ΕΛΛΑΔΑ

Δηλώσεις των κομμάτων για την απώλεια του τμήματος ΤΕΙ της ΙεράπετραςΟι μέχρι στιγμής δηλώσεις από τα κόμματα για την απώλεια του τμήματος ΤΕΙ στην Ιεράπετρα.

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου

Να μην κλείσει το ΤΕΙ της Ιεράπετρας, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου με δελτίο τύπου που εξέδωσε. «Είναι ένα ακόμα πλήγμα στην πόλη της Ιεράπετρας αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλο το Λασίθι που γίνεται ακόμα «φτωχότερος συγγενής» της κατανομής στην Κρήτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να προωθήσει την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι για να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση ιδίως στους κλάδους που αυτός ο τόπος πρωτοπορεί.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η εξαίρεση του Τμήματος ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης της Ιεράπετρας από τα τμήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι εξαιρετικά αρνητική. Παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας, του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου και του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη για να επανενταχθεί στα μηχανογραφικά του Υπουργείου Παιδείας, δεν υπήρξε θετική εισήγηση εκ μέρους του ΤΕΙ Κρήτης.

Είναι ένα ακόμα πλήγμα στην πόλη της Ιεράπετρας αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλο το Λασίθι που γίνεται ακόμα «φτωχότερος συγγενής» της κατανομής στην Κρήτη.

Το κόστος λειτουργίας είναι τόσο χαμηλό που δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αρνητική εισήγηση και σίγουρα θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις. Είναι φανερό ότι θα χρειαστεί μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια, προς πολλές κατευθύνσεις, για να καταφέρουμε να διορθώσουμε τις καταστροφές που προκάλεσε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του κ. Αρβανιτόπουλου και οι πολιτικές του κ. Λοβέρδου, αλλά και για να πείσουμε για τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Λασίθι.

Ζητάμε από το ΤΕΙ Κρήτης,

να επανεξετάσει τις δυνατότητές του για να επαναλειτουργήσει σταδιακά το Τμήμα στην Ιεράπετρα και να εντάξει συνολικά το Λασίθι στους σχεδιασμούς του.

Από το Υπουργείο Παιδείας,

1) να συνυπολογίσει τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που έχει για την Ιεράπετρα η λειτουργία του Τμήματος με βάση και τις προηγούμενες επιδόσεις.

2) στα πλαίσια της δημιουργίας του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας, να προωθήσει την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι για να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση ιδίως στους κλάδους που αυτός ο τόπος πρωτοπορεί».


ΝΟΔΕ Λασιθίου

«Μέχρι εδώ η κοροϊδία της κοινωνίας της Ιεράπετρας»

Συνεχίζεται και σήμερα από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ  η εξαπάτηση των πολιτών της Ιεράπετρας, σε ότι αφορά το θέμα της αναστολής λειτουργίας του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης μετά το 2018.

Συνεχίζουν να ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών από εδώ και από κει, για να καλύψουν την ανικανότητα τους και την αποτυχία τους να αποτρέψουν το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιεράπετρας. Άλλη μια υπόσχεση τους έμεινε απραγματοποίητη, αν και εδώ και δύο χρόνια διαβεβαίωναν την τοπική κοινωνία για το αντίθετο.

Και να τους πληροφορήσουμε, αν δεν το γνωρίζουν, ότι προϊστάμενος του Τμήματος είναι ο Υπουργός Παιδείας και όχι ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης. Επομένως είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση και όχι θέμα οικονομικό όπως θέλουν να το παρουσιάζουν.

Δώστε λύση τώρα!

Μέχρι εδώ η κοροϊδία!


ΠΑΣΟΚ Λασιθίου

Τις τελευταίες μέρες, η Ιεράπετρα νιώθει να βιώνει μια ακόμη αδικία εις βάρος της. Αισθάνεται για μία ακόμη φορά ότι την υποχρεώνουν να σηκώσει, δυσανάλογα σε σχέση με άλλες πόλεις, τουλάχιστον αντίστοιχες πληθυσμιακά και παραγωγικά, το βάρος της γενικότερης δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας. Οι πολίτες της, καλούνται και πάλι, να παραμείνουν ψύχραιμοι και ‘ρεαλιστές’ και να μην έχουν “παράλογες απαιτήσεις”, ζητώντας την επαναλειτουργία του τμήματος Τ.Ε.Ι. στην πόλη τους.

Οι Γεραπετρίτες, έχοντας πια αγανακτήσει βλέποντας την πόλη τους να απογυμνώνεται συνεχώς από υπηρεσίες και να μην τολμάει να ορθώσει ανάστημα, λειτουργούν, αναπόφευκτα και δικαίως, συγκριτικά. Σκέφτονται ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στην Ελλάδα τμήματα με μονοψήφιο αριθμό φοιτητών, να επαναλειτουργεί τμήμα ίδιας ειδικότητας στην Αθήνα, ή και Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (;) στις Σέρρες, όπου υπάρχουν ακόμα επτά άλλα τμήματα.

Δεδομένου όμως ότι το τμήμα  Εμπορίας και Διαφήμισης ιδρύθηκε στην πόλη το 2003, επί των ημερών Κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ., θεωρούμε ότι επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε τις εποχές που η Περιφερειακή ισόρροπη Ανάπτυξη στο πλαίσιο της αποκέντρωσης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελούσε ζητούμενο, τόσο για την κεντρική κυβέρνηση, όσο και για τον ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας.

Η πόλη της Ιεράπετρας, έχοντας έτοιμες υποδομές και με σχετικά μικρό κόστος, καταρρίπτει το επιχείρημα των διαφωνούντων της Συνόδου των Προέδρων, βάζοντας μας στη διαδικασία να αναρωτιόμαστε, ποια τελικά είναι τα κριτήρια επιλογής των τμημάτων που θα επαναλειτουργήσουν και των πόλεων που θα τα φιλοξενήσουν. Μήπως δεν είναι αυστηρώς ακαδημαϊκά και εντελώς οικονομικά; Μήπως, ακόμα και σήμερα, μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα, επικρατούν λογικές “ημετέρων”, “κολλητών”, πολιτικά φίλων και εχθρών;

Οι συντάκτες αυτού του κειμένου, είναι αλήθεια ότι προβληματιστήκαμε πολύ πριν γράψουμε αυτές τις γραμμές και (ομολογούμε σκοπίμως) προτιμήσαμε να αφήσουμε να εξελιχθεί  η τοπική κοκορομαχία του νέου δικομματισμού, πριν εκφράσουμε τη δική μας άποψη. Οι εξ αριστερών “Φίλ(η)” μας, κατηγορούν τους εκ δεξιών “συνεργάτες” μας, ότι είναι υπεύθυνοι για το κλείσιμο του τμήματος το 2013, ενώ οι δεύτεροι κατηγορούν τους πρώτους, ότι δεν έχουν την πολιτική βούληση να επαναλειτουργήσει το τμήμα. Θεωρούν προφανώς, ότι αυτά απασχολούν την κοινωνία της Ιεράπετρας στην παρούσα φάση.

Δεν θα τους ακολουθήσουμε.

Ως Ν.Ε. Λασιθίου, έχοντας επίγνωση της πολυδιάστατης αναπτυξιακής προοπτικής (οικονομικής, πολιτισμικής, σε επίπεδο γνώσης και ιδεών) που θα δώσει η επαναλειτουργία του Τμήματος του Τ.Ε.Ι. στην Ιεράπετρα, αυτή την ώρα της μάχης, συντασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Ιεράπετρας και των αρχών της πόλης, με όλες της τις δυνάμεις. Μετά, έχουμε όλον τον καιρό να αναζητήσουμε τις ευθύνες, να επισημάνουμε τις καθυστερήσεις, τις παραλήψεις και τις σκοπιμότητες.

Η Ιεράπετρα, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα φιλόξενη για τους σπουδαστές που φοίτησαν εδώ. Και αυτοί, της προσέφεραν απλόχερα ζωντάνια, σε τομείς που δυστυχώς, λόγω του γενικότερου κλίματος σήμερα, έχει επικρατήσει μιζέρια. Είμαστε λοιπόν όλοι μας υποχρεωμένοι, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η Ιεράπετρα θέλει και (επιτέλους) μπορεί, να απαιτεί αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν.

ΥΓ: Αναμένουμε από τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς των άλλων πόλεων του νομού, τη δημόσια συμπαράστασή τους, καθώς πέραν του δίκαιου του αγώνα, με το συγκεκριμένο αίτημα της Ιεράπετρας, δε θίγεται κανένα συμφέρον των πόλεων τους.

Με εκτίμηση,

Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λασιθίου

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close