Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Δασικοί χάρτες: Παράταση έως 15 Ιουλίου στην προθεσμία υποβολής ενστάσεων

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως, υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση: Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου, χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 45 ημέρες.

“IN_AND_OUT

Σημειώνεται ότι η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει στις 31 Μαΐου.

Στο μεταξύ ισχύει εγκύκλιος, για ενστάσεις εξπρές, με την ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα του κτηματολογίου, χωρίς να απαιτείται να υποβληθούν δικαιολογητικά και υλικό υποστήριξης, τα οποία θα μπορούν να υποβληθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Mechanical Solutions

Υπό μεγάλη πίεση

Χιλιάδες ιδιοκτήτες, μηχανικοί και δασολόγοι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση καθώς δεν προλαβαίνουν στα λίγα εικοσιτετράωρα, που απομένουν μέχρι το τέλος Μαΐου 2022, να υποβάλλουν ενστάσεις στους δασικούς χάρτες, ώστε  να «ξεπρασινίσουν» εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικών περιουσίων, τα οποία  στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, που έγιναν στη διάρκεια του 2021 καταγράφηκαν ως δασικά, κυρίως από λάθη της διοίκησης.

Η σιωπή του ΥΠΕΝ

Το μεγάλο ρεύμα της αντίδρασης ιδιοκτητών και επαγγελματιών, που εμπλέκονται στους δασικούς χάρτες «πολιορκεί» τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση, ιδίως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο μέχρι τώρα επισήμως σιωπά,  δίνοντας το μήνυμα ότι ισχύει η καταληκτική προθεσμία της 31ης Μαΐου 2022, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πίεση προς τους ενδιαφερόμενους, να τρέξουν για να προλάβουν να υποβάλλουν αίτηση  αλλά όλα δείχνουν ότι το υπουργείο έχει ήδη αποφασίσει αναδίπλωση και είναι ζήτημα ωρών να ανακοινώσει τη νέα παράταση.

Ανακοινώσεις και στην Κρήτη

Προηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαΐου 2022 ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, η οποία σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι σε επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης και ο εισηγητής στη συνεδρίαση της ΠΕΔ για τους Δασικούς χάρτες  Κουκιαδάκης Ευριπίδης επικοινώνησαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, στον οποίο έθεσαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στην ανακοίνωση της ΠΕΔ αναφέρεται ότι «Ο κ. Αμυράς τους ενημέρωσε, να ανακοινωθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι θα δοθεί οριζόντια παράταση έως 31/06/2022 για τις Προθεσμίες Αντιρρήσεων Κατά των Δασικών Χαρτών». 

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης

Στην ανακοίνωση της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρεται ότι «συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 27-05-2022 το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης  με κύριο θέμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΕΔ Κρήτης, «κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Να δοθεί εύλογη ενιαία για όλη την Κρήτη παράταση των προθεσμιών  υποβολής αιτήσεων διορθώσεως  προδήλων σφαλμάτων και αντιρρήσεων.
  • Με ερμηνευτική εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργού να δοθεί  εντολή στις δασικές υπηρεσίες να μην υποβάλλουν δηλώσεις εγγραφής δικαιωμάτων του δημοσίου αν δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Οι τυχόν υποβληθείσες  να απορρίπτονται  από το Κτηματολόγιο.
  • Αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Κρήτης, της Περιφέρειας και των Βουλευτών Κρήτης να ενημερώσουν τους πολιτικούς Αρχηγούς και του αρμόδιους Υπουργούς για  το μείζον αυτό θέμα.
  • Να συγκροτηθεί με ευθύνη του προεδρείου ολιγομελής ομάδα εξειδικευμένων νομικών η οποία θα προετοιμάσει τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, μετά την λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης και ο εισηγητής του παραπάνω θέματος Κουκιαδάκης Ευριπίδης επικοινώνησαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, στον οποίο έθεσαν τα θέματα.

Ο κ. Αμυράς τους ενημέρωσε, να ανακοινωθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι θα δοθεί οριζόντια παράταση έως 31/06/2022 για τις Προθεσμίες Αντιρρήσεων Κατά των Δασικών Χαρτών».

Ποιες εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται

1. Αγροί που άλλαξαν μορφή. Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.

2.Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.

3.Εκτάσεις με εμβαδόν έως 30 στρέμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται π περαιτέρω αλλαγή της χρήσης τους.

4.Δικαίωμα να ζητήσουν την αλλαγή της χρήσης για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση έχουν όσοι αξιώνουν δικαιώματα κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων, δυνάμει τίτλων νόμιμα μεταγεγραμμένων.

5.Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον γενικό διευθυντή Δασών στον οποίο υπάγεται η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, μετά από εισήγηση του οικείου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών, εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στον νομό.

6.Ειδικά, για εκτάσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια, διαπιστώνεται, με βάση σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης και συντάσσεται από ιδιώτη γεωτεχνικό επιστήμονα.

7.Στις ανωτέρω εκτάσεις, πέραν της επιτρεπτής επέμβασης, εφαρμόζονται και οι υπόλοιπες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί επιτρεπτών επεμβάσεων.

8.Αγροί που απέκτησαν μορφή δασικής έκτασης δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και επιτρέπεται η απομάκρυνση της φυόμενης δασικής βλάστησης, μετά από άδεια του οικείου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στο νομό, κατόπιν αιτήσεως του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στην έκταση. Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αποδείξει το έννομο συμφέρον του να αιτηθεί την απομάκρυνση της δασικής βλάστησης, συνυποβάλλει με τπν αίτησή του:

α) είτε συμβολαιογραφικούς τίτλους,

β) είτε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9),

γ) είτε ένορκες βεβαιώσεις,

δ) είτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να πιθανολογείται ο νομικός δεσμός του με το ακίνητο.

9.Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας για την προστασία των ανωτέρω εκτάσεων, ανακαλούνται.

10.Στην ίδια διαδικασία υπάγονται και τα ακίνητα δασικού χαρακτήρα που διατέθηκαν ως κληροτεμάχια, τα οποία εμφανίζονται στις πλησιέστερες στο χρόνο της παραχώρησης αεροφωτογραφίες με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button