ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση Pulse: Ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ

Το διαρκώς διευρυνόμενο προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφει μια ακόμη έρευνα της κοινής γνώμης η οποία διενεργήθηκε από την εταιρία Pulse είδε το φως της δημοσιότητας από τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Η απήχηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, καθώς η πλειονότητα της κοινής γνώμης εμφανίζεται να επιθυμεί την απομάκρυνσή της. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 38% των πολιτών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση για τη χώρα, ενώ ποσοστό 24% προτιμά άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και μόλις στο 22% περιορίζονται όσοι επιλέγουν την παραμονή της σημερινής κυβέρνησης.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 20,5% με αποτέλεσμα η απόσταση που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα από οκτώ εκατοστιαίες μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο να ανεβαίνει στις ένδεκα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει εντυπωσιακά υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της, ενώ έχει και εισροές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, ανάμεσα στους οποίους και προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως πολύ χαμηλή καταγράφεται η συσπείρωση των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος, παρόλο που ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών, όπως έχει καταγραφεί και σε άλλες μετρήσεις, τηρούν στάση αναμονής δηλώνοντας είτε αναποφάσιστοι είτε διάθεση για λευκή ψήφο ή αποχή από την κάλπη.Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δυνάμεις δεν παρουσιάζονται αξιοσημείωτες μεταβολές στη δύναμή τους, καθώς τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,5%, ενώ ακολουθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6% και το ΚΚΕ με 5,5%. Στο όριο του 3% είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ χαμηλότερα κινούνται η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ με 2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Λαϊκή Ενότητα με 1%.

Στην ίδια έρευνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερύνει στις 13 μονάδες το προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, διαφορά που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την Pulse, από τότε που τίθεται το συγκεκριμένο ερώτημα.

Στα αξιοσημείωτα της ίδιας έρευνας είναι ότι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό της τάξης του 43% διάκειται ευμενώς προς το ενδεχόμενο ίδρυσης νέων κομμάτων, έναντι ποσοστού 45%, που δηλώνουν αρνητικοί σε μια τέτοια προοπτική. Πιο θετικοί ως προς αυτό είναι όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 καθώς ένας στους δύο θεωρεί ότι υπάρχει σήμερα ανάγκη δημιουργίας νέων κομμάτων, ενώ την ίδια επιθυμία μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ εκφράζει περίπου ένας στους τρεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close