ΕΛΛΑΔΑ

Διατηρούν οι δήμοι την εποπτεία των παραλιών


Τελευταία ενημέρωση:

Τη συμμόρφωση των Δήμων, και κατ’ επέκταση του κράτους, με όσα ορίζει το ΣτΕ, ώστε να μην μπορεί να γίνεται, συλλήβδην, η παραχώρηση του συνόλου των αιγιαλών και παραλιών της χώρας στους ΟΤΑ, επιχειρούν ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης και η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη με την ΚΥΑ που εκδόθηκε και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης των εμπλεκόμενων δημάρχων με τους νομικούς τους εκπροσώπους.Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, στο προοίμιό της αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε έπειτα από αίτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας για την ακύρωση της προηγούμενης σχετικής ΚΥΑ που αφορούσε στην ολοκληρωτική – εκ των προτέρων- έγκριση παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους ΟΤΑ σε τρίτους, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η έγκριση, για περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, από τους Δήμους, χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος, το οποίο κινδυνεύει από την υπερεκμετάλλευση και για να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία των συγκεκριμένων περιοχών, «δεδομένου άλλωστε- όπως τονίζεται- ότι δε νοείται συλλήβδην κι  εκ των προτέρων έγκριση εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών μεταβιβάσεων που θα χωρήσουν μελλοντικά».

Και αυτό διότι, όπως αναφέρει στην απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, «αφενός έτσι απεμπολούν την αρμοδιότητα άσκησης εποπτείας επί των πράξεων των ΟΤΑ, ενώ θέτουν σε κίνδυνο τα παράκτια οικοσυστήματα».

Παράλληλα, τίθενται όροι οι οποίοι, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την καθοριστική συμβολή των προϊσταμένων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Περιουσίας.
Πάντως, η νέα ΚΥΑ φέρνει ορισμένες αλλαγές, όσον αφορά στο αντάλλαγμα χρήσης, αλλά και για την κάλυψη της παραλίας, που δεν φάνηκε να ικανοποιεί αρκετούς από τους Κρητικούς δημάρχους.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το αντάλλαγμα για την παραχώρηση ορίζεται στο 30% (από 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα) επί των ακαθαρίστων εσόδων που πραγματοποιεί ο Δήμος από τις δραστηριότητες στους κοινόχρηστους χώρους όπως είναι, μεταξύ άλλων, η εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ομπρέλας και ξαπλώστρας.

Η μέγιστη κάλυψη παραμένει στο 50% του παραχωρούμενου χώρου. Ωστόσο, θα πρέπει να μένει ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής, για την κίνηση των λουομένων, πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων ( ενώ προβλέπονταν 3 μέτρα).
Όσον αφορά στις καντίνες, ο μέγιστος χώρος που μπορεί να μισθωθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 τετραγωνικά μέτρα (ενώ η προηγούμενη ΚΥΑ προέβλεπε 30 τ.μ.).

Επίσης, δεν επιτρέπεται πλέον η χρήση κατασκευών σκίασης, οι οποίες θα μπορούσαν να καλύπτουν το 30% του παραχωρούμενου χώρου και η καθεμία δεν μπορούσε να ξεπερνά τα 20 τετραγωνικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, μετά την απόφαση του ΣτΕ, είχε επαναφέρει το αίτημα να υπάρξει σύντομα η σχετική νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα, δεδομένου ότι η επιπλέον καθυστέρηση θα δημιουργήσει πολλά και πολύπλευρα προβλήματα που έχουν σχέση με την καθαριότητα των ακτών, τη διατήρηση του περιβάλλοντος χώρου, την τουριστική ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των λουομένων, την τοποθέτηση ναυαγοσωστών, αλλά και την εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών για τους ίδιους τους Δήμους.

Αναφορικά, πάντως, με το «καυτό» θέμα των ναυαγοσωστών που, κάθε χρόνο απασχολεί τους ΟΤΑ, ενόψει της τουριστικής σεζόν, ο δήμαρχος Χερσονήσου που πραγματοποιεί ήδη επαφές με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους δήμους στο Ηράκλειο, είχε επισημάνει ότι η αρμοδιότητα θα έπρεπε να μεταβιβαστεί στα κατά τόπους ξενοδοχεία και να μην επιβαρύνει τους ΟΤΑ.

Ωστόσο, παρά τις περί του αντιθέτους διαβεβαιώσεις, το αίτημα δεν περιλαμβάνεται στη νέα ΚΥΑ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι εκτός παιχνιδιού μένει και πάλι το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά τα όσα ορίζει πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, καθώς λείπει η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη στη νέα διυπουργική απόφαση.

CNA Web

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close