
Αυτά είναι τα 10 επαγγέλματα που φαίνεται να έχουν σημαντικές προοπτικές, όπως προκύπτει από τα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας.
- Μηχανικός δικτύων και βάσεων δεδομένων.
- Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων.
- Μηχανικός εξειδικευμένος στο διαδίκτυο των πραγμάτων, που εστιάζει στη σύνδεση συσκευών (οικιακών και όχι μόνο) εξ αποστάσεως.
- Στέλεχος διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.
- Στέλεχος προώθησης εξαγωγών και εφοδιαστικής αλυσίδας.
- Τεχνικός αυτοματισμών.
- Τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων.
- Ψυκτικοί προηγμένων συστημάτων.
- Μηχανικοί ανάπτυξης λογισμικού.
- Ηλεκτρονικός κτηρίων για ασύρματες συνδέσεις.
Πρόκειται για δέκα επαγγέλματα με σημαντικές προοπτικές, όπως προέκυψαν από μελέτη του υπουργείου Εργασίας με στόχο να χαρτογραφηθούν τα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας. Προσοχή: Η μελέτη παρέλειψε γνωστά, παραδοσιακά επαγγέλματα τα οποία θεωρούνται… σταθερές αξίες, και τα οποία επιλέγουν πολλοί απόφοιτοι Λυκείου, όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Ωστόσο, η μελέτη θέλησε να φωτίσει κλάδους και επαγγέλματα με σημαντικές προοπτικές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας – συγκέντρωσε δεδομένα από την «Εργάνη», τον ΕΦΚΑ και τη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) – για τη ζήτηση των επαγγελμάτων ανά την Επικράτεια, προέκυψαν τέσσερις βασικοί κλάδοι που θα έχουν ζήτηση τις επόμενες δεκαετίες στην Ελλάδα:
- Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών
- Βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- Τουρισμός και φιλοξενία
- Γεωργία και τεχνολογία τροφίμων
Οι κλάδοι «περιέχουν» σχολές-διαμάντια, που οι υποψήφιοι, περίπου 100.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων καλό είναι να μην τα αγνοήσουν, κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Συγκεκριμένα:
Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών: Οι προγραμματιστές κάθε ειδικότητας και οι μηχανικοί πληροφορικής βρίσκουν εργασία, πολλοί ακόμη και πριν πάρουν το πτυχίο τους. Μάλιστα, στη γρήγορη απορρόφηση από την αγορά εργασίας αποδίδονται και οι αρκετά μεγάλοι ρυθμοί αποφοίτησης στα σχετικά τμήματα. Οι φοιτητές γίνονται ανάρπαστοι, πριν καν πάρουν πτυχίο, διότι η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα είναι πολύ μεγάλη. Στο μηχανογραφικό δελτίο υπάρχουν τα τμήματα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών, μηχανικών πληροφορικής και πληροφορικής. Διαθέτουμε συνολικά 42 τμήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια και φέτος θα έχουμε για πρώτη φορά και το τμήμα Πληροφορικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ). Οι βάσεις το 2024 διαμορφώθηκαν από 8.790 έως 18.490 μόρια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες σπουδών στο αντικείμενο της Πληροφορικής για όλους σχεδόν τους υποψηφίους του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, ανάλογα με τις επιδόσεις τους.
Βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δείχνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 35% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και στόχος είναι να φθάσουν στο 60% έως το 2030. Στο μηχανογραφικό δελτίο υπάρχουν τα τμήματα μηχανολόγων μηχανικών και μηχανικών παραγωγής και διοίκησης. Μία από τις επαγγελματικές τους δυνατότητες είναι και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ πολλών άλλων αφού πρόκειται για σχολές με διεξόδους σε πολλά επαγγέλματα. Οι βάσεις το 2024 κυμάνθηκαν μεταξύ 10.340 μορίων και 18.230 μορίων. Οι περισσότερες από τις σχολές απευθύνονται στους υποψηφίους του 2ου πεδίου ενώ τα τμήματα μηχανικών παραγωγής και διοίκησης είναι ενταγμένα στο 2ο και το 4ο πεδίο. Οι βάσεις των σχολών που πρόσφατα αναγνωρίστηκαν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα αναμένεται ότι θα κινηθούν ανοδικά, διότι θα αυξηθεί η ζήτηση γι’ αυτές.
Τα 10 επαγγέλματα με σημαντικές προοπτικές
Γεωργία και τεχνολογία τροφίμων: Με τη γεωργία ασχολείται μία σειρά επαγγελμάτων που βασίζονται στη γεωπονία και την ασφάλεια τροφίμων. Στο μηχανογραφικό υπάρχουν 10 τμήματα Γεωπονίας με τις βάσεις εισαγωγής το 2024 να κυμαίνονται από 9.040 έως 14.290 μόρια και να απευθύνονται στους υποψηφίους από το 2ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο. Με την τεχνολογία τροφίμων ασχολούνται οι χημικοί μηχανικοί, οι χημικοί και οι απόφοιτοι των τμημάτων Επιστήμης Τροφίμων με τα αντίστοιχα τμήματα στο 2ο και 4ο πεδίο. Ας μην παραβλέπουμε ότι στην κατηγορία ανήκει και η Οινοποιία. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές βιομηχανίες τροφίμων με πολλές εξαγωγές και οι εργαζόμενοι στην τεχνολογία των τροφίμων έχουν σημαντική ζήτηση. Οι βάσεις των σχολών ξεκινούν από τα 9.360 μόρια και φτάνουν τα 17.510 μόρια.
Τουρισμός και φιλοξενία. Σύμφωνα με τη μελέτη, η τουριστική βιομηχανία απασχολεί το 21% του εργατικού δυναμικού και αποτελεί τη «βαριά» μας βιομηχανία, καθώς συνεισφέρει το 25,4% του ΑΕΠ, έστω κι αν υπάρχουν φωνές με ισχυρά επιχειρήματα που ζητούν μετατόπιση του κέντρου βάρους της Οικονομίας. Στο μηχανογραφικό δελτίο υπάρχουν εννέα τμήματα Tουρισμού, με βάσεις εισαγωγής το 2024 οι οποίες κυμάνθηκαν από 9.624 έως 14.985 μόρια. Στα περισσότερα από αυτά αποτελεί απαιτείται η εξέταση σε μία ξένη γλώσσα ή μόνο στα Αγγλικά. Ο βαθμός αυτός προστίθεται στα υπόλοιπα μόρια από τα τέσσερα μαθήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολη η εισαγωγή σε αυτά τα τμήματα. Φυσικά με τον Τουρισμό μπορεί να ασχοληθεί και οποιοσδήποτε σπουδάσει Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων (αλλά και πολλά άλλα πτυχία γίνονται δεκτά) και κάνει ένα μεταπτυχιακό. Υπάρχουν 16 σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram

