ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοί είναι οι δύο κίνδυνοι που απειλούν το ελληνικό μέλιΜπορεί οι μελισσοκόμοι να γλίτωσαν το δύσκολο σενάριο της καραντίνας του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου το οποίο, όπως είχαν εκτιμήσει, θα κατέστρεφε πολλούς από αυτούς οριστικά, ωστόσο το νέο lockdown αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση του ελληνικού μελιού. Αυτό εκτιμά o Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, μιλώντας στο Sputnik.

«Επειδή το 70%-80% της παραγωγής διακινείται χέρι με χέρι, αυτή τη στιγμή αρκετό κομμάτι της θα παραμείνει χωρίς να διατεθεί».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, αποτελεί τεράστια ανάγκη η ένταξη του κλάδου της μελισσοκομίας στους πληττόμενους ΚΑΔ από την πανδημία.

Οι φετινές απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την περίοδο της πρώτης καραντίνας, δεν βοήθησαν τους μελισσοκόμους να προχωρήσουν στην παραγωγή των ανοιξιάτικων μελιών.

swell adv 2021

«Κάποιοι μελισσοκόμοι έβγαλαν με μεγάλη δυσκολία τα έξοδα της χρονιάς. Κανείς δεν πήρε αποζημιώσεις. Όταν κάποια στιγμή καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με τους αρμόδιους, μας είπαν ότι μπορούσαμε να μετακινηθούμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, παρά τους περιορισμούς για την κυκλοφορία. Ωστόσο δεν άφησαν κανένα να μπει σε καράβι για την Εύβοια ή τη Θάσο, δύο από τους πιο σημαντικούς τόπους για τη μελισσοκομία. Και αυτό τελικά είχε τεράστιες συνέπειες στην παραγωγή».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Όσον αφορά πάντως την παραγωγή του μελιού, αναφέρει ότι η πολιτική ηγεσία έχει μεριμνήσει αυτή τη φορά για τις μετακινήσεις τους εκτός νομού.

Το δεύτερο πρόβλημα με το ελληνικό μέλι

Παράλληλα, ο κ. Ντούρας αναδεικνύει ένα ακόμα πρόβλημα με το μέλι.

«Στα σούπερ μάρκετ πωλείται το φθηνό μέλι που δεν είναι ελληνικό, αλλά βαφτίζεται ως ελληνικό. Απομιμήσεις μελιών με καραμελόχρωμα που στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν από τα σιρόπια, χαρακτηρίστηκαν ως “μη ασφαλή” και κλήθηκαν να αποσυρθούν από τα ράφια. Τα ελληνικά μέλια δεν έχουν καμία σχέση με καραμελόχρωμα, το οποίο είναι επικίνδυνο και απαγορεύεται σαν πρόσμιξη στο μέλι» αναφέρει.

Άλλωστε, ο ΕΦΕΤ ανακαλεί συνεχώς μέλι από διάφορες εταιρείες ως ακατάλληλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για τη νοθεία του μελιού» έτους 2020.

«Ελπίζω η κυβέρνηση αυτή τη φορά να λάβει δραστικά μέτρα, επειδή όπως πληροφορούμαι κάποιοι κωδικοί ξαναβγήκαν στα ράφια. Πρέπει να καταλάβουν ότι δημιουργείται πολλαπλή ζημιά και για τον καταναλωτή και για τον Έλληνα παραγωγό» καταλήγει ο κ. Ντούρας.


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button