Πέμπτη, 15 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑπό τα μέσα Απριλίου η πανεπιστημιακή αστυνομία

Από τα μέσα Απριλίου η πανεπιστημιακή αστυνομία

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τα βίαια επεισόδια σε δρόμους και πλατείες είχε ξεκινήσει από τα Πανεπιστήμια, όταν ομάδες φοιτητών και εξωπανεπιστημιακών  προχώρησαν σε καταλήψεις προκαλώντας αρκετές φορές φθορές και πυροδοτώντας την αντίδραση των πρυτανικών αρχών που στην περίπτωση του ΑΠΘ, συνομίλησαν με τον Εισαγγελέα που κάλεσαν την αστυνομία, η οποία  προέβη σε συλλήψεις αλλά στη συνέχεια οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι.

Κορυφαίος πανεπιστημιακός  παράγοντας εξέφραζε  την άποψη ότι «αν έχουμε καταλήψεις τώρα με τα Πανεπιστήμια να μη λειτουργούν  φανταστείτε τι  έχει  να γίνει όταν θα ανοίξουν». Για τον λόγο αυτό αλλά και για να προστατεύσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα Πανεπιστήμια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την προστασία των ιδρυμάτων.

mechanical adv 2021

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, δηλαδή η Ομάδα  Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που  έχει ήδη  θεσμοθετηθεί από τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου  Προστασίας του Πολίτη θα στελεχωθεί  και θα αναλάβει δράση από την  αρχή του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους,  όπου τα μέλη της ΟΠΠΙ θα περιπολούν και σε περίπτωση περιστατικού βίας θα απευθύνονται στην ΕΛ.ΑΣ.,  προκειμένου να πάρουν  εντολές για το πώς θα  κινηθούν.

apostolakis adv 2

Όμως για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που  ήδη υπάρχουν, από τις 15 Απριλίου  και μετά  θα εγκατασταθούν οι πρώτες ομάδες  πανεπιστημιακής αστυνομίας σε Ιδρύματα. Οι πρώτες ομάδες, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα εγκατασταθούν,  κυρίως σε Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θα στελεχωθούν από τις υπάρχουσες δυνάμεις  της αστυνομίας καθώς το Προεδρικό Διάταγμα για την  προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τους άνδρες που  θα στελεχώσουν την ΟΠΠΙ  βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο ίδιος πανεπιστημιακός παράγοντας πρόσθετε οτι  «μέχρι να γίνει η  προκήρυξη  και να  υπάρχει πρόσληψη εμείς θα είμαστε  στο έλεος των καταλήψεων και πάσης φύσεων ‘’μπαχαλάκηδων’’ που έχουν δει τα Πανεπιστήμια ως ξέφραγο αμπέλι».

Πώς θα είναι  η πανεπιστημιακή αστυνομία

Η πανεπιστημιακή αστυνομία  που θα εγκατασταθεί  το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα  θα στελεχωθεί από άνδρες από τις υπάρχουσες   αστυνομικές δυνάμεις.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της ΟΠΠΙ θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή.

Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ, σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας. Θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών. Οι ομάδες θα τοποθετούνται για τέσσερα χρόνια και θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές, όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται  και  έχει εκπονήσει  σχέδιο του υπουργείου Παιδείας  για την προστασία των Πανεπιστημίων και της θωράκισή τους από «εισβολείς» αλλά και έκτακτες ανάγκες, όπως σεισμοί  και πυρκαγιές . Όλα τα Ιδρύματα θα εκπονούν ειδικά σχεδιαγράμματα και σχέδια τα οποία θα περιλαμβάνουν την αποτύπωση όλων των κτιρίων, των αιθουσών  και των προαύλειων  χώρων με τις συγκεκριμένες  πύλες φύλαξης και τις εξόδους διαφυγής.  Στόχος των επιχειρησιακών σχεδίων στην ουσία  είναι τη  ασφάλεια των Πανεπιστημίων   που θα κληθούν τους επόμενους μήνες να κάνουν αναλυτική περιγραφή  η οποία θα περιλαμβάνει εσωτερικούς  και εξωτερικούς χώρους, σημεία συγκέντρωσης για φυσικές καταστροφές και γενικότερα συνολική μελέτη καταγραφή γραφείων αιθουσών διδασκαλίας  ακόμα και σκάλες που οδηγούν σε εξόδους  και εισόδους τμημάτων και  εξωτερικών χώρων.

zygos gif 2020b
wind one adv
Newsroom
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble