ΕΛΛΑΔΑ

Διαφωνίες Τσίπρα – Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου και οι δύο ηγέτες δίνουν συνέντευξη Τύπου αυτή την ώρα.

Σημεία από την παρέμβαση Τσίπρα:

Να επισημάνω ότι ιστορική εκτός από την επίσκεψη ήταν και η πρωτοβουλία για την πρόσκληση

Τα ζητήματα που μας χωρίζουν και τα οποία υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας, μια περίοδος έντασης στην ευρύτερη περιοχή μας, εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις στην ασφάλεια, τη σταθερότητα στην περιοχή μας και την εξέλιξη που είχαμε στην προσφυγική κρίση. Πιστεύουμε ότι σε μια τέτοια εποχή είναι πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας.Αυτό μπορεί να γίνει στη βάση του σεβασμού των διεθνών δικαίων και της συνθήκης της Λωζάνης που μας αφήνει να μιλάμε χωρίς εξάρσεις χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνη.

Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Ναι για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών μας, να συμβάλουν στην ειρήνη και στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο εκσυγχρονισμός μπορεί να γίνει το πλαίσιο του απολύτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Λωζάνης και όχι στην αναθεώρησή της.

Μιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο Πρόεδρο για να άρουμε τις παρεξηγήσεις.

Μιλήσαμε για το Αιγαίο, την ένταση στο Αιγαίο. Τόνισα ότι η τουρκική παραβατικότητα πρέπει να τερματιστεί, οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας.

Δεν συνάδει με το καλό κλίμα που επιδιώκουμε να στήσουμε το γεγονός ότι το 2017 επικρέμμεται η έννοια του casus belli.

Σε ότι αφορά την ανάγκη να προσεγγίσουμε με ρεαλιστικό τρόπο τη σχέση μας ,να εξομαλυνθούν οι εντάσσεις στο Αιγαίο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τα μέτρα εμπιστοσύνης και ασφάλειας και οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα.

Για το κυπριακό τόνισα ότι επανενωμένη ομόσπονδη κυπριακή δημοκρατία χωρίς εγγυήσεις είναι η δική μας θέση. Μια λύση που θα κινείται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ.

Μας απασχόλησε το θέμα της προσφυγικής κρίσης. Μιλήσαμε για τη συμφωνία με την ΕΕ μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση των ροών και στους θανάτους.

Συμφωνήσαμε σε μέτρα για συνεργασία των αρχών μας.

Χαιρέτησα την προσπάθεια για φιλοξενία 3,5 εκατ. Σύρων στην Τουρκία.

Μιλήσαμε για τη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων και τόνισα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ως στρατηγική πολιτική με αμοιβαία οφέλη για την καλή γειτονία όσο και για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα.

Η Ελλάδα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάει προς την Ευρώπη η οποία ελπίζουμε ότι θα επανέλθει το συντομότερο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο Ερντογάν είχε ξεκινήσει και στο παρελθόν.

Μιλήσαμε και για ασφάλεια.

Τόνισα ότι βασική αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της δημοκρατικής διαδικασίας. Είναι η χώρας της Δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν στηρίζουμε πραξικοπηματίας, αλλά είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, κράτος δικαίου που σέβεται την διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς σεβόμαστε απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Μιλήσαμε για τη σημασία ολοκλήρωσης έργων, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης Θεσσαλονίκης.

Συμφωνήσαμε επίσης της επανενεργοποίηση της μεικτής οικονομικής επιτροπής και την προετοιμασίας ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Για την Ελλάδα το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο γιατί μετά από μια οικονομική περιπέτεια βγαίνει από τα προγράμματα.

Για αυτό θεωρώ ότι το 2018 έφθασε η στιγμή να συνδράμουμε ώστε να δημιουργηθεί το δυνατότερο θετικό κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς.

Σας προσκαλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στη καχυποψία και στις προκλήσεις αλλά στο να χτίζουμε γέφυρες.

Είμαι βέβαιος ότι θα το αποδεχτείτε. Αν δεν το κάνετε θα αποβεί σε βάρος των λαών μας και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε και ότι η επίσκεψή σας θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Ερντογάν

Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι μετά από 65 χρόνια έχω πραγματοποιήσει και είμαι ευτυχέστατος γι αυτήν την επίσημη επίσκεψη. Ο χώρος εν μου είναι ξένος είναι αρκετά οικείος, γιατί τον είχα επισκεφθεί με το ρόλο του πρωθυπουργό.Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντικά.Για εμπορικές συναλλαγές ο όγκος έχει φτάσει τα 2,6 δισ. δολάρια. Έχει μειωθεί και πρέπει να θέσουμε νέους στόχους για να αυξηθεί.Μιλήσαμε για τη νέα ταχεία Κων/πολης-Θεσσαλονίκης και θαλάσσια γραμμή Θεσ/νίκης-Σμύρνης.Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις πολιτιστικές μας σχέσεις να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά που έχει κάθε χώρα στα εδάφη της.

Για την τρομοκρατία

Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας εμείς η Τουρκία κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς ομάδες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι ένα θέμα που το γνωρίζει καλά η Ελλάδα.

Είχαμε 260 θύματα στην απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι. Αναγνωρίζουμε τη στήριξη της Ελλάδας. Για τους; 8 πραξικοπηματίες που έχουν έρθει στην Ελλάδα είπα πως είναι δυνατόν να έρθουν στην Τουρκία.

Η χώρα έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια. Μπορεί να τα εισακούσει αυτά και η ελληνική δικαιοσύνη.

Για τη συνθήκη της Λωζάνης

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη συνθήκη της Λωζάνης γίνεται μεγάλη συζήτηση περί αναμόρφωσης. Η συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη από 11 χώρες. Ξέρετε πως την έχει υπογράψει και η Ιαπωνία, η Βουλγαρία, η Αγγλία.

Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν θέματα προς το Αιγαίο, δεν υπάρχουν με τα μειονοτικά θέμα, στη δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική κοινότητα που μπορεί να είναι τουρκικής ή Ρομά προέλευσης. Στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες νέες σκέψεις

Λέμε πως το κατά κεφαλήν εισόδημά,α στην Ελλάδα φτάνει τα 15.000 ευρώ ενώ στη Δυτική Θράκη μόλις τα 2.200 ευρώ.

Για τη μουφτία βλέπουμε πως ο Μουφτής είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος στη Συνθήκη της Λωζάνης λέει πως πρέπει να εκλέγεται, όπως γίνεται με τον πατριάρχη που εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Οταν μειώθηκαν τα μέλη της και ήταν μόλις 7 είπα στον Πατριάρχη να μου υποδείξει σε ποιος να δώσω την τουρκική υπηκοότητα.

Εδώ και 15 χρόνια σε όλους τους Ελληνες φίλους μου λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε αυτή τη συνθήκη, αλλά δεν έγινε τπτ. Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας.

Τζαμί στην Αθήνα

Ενα άλλο θέμα είναι το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων. Τώρα γίνονται εργασίες στο μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά για να μπορούν όλοι όσοι θέλουν να προσευχηθούν.

Ως προ το κυπριακό θέλω να πω ότι εγώ που είχα ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματευτικές διεργασίες για το Κυπριακό, Ο Κόφι Αναν με ρώτησε τις σκέψεις μου και εγώ είπε θέλω να ρωτήσω για τις δικές σας σκέψεις ήθελα να κινηθούμε ώστε να καταλήξουμε κάπου.

Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο.

Αναθέτουμε το θέμα στους υπουργούς Εξωτερικών όπως πάντα. Κάναμε μία συνάντηση στο Νταβός τότε ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής, τελευταία στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει και εγώ είπα όχι. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα και οι Ελληνοκύπριοι ήταν αντίθετοι κατά 60% στο σχέδιο Ανάν.

Πρόσφατα είχαμε μία συνάντηση και πάλι αποχώρησε η ελληνοκυπριακή πλευρά,. Μπορούν οι ΥΠΕΞ να σας πουν τι έγινε. Θέλουμε μία διαρκή και δίκαιη λύση, αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά υπάρχουν θέματα που χαρακτηρίζονται ως υπεκφυγές.

Για το Αιγαίο

Οπως τα θέματα του Αιγαίου, τα συζητήσαμε. Είναι δισεπίλυτα αλλά μπορούν να λυθούν με τις διαπραγματευτικές συνομιλίες που πρέπει να γίνουν. Να κοιτάμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού,. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα βέβαια βήματα που πρέπει να γίνου

Προσφυγική

Η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ πρόσφυγες 30 εκατ δολάρια από τον προϋπολογισμό. Η ΕΕ δίνει 850 εκατ στην Ερυθρά Ημισέληνο.

Για Τραμπ και Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι ενδεχομένως οι μόνες χώρες οι οποίες μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. Δεν υπάρχει κανένας άλλος που να χειροκροτεί την απόφαση.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close