ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα καφετέριες και εστιατόρια

Στο σενάριο ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης πριν την 1η Ιουνίου, αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

«Είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι οργανωμένοι χώροι πριν από την 1η Ιουνίου», δήλωσε συγκεκριμένα στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής.

«Έχουμε ένα λόγο παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι μας το επιτρέψουν οι καμπύλες της επιδημίας και η επίδραση των προηγούμενων μέτρων» πρόσθεσε.

caffeine adv2020b

Ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερα να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες και τα καταστήματα εστίασης ώστε οι άνθρωποι να κάθονται με κανόνες και αποστάσεις, κι όχι άναρχα, όπως είπε ο κ. Σύψας, η αρχική σκέψη ήταν να ανοίξουν μεγάλοι χώροι για να μπορεί ο κόσμος να διατηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις. «Αυτό φαίνεται ότι δεν έγινε κατανοητό από τον κόσμο και έχουμε συνωστισμό» παραδέχθηκε.

«Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο συνωστισμός… Εάν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων ο ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό χώρο είτε είμαστε σε κλειστό χώρο επομένως διακινδυνεύουμε ορισμένα πράγματα με το συνωστισμό. Γι’ αυτό επελέγησαν σε πρώτη φάση οι ανοιχτές πλατείες και οι μεγάλες παραλίες για να μπορέσει ο κόσμος να τηρήσει την απόσταση αλλά δεν τηρείται και αυτό είναι ολίγον ανησυχητικό», τόνισε ο κ. Σύψας.

neratzoulis neo

Για το άνοιγμα σχολείων και των καταστημάτων τη Δευτέρα εξήγησε ότι το R0 είναι κάτω από το μισό, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, το μόνο που τον ανησυχεί είναι ο άναρχος συνωστισμός σε μη οργανωμένους χώρους που μπορούν να αποτελέσουν εστίες πυροδότησης της επιδημίας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί η πολιτεία να ελέγξει τους πάντες, πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά, αυτές οι εικόνες θα μας βγουν ξινές γιατί θα έχουμε εστίες υπερμετάδοσης, αν είμαστε όρθιοι με ένα ποτό ο ένας πάνω στον άλλον θα υπάρξει διασπορά και μην περιμένουμε τότε τουρισμό ή οικονομική ανάκαμψη, δεν είναι μόνο θέμα δημόσιας υγείας».

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button