ΕΛΛΑΔΑ

DiEM 25: Είναι η πιο αποτελεσματική μνημονιακή κυβέρνηση

Σε ανακοίνωση του το DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου υπογραμμίζεται πως «η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, έχει καταστεί η πιο αποτελεσματική μέχρι στιγμής μνημονιακή κυβέρνηση, υπηρετώντας το δικό της κομμάτι του μνημονίου με εξαιρετική μαεστρία, τέτοια που φέρνει σε αμηχανία την οικονομικά φιλελεύθερη αξιωματική αντιπολίτευση: αποκλειστικά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, δηλαδή επιτάχυνσή τους και αποφυγή διαμαρτυριών, και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας; Και τι θα απομείνει για αυτούς να απορρυθμίσουν, όταν όλα τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κινείται φύλλο;».

Το DiEM25 τάσσεται κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τάσσεται  και σημειώνει πως μέσω του πολυνομοσχεδίου και τις αλλαγές που προωθούνται για την κήρυξη απεργίας, απορρυθμίζεται περαιτέρω η αγορά εργασίας.

Προτείνει «την ίδρυση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων με μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς της μικρομεσαίας πρώτης κατοικίας και επαναρύθμιση του εργασιακού».

Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα

Αυτό που συμβαίνει καθ’όλη την διάρκεια των μνημονίων είναι η ρευστοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε υποτιμημένες απολαβές, χωρίς εγγυήσεις για μεσο-μακροπρόθεσμα αντισταθμιστικά οφέλη, χωρίς τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών κανονισμών, με τα λιγοστά κέρδη να αποδίδονται στη μαύρη τρύπα του χρέους. Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί σαν ένα πολυκατάστημα που έχει βγάλει το εμπόρευμα προς εκποίηση.

Εμείς στο DiEM25  στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την πρακτική της όσο-όσο ρευστοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προτείνουμε τη μετατροπή του υπερταμείου ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα, υπό δημόσιο έλεγχο, που θα διακρατεί τη δημόσια περιουσία, χρησιμοποιώντας την ως εχέγγυο για να αντλήσει πόρους που θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας μας και στην ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Από θέση αρχής, θέλουμε να αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως ο ηλεκτρισμός και η ύδρευση, καθώς θεωρούμε πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μονοπωλιακές/ολιγοπωλιακές καταστάσεις πέρα από τον έλεγχο του δημοσίου και σε βάρος του καταναλωτή, του πολίτη. Θεωρούμε πως τα αγαθά πρώτης ανάγκης πρέπει να παρέχονται από το κράτος σε τιμές κόστους και σε περίπτωση που υπάρχει παράλληλη ιδιωτική αγορά, να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία της. Σε περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης, οι όροι που θέτουμε ως προϋποθέσεις είναι:

α) ελάχιστο όριο επενδύσεων από τον αγοραστή

β) συλλογικές συμβάσεις και κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων

γ) δεσμεύσεις προς μεσο-μακροπρόθεσμο όφελος τοπικών κοινωνιών

δ) διακράτηση μερίδας μετοχών από το δημόσιο που θα περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο τη μόνιμη ενίσχυσή τους.

Η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα θα του επιτρέψει να αντλήσει κεφάλαια χρησιμοποιώντας την δημόσια περιουσία ως εχέγγυο, για να επιτελέσει το νέο του στόχο που θα είναι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας και της ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως λειτουργεί τώρα, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία σε “ανυπόμονους” επενδυτές, που το μόνο που επιδιώκουν είναι το γρήγορο κέρδος για να αποπληρώνεται ένα μη βιώσιμο χρέος. Η χώρα χρειάζεται υπομονετικούς επενδυτές, που θα σεβαστούν την ελληνική δημοκρατία και το εργασιακό/περιβαλλοντικό της ρυθμιστικό πλαίσιο και βέβαια τις τοπικές κοινωνίες που θα δραστηριοποιηθούν.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close