ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα, Πολυτεχνείο: 4.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτεραΜέτρα και τακτικές που αναμένεται να θυμίσουν εκείνα της συγκέντρωσης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ενδέχεται να ακολουθήσει η Ελληνική Αστυνομία στην περίπτωση που κάποιοι αγνοήσουν την απαγόρευση συναθροίσεων τεσσάρων ή περισσοτέρων ατόμων την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, απαγορεύονται όλες οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, από τις 6 το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου, έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ. Η απόφαση προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, ανεξαιρέτως, είτε ως διοργανωτές, είτε ως συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συνάθροιση, άνω των τεσσάρων ατόμων.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μετά την απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησαν να διαμορφώνουν το τελικό σχέδιο με όλες τις αστυνομικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν σε κάθε ενδεχόμενο. Το τελικό σχέδιο θα καθοριστεί σήμερα σε σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και διευκρινίσεις σχετικά με την απαγόρευση συναθροίσεων όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1..

swell adv 2021

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ωστόσο και ανάλογα με την εικόνα που θα επικρατεί την ημέρα του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, η πρώτη ενέργεια θα είναι η «σφράγιση» του ΕΜΠ -που ήδη επιτηρείται από ισχυρές δυνάμεις- και η έκδοση διαταγών απαγόρευσης συναθροίσεων και πορειών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Περιπολίες θα γίνονται σε όλα τα «επίφοβα» ιδρύματα, όπως η πρώην ΑΣΟΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στους χώρους γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, την Τρίτη στους δρόμους θα βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί, εισαγγελείς, ενώ από αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα. Παράλληλα, σε επιφυλακή θα είναι οι «Αίαντες» (οχήματα ρίψης νερού) τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Εντολή να προειδοποιούν τους διαδηλωτές – Θα τους καλούν να διαλυθούν

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η εντολή που θα δοθεί στους αστυνομικούς θα είναι αρχικά να προειδοποιούν τους διαδηλωτές, καλώντας τους να διαλυθούν και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, αξιωματικοί θα καλούν σε άμεση αποτροπή των συγκεντρώσεων και πορειών, σε προσαγωγές και συλλήψεις. Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ρίψης δακρυγόνων ή των οχημάτων ρίψης νερού στην περίπτωση που οι ήπιες μέθοδοι αποτροπής συγκεντρώσεων δεν αποδώσουν.

«Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνεστε ότι η δική μας η αντίδραση θα είναι κλιμακωτή, δηλαδή δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με την σύλληψη ή την προσαγωγή κάποιου ατόμου, σίγουρα θα υπάρχουν οι παραινέσεις, ο διάλογος, θα εξαντληθεί οποιοδήποτε μέσο έτσι ώστε να μην έρθουμε σε αυτό ν το άχαρο ρόλο. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση εάν τα πράγματα φύγουν εκτός ελέγχου, εμείς θα πρέπει να ενεργήσουμε δυναμικά», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν εντολές για αποτροπή κάθε είδους συγκέντρωσης και πορείας χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τυχόν αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ήδη η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, και στην πολιτική σκηνή η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25 να εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης και να συνυπογράφουν κοινό κείμενο.

Πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η απόφαση της απαγόρευσης βασίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 20 Μαρτίου του 2020 που κυρώθηκε με νόμο στις αρχές Απριλίου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να απαγορεύσει συγκεντρώσεις/συναθροίσεις για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού. Σχετικά με την αναφορά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η απαγόρευση συναθροίσεων όταν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια δεν μπορεί βάση Συντάγματος να επεκταθεί γεωγραφικά σε όλη την επικράτεια, το αρχηγείο σημειώνει ότι η εν λόγω απαγόρευση που εκδίδουν οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές για λόγους δημόσιας ασφάλειας, δεν σχετίζεται με την πρόσφατη διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή πάντως, συλλογικότητες πολιτικοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι αγνοώντας την απαγόρευση ανακοινώνουν μεσώ διαδικτύου πορείες και συγκεντρώσεις για την ημέρα του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Κάλεσμα σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης απηύθυνε και ο Ρουβίκωνας ζητώντας μάλιστα από όσους παρευρεθούν να τηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες.


Σχετικά άρθρα

Back to top button