ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΗ: Νέο γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση

Ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ, το οποίο φιλοδοξεί να φέρει λειτουργική κερδοφορία ύψους 1-1,1 δισ. ευρώ έως το 2022, περιλαμβάνει το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ που εκπόνησε η McKinsey για την επόμενη πενταετία και εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο. Στόχος είναι η μετατροπή της ΔΕΗ από μία εταιρεία με έμφαση στην λιγνιτική παραγωγή σε μία σύγχρονη επιχείρηση που θα παράγει ενέργεια από ΑΠΕ, ανακτώντας το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων που την έφερε στις τελευταίες θέσεις από πλευράς μεριδίου.

Το σχέδιο όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε από την ΔΕΗ, αποφεύγει να πάρει θέση σε θέματα αύξησης τιμολογίων ή κατάργησης της έκπτωσης του 15%, ωστόσο είναι σαφές ότι πρόκειται για θέματα που ως «μπαλαντέρ» παραμένουν στο τραπέζι.

Η ΔΕΗ σκοπεύει νε κερδίσει από 20%-25% έως το 2030-2035 στον τομέα της καθαρής ενέργειας, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της την επόμενη πενταετία, 600 MW κυρίως από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα.

Η μεγάλη όμως πρόκληση για την εταιρεία είναι να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τις μεγάλες απώλειες που απορρέουν από τις μνημονιακές υποχρεώσεις για μείωση του μεριδίου της κατά 50% στο retail έως το 2019 και την αποεπένδυση από το λιγνίτη, στρέφοντας τις δραστηριότητες σε συνδυαστικές υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενεργειακής απόδοσης κ.α.Στην λιανική αγορά, το σχέδιο της εταιρείας συμβούλων προβλέπει αναθεώρηση της στρατηγικής σε σχέση με την προσέλκυση πελατών, αλλαγές στην τιμολόγηση και στο branding αλλά και ενίσχυση των εισπρακτικών μηχανισμών ώστε να υποχωρήσουν τα δυσθεώρητα επίπεδα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που στερούν από την επιχείρηση πολύτιμη ρευστότητα.

«Για τα επόμενα 10 χρόνια τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (λόγω του εξηλεκτρισμού), οι δράσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών καθώς και η απανθρακοποίηση. Έτσι, οι εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη πραγματοποιούν στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στα δίκτυα, ιδιαίτερα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε νέες δραστηριότητες στη λιανική αγορά” αναφέρει η ΔΕΗ.

Στον τομέα των ορυχείων σχεδιάζει αποεπένδυση λιγνιτικής ισχύος 930 MW και απόσυρση 1.212 MW μέχρι το 2021. Όπως αναφέρεται στο business plan, η εταιρεία επιδιώκει “συνετή διαχείριση των συμβατικών σταθμών παραγωγής στα Μη-Διασυνδεδεμένα νησιά και διερεύνηση των πιθανών ευκαιριών για μετατροπή υπαρχόντων πετρελαϊκών μονάδων σε μικρής κλίμακας μονάδες με καύσιμο LNG”.

Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, η ΔΕΗ προσανατολίζεται σε στοχευμένα βήματα εκτός συνόρων, σε νέες ενεργειακές υπηρεσίες και στην αντιμετώπιση μίας σειράς ρυθμιστικών θεμάτων. Μεταξύ αυτών είναι η διεκδίκηση αποζημιώσεων ισχύος των μονάδων παραγωγής για την υποστήριξη των θερμικών μονάδων, η μείωση της χρέωσης προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας για ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και η σταδιακή κατάργησή της, η κατάργηση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ (μέχρι το τέλος του 2019) και η λειτουργία της αγοράς προθεσμιακών προϊόντων που θα προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για αντιστάθμιση κινδύνου, καθώς επίσης και η ανάκτηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Από το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος το 50% θα διοχετευτεί στα δίκτυα και στις ΑΠΕ (31% στα Δίκτυα και 22% στις ΑΠΕ), 23% στο συμβολαιοποιημένο έργο για την κατασκευή του νέου σταθμού λιγνιτικής παραγωγής Πτολεμαΐδα V και 9% για επενδύσεις διατήρησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των συμβατικών μονάδων παραγωγής.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close