ΕΛΛΑΔΑ

Black Friday: Ο θεσμός που έγινε γιορτή του καταναλωτή έρχεται και στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει πλέον τον όρο “Black Friday”, παρά το γεγονός ότι δεν ζούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ όπου και ξεκίνησε ο σχετικός θεσμός. Ας δούμε το γιατί, ξεκινώντας από τα βασικά: Τι είναι και γιατί εορτάζεται η “Black Friday”;

Παραδοσιακά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, εορτάζεται η “Ημέρα των Ευχαριστιών”, γνωστή ως “ThanksGiving”. Πρόκειται για μία ημέρα, κατά την οποία ο κόσμος γιορτάζει όλα όσα έφερε ο χρόνος που περνάει σιγά-σιγά, και ετοιμάζεται να υποδεχθεί αυτόν που έρχεται. Αυτή η γιορτή πραγματοποιείται την 4η Πέμπτη κάθε Νοέμβρη, και έτσι, η Παρασκευή που ακολουθεί (Black Friday), θεωρείται ή αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Έτσι λοιπόν, τα καταστήματα πραγματοποιούν προσφορές και μοναδικές εκπτώσεις, και γενικά δημιουργείται ένα εορταστικό κλίμα με προϊόντα σε κυριολεκτικά μοναδικες τιμές. Μάλιστα, οι καταναλωτές πιάνουν σειρά από νωρίς ώστε να προλάβουν τα διάφορα “κελεπούρια”.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτής της περιόδου, ήταν παραδοσιακά τα σημαντικότερα της χρονιάς, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να καταγράφουν κέρδη, έχοντας “μαύρο” το τελικό αποτέλεσμα του ισολογισμού τους (το γνωστό “bottomline”), το οποίο αντιστοιχεί σε θετικό πρόσημο (αντίστοιχα, το κόκκινο δηλώνει τις ζημίες). Έτσι, προέκυψε και ο όρος “BlackFriday”.Από την Αμερική… παντού

Καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο άνθιζε, οι διάφοροι e-tailers άρχισαν να προωθούν τις προσφορές τους κατά τη διάρκεια της Black Friday, σε όλον τον κόσμο, με αποτέλεσμα να προκύψει ένας έντονος ανταγωνισμός με retailers και e-tailers σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Οι τελευταίοι αντέδρασαν, υιοθετώντας τη λογική της BlackFriday, και πραγματοποιώντας τις δικές τους προσφορές.

Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, αλλά και Πολωνία, Φινλανδία και πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, γιορτάζουν την ημέρα της Black Friday (εφέτος, στις 25 Νοεμβρίου), με happenings, προσφορές, εκπτώσεις, εορταστικά bundles κ.λ.π.

Και φυσικά στην Ελλάδα!

Στη χώρα μας, ο θεσμός της Black Friday έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2015, στον χώρο της ένδυσης κατά βάση, ενώ από εφέτος, πολλαπλοί νέοι τομείς μπαίνουν και αυτοί στον “χορό”, χάρη στα καταστήματα Public, τα οποία έχουν ήδη προ-ανακοινώσει ότι φέρνουν το Black Friday την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου με εκπτώσεις και προσφορές.

Αυτό που μένει να κάνουμε… είναι να τις εκμεταλλευτούμε(!), αφού η Black Friday ήταν ανέκαθεν η μέρα του καταναλωτή. Θυμηθείτε μόνο να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, αφού είναι σύνηθες να υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα για τις μεγαλύτερες προσφορές, και άρα θα πρέπει να είμαστε σε καταναλωτική εγρήγορση.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close