιθανό θεωρούν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι είναι βέβαιο ή μάλλον θα συμβεί, ενώ η πλειονότητα δεν βλέπει να υλοποιείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αναλυτικότερα, ποσοστό 12% εικάζει ότι σίγουρα θα προχωρήσουμε σε γενικό lockdown, 28% ότι μάλλον θα συμβεί, ενώ το 46% συνολικά θεωρεί ότι μάλλον δε θα συμβεί κάτι τέτοιο (37% μάλλον όχι/ 9% σίγουρα δε θα συμβεί ). Ποσοστό 14% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (στο σύνολο του δείγματος),  ποσοστό 21% εκτιμούν σίγουρα θετικά, ποσοστό 19% μάλλον θετικά, 15% των ερωτηθέντων μάλλον αρνητικά και ενώ 33% σίγουρα αρνητικά. Ποσοστό 12% απάντησε ότι δεν ενημερώθηκε/δεν ξέρει/δεν απαντά.

Αντίστοιχα, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα ποσοστά είναι 14% σίγουρα θετικά, 16% μάλλον θετικά, 19% μάλλον αρνητικά, 31% σίγουρα αρνητικά ενώ ένα ποσοστό 20% του γενικού συνόλου δεν ξέρει/δεν απαντά.

Στο σύνολο του δείγματος των ερωτηθέντων, ο δείκτης αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία αποτιμάται ως 42% αισιόδοξα (20% σίγουρα, 22% μάλλον αισιόδοξα) και ποσοστό 50% (25% σίγουρα -25% μάλλον) απαισιόδοξα. Ποσοστό 8% απάντησε δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Ως καταλληλότερο πρωθυπουργός αποτιμάται με ποσοστό 40% ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα. Ποσοστό του 30% απάντησε κανένας από τους δύο.

Τέλος, στο ερώτημα «αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, τι θα ψηφίζατε;»  ποσοστό 34,5% απάντησε Νέα Δημοκρατία, 24% ΣΥΡΙΖΑ, 6,5% ΚΙΝΑΛ, 6% ΚΚΕ, 4,5% Ελληνική Λύση, 3% ΜεΡΑ25, ενώ ποσοστό 8% ανήκει στους αναποφάσιστους και 5% δηλώνει αποχή.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button