ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν τους λογαριασμούς Σημίτη και Χρυσοχοΐδη

Σε άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ελληνικές Τράπεζες προχώρησε η Δικαιοσύνη, κορυφώνοντας την επιχείρηση- όπως ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές- σκανδαλολογίας.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που παρουσιάζουν Τα Νέα, διατάχθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών σε 5 ελληνικές Τράπεζες του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης Σημίτη, του αδελφού του Σπύρου καθώς και του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2001-2003, και του Βαγγέλη Μαλέσιου, υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο.

Ο κατάλογος των 7 προσώπων για τους οποίους η Αρχή ζητάει να ανοίξουν οι λογαριασμοί, συμπληρώνεται απο την σύζυγο του Βαγγέλη Μελέσιου Διαμαντούλα και τον Λουκά Ρωμανό, μεσάζοντα οπλικών συστημάτων.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 30/10/2018 και εικάζεται οτι συνδέεται με την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του γνωστού C4i.

Αφορμή για την έρευνα είναι η κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν, επικεφαλής της γαλλοολλανδικής πολεμικής βιομηχανίας Thales, που προμήθευσε στην Ελλάδα τις φρεγάτες, ο οποίος σε καταθεσή του το 2006 στις γαλλικές αρχές, ομολόγησε πρακτικές διαφθοράς απο την εταιρεία του. Ειδικότερα ισχυρίστηκε ότι προέβη σε παράνομες πληρωμές στον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου για το ύψους 381 εκ. Ευρώ συμβόλαιο της ανανέωσης 6 ελληνικών φρεγατών. Παράλληλα αναφέρθηκε σε όσα του είχε πεί ο πρόεδρος της εταιρείας που αντιπροσώπευσε την Thales στην Ελλάδα Λουκάς Ρωμανός, οτι δηλαδή έχασαν ως όμιλος την σύμβαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων C4i γιατί ο ανταγωνιστής, η εταιρεία Saic, υποστηριζόταν ευθέως από τον Ντίκ Τσένει, τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επι εποχής Μπούς.

Οπως χαρακτηριστικά κατέθεσε στους γάλλους εισαγγελείς ο Ζοσεράν, ο εδώ αντιπρόσωπος της Thales του είχε πεί οτι χάσαμε το συμβόλαιο επειδή χτυπήσαμε χαμηλά, «ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close